FOTO/ VIDEO: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și-a deschis, în mod festiv, porţile. Emoții la început de drum pentru peste 1.500 de ”boboci”
La Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a avut loc, luni, festivitatea de deschidere a anului universitar 2016 – 2017. Pe lângă boboci, care au participat la eveniment cu emoția unui nou început și studenții ”mai mari” care s-au bucurat de revederea colegilor, la invitația conducerii Univeristății ”1 Decembrie 1918” au răspuns oficialități locale, politicieni, reprezentanți ai mediului de afaceri.
Festivitatea a debutat cu intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, urmat de discursul rectorului Daniel Breaz, care le-a urat studenţilor şi profesorilor succes în noul an şi a vorbit despre importanța și realizările universității: ”Importanța unei instituții cum este Universitatea 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia este majoră și joacă un rol important în dezvoltarea comunității. Faptul că ne orientăm către piața muncii și faptul că atunci când cineva iese pe poarta universității va avea o diplomă și va avea un loc de muncă este cel mai important aspect. Și acest lucru se întâmplă în universitatea noastră…”.
Rectorul a precizat că universitatea a obținut pentru perioada 2015-2020 grad ridicat de încredere – cel mai mare grad pe care îl acordă ARACIS-ul în România, printre indicatori fiind și cel de angajabilitate pe piața muncii, respectiv faptul că peste 87% dintre cei care au studiat aici și-au găsit, ulterior, un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. El a mai spus că în instituția de învățământ din Alba Iulia se face o educație de calitate asigurându-se, totodată, condiții de trei stele în cămine, le-a urat tinerilor veniți din alte localități ”Bun venit în Capitala Unirii” și i-a asigurat pe toți studenții de sprijinul corpului profesoral astfel încât, la final, să devină ”absolvenți compleți, din toate punctele de vedere”.
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, le-a dezvăluit participanților la festivitate unele amănunte din viața sa de student, mărturisind că în acea vreme nu a participat la nicio festivitate de deschidere a cursurilor deoarece știa că vor veni foarte mulți ”tovarăși” care vor da foarte multe sfaturi din care se simțea o lipsă de încredere în tineri și în puterea lor de a performam. El i-a asigurat, însă, pe studenții de azi că are deplină încredere în ei și în ceea ce vor să facă, le-a urat să se simtă bine la Alba Iulia și să profite din plin de studenție care, în opinia sa, este cea mai frumoasă perioadă a tinereții.
A urmat discursul președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care și-a exprimat convingerea că la universitatea albaiuliană studenții vor avea la dispoziție cele mai bune condiții de a învăța și cele mai noi informații științifice, astfel încât să poată deveni utili celor care doresc să folosească forța de muncă pregătită aici.
La festivitate a luat cuvântul și ÎPS Irineu care le-a vorbit studenților despre frumusețea, dar și pericolele tinereții, îndemnându-i să aibă credință și să nu se lase atrași de ele:
”Tinerețea este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om. Când ești tânăr vezi lumea cât e de minunată. Când ești tânăr și sănătos poți suporta mai ușor asperitățile existenței iar satisfacțiile sunt mai abundente. (…) În spațiul nostru mulți tineri devin victimele magiei, vrăjitoriei, satanismului, secularismului, practicilor yoga, drogurilor, alcoolului, jocurilor de noroc pentru că le lipsește credința. Acolo unde credința este busolă călăuzitoare, putem asista la progresul autentic în plinătatea cuvântului…”, a spus arhiepiscopul Albei Iulia.
În cadrul evenimentului au fost anunțate și premiile pe care municipalitatea le-a acordat, ca în fiecare an, studenților care au avut rezultate deosebite în anul școlar precedent. 22 de tineri, dintre care 13 au obținut media 10.00, au primit sume între 300 și 500 de lei.
După încheierea evenimentului, majoritatea participanților s-au îndreptat spre clădirea Universității, unde studenţii anului I au avut întâlniri organizatorice şi activităţi tutoriale, pe specializări, iar cei din anii ”mai mari” au primit informații despre cursurile pe care le vor urma în acest an și orarul de studii.
[nggallery id=2774]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan