FOTO-VIDEO: YouthBank Alba Iulia acordă un fond de 20.000 de lei pentru iniţiativele liceenilor în comunitate în 2014. Ce trebuie să faci pentru a aplica
Fundaţia Comunitară Alba a organizat joi, la Casa de Cultură a Studenţilor, conferinţa de lansare a concursului de finanţare YouthBank 2014, prin care pune la dispoziţia liceenilor care studiază în Alba Iulia un fond de 20.000 lei din care vor fi finanţate iniţiativele lor în comunitate. La conferinţa de presă au participat tineri beneficiari ai unor finanţări YouthBank în anii trecuţi, coordonatori ai unor proiecte finanţate, parteneri ai programului, voluntarii şi staff-ul fundaţiei.
Dacă în primii patru ani de program (2009-2013), au fost acordate 37 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 64.000 lei, pentru anul 2014 Fundaţia Comunitară Alba, echipa YouthBank şi partenerii lor au reuşit să mobilizeze un fond cu o valoare de 20.000 lei, din care vor fi acordate granturi cu valori cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Acest fond a fost strâns prin realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri, prin organizarea unor evenimente tematice (Tricolor Party, Toy Party), vânzarea de produse promoţionale (felicitări de Crăciun, calendare de buzunar), împachetarea de cadouri pentru clienţii unui centru comercial şi prin licitaţia de jucării din cadrul evenimentului “Fabrica de Bucurii”.
Cei care s-au implicat şi au realizat aceste acţiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalţi liceeni din oraş să aibă această oportunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundaţiei Comunitare Alba, liceeni şi ei: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Andreea Idita-Şeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoş, Amalia Slevaş şi Amalia Stoia. Alături de ei a stat în permanenţă coordonatorul echipei, Elena Vîrdea.
Liceenii sunt încurajaţi să iniţieze şi să implementeze proiecte prin care să răspundă nevoilor pe care ei le identifică în comunitatea din care fac parte. Totodată, li se oferă cadrul pentru dezvoltare personală şi pentru dobândirea abilităţilor de antreprenoriat, lider, comunicare şi management financiar. YouthBank apreciaza in mod deosebit acele initiative care isi propun un impact pe termen lung si care sunt concepute având in vedere sustenabilitatea acestor proiecte.
Pentru a aplica la această rundă de finanţare a programului:
• liceenii trebuie sa faca parte dintr-o echipa (minim 3 persoane);
• proiectele propuse trebuie sa se desfasoare in aria geografica a judetului Alba;
• proiectele propuse trebuie sa raspunda intr-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunitatii si pot acoperi orice domeniu, de la orientare şcolară şi profesională, la sănătate, medicină, sport, educaţie, schimbarea mentalităţii, cultură, artă, mediu, social, voluntariat, etc.;
• sunt incurajate proiectele care pot creste impactul pe termen lung prin identificarea si mobilizarea de resurse din mai multe surse, proiecte care includ activitati care genereaza venit financiar (vânzare de diverse produse sau servicii) si care contribuie in acest fel la continuarea sau reeditarea proiectului;
• suma solicitata poate fi de minimum 1.000 lei si maximum 2.000 lei pentru un proiect;
• proiectele trebuie sa fie implementate in perioada 12 aprilie – 2 iunie 2014.
Echipele de tineri pot trimite aplicaţiile până la data de 25 martie 2014 la adresa [email protected]. Înscrierea unui proiect în concurs se face pe baza formularului ce va putea fi descărcat începând cu 28 februarie, împreună cu ghidul de finanţare al concursului, de pe www.fundatiacomunitaraalba.ro sau alba.youthbank.ro. Informaţii se pot obţine şi pe pagina de Facebook: YouthBank Alba.
Până la data de 25 martie, concursul de finanţare va fi promovat intens în liceele din municipiul Alba Iulia şi în rândul tinerilor care studiază în aceste unităţi de învăţământ. Aplicaţiile primite vor urma un proces de preselecţie, urmat de o perioadă de consultanţă pentru proiecte. Vor urma apoi interviurile cu echipele proiectelor declarate eligibile, selecţia finală şi anunţarea câştigătorilor.
Pentru al doilea an la rând, Fundaţia Comunitară Alba şi voluntarii YouthBank au realizat o cercetare locală înainte de acordarea de finanţări. Au fost aplicate 698 de chestionare în cele 12 licee din Alba Iulia, la ele răspunzând liceeni din clasele a 9-a, a 10-a şi a 11-a şi din profile diferite. Principalul scop al etapei de cercetare locală a fost identificarea domeniilor unde liceenii din Alba Iulia consideră că este nevoie de schimbare. Încă o dată, studiul a arătat conectarea liceenilor la societatea în care trăiesc şi realismul lor. Ordinea domeniilor în care este nevoie de schimbare, în opinia liceenilor din Alba Iulia, este următoarea:
– Locuri de muncă şi orientare profesională: 20%
– Sănătate: 17%
– Educaţie: 17%
– Sport: 14%
– Cultura/artistic: 12%
– Mentalitatea oamenilor: 10%
– Mediu/ecologie: 7%
– Social: 3%
Din păcate, studiul a arătat o scădere a interesului liceenilor de a face voluntariat. Dacă în 2013, 57% din liceeni se implicau în activităţi de voluntariat, în 2014 ponderea acestora a scăzut la 47%.
“Este firească implicarea socială a unei companii locale şi am ales să sprijinim, atât cât putem, iniţiativele în comunitate şi mai ales tinerii promiţători”, a declarat Adrian Petrescu, acţionar al Dacia S.A., companie parteneră a programului YB Alba.
Anica Ancău, director general al Ancău Company S.R.L., a ales să susţină YouthBank Alba pentru că simţea că nu se oferă prea multe oportunităţi tinerilor, că nu există prea multe situaţii în care aceştia să fie ajutaţi în mod real: “mă bucur că am făcut-o, nu am fost dezamăgită de ei şi în mod sigur îi voi susţine, în limita posibilităţilor, şi pe viitor.”
În cadrul Galei Judeţene a Voluntarilor 2013, YouthBank Alba a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, “cel mai bun program de voluntariat în educaţie din judeţ”, o confirmare în plus că acest program este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.
Partenerii Fundaţiei Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul Şcolar 2013-2014, sunt Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (partener naţional), Consiliul Local, Primăria Municipiului Alba Iulia, Dacia Market şi Giro (principali parteneri locali), Ancău Company, Appetit, Cofetăria Corina, Remarc Dent, Pensiunea Casa Traiana, Mira Caffe şi Tipo-Rex (finanţatori), Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Argilă Algo, Art Deco, STP, Corona, Vair Auto Ro, Il Tartufo şi Olimpia Todea Photography (parteneri), Porterom, Restaurant Medieval “Pub 13”, Auto Drive Center, Alba Mall, Impact Design şi Rin’Art (susţinători).
Programul YouthBank susţine tinerii liceeni din Alba Iulia şi iniţiativele lor în comunitate. Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în 2006 programul YouthBank şi coordonează o reţea naţională de parteneri dedicaţi dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii şi standarde. Programul YB porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale şşi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, Bucureşti, Cluj-Napoca, Făgăraş, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara, pe baza unui set comun de principii şi standarde agreate de către partenerii locali şi naţionali ai programului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun