FOTO, VIDEO Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății, poate fi vizitat

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina, a fost restaurat cu fonduri europene și este accesibil pentru publicul larg.

Catedrala Romano-Catolica10Festivitatea în care Turnul Sudic a fost inaugurat după modernizare a avut loc joi în prezența arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a primarului Mircea Hava și a peste 100 de persoane.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Potrivit reprezentanților bisericii Romano-Catolice, restaurarea turnului, care permite o imagine panoramă de ansamblu asupra Cetății și a monumentelor istorice din incinta acesteia, va contribui inclusiv la creșterea atractivității turistice a municipiului Alba Iulia.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În discursul său, arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a mulțumit celor care au sprijinit Arhiepiscopia în realizarea acestui proiect spunând că turnul este foarte important deoarece adăpostește clopotele, care cheamă oamenii la biserică și îi anunță că a venit timpul pentru rugăciune.

Spre finalul festivității a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, iar apoi, cei prezenți, au urcat, în grupuri de 20 de persoane, în turnul care găzduiește și un spațiu expozițional. Potrivit oficialilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în turn pot urca maxim 20 de persoane odată, iar ultimul nivel al turnului se află la o înălțime de 27,63 de metri înălțime, oferind un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina.

În vederea creșterii atractivității obiectivului de patrimoniu, în cadrul proiectului, s-au amenajat și dotat spații pentru organizarea de expoziții de prezentare a procesului și rezultatelor restaurării Catedralei și al palatului Arhiepiscopal, respectiv de expunere a valorilor semnificative a patrimoniului Catedralei și Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Tot în cadrul acestui proiect s-a montat un lift special pentru persoane cu dizabilități care va asigura accesul acestora în Biserica Romano-Catolică.

Valoarea totală a proiectului este de 377.065 de lei, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 373.875 de lei. Valoarea finanțării nerambursabile acordată în cadrul proiectului este de 336.488 de lei, reprezentând 90% din cheltuielile eligibile.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

5 Comentarii

pilu 14 aprilie 2016 at 18:36

Nici de acolo de sus nu se vad fundatiile celei mai vechi biserici, care nu a fost catolica, pentru ca mai marii catolici au tras sforile sa fie astupata cu nisip. Rusinos romanilor de ca…t care au aprobat asa ceva.

Losenau Custozza 14 aprilie 2016 at 23:16

Dl. Pilu,ca albaiulian desigur stiti ca actuala catedrala romano-catolica a fost edificata incepand aproximativ cu anul 1000.Inaintea ei,in fata locului unde a fost construita,se afla o biserica cu cateva sute de ani mai veche dar care n-a facut fata necesitatilor urbei.Ortodoxia nu exista cand au fost construite cele 2 biserici.Marea schisma care a impartit crestinii in catolici si ortodocsi a avut loc in anul 1054.Ortodoxia in capitala principatului a aparut odata cu armata invadatoare a lui Mihai Viteazul,care a adus razboiul pe aceste meleaguri in maniera in care o fac SUA pe glob de vreo 60 de ani.

Valerica Mocanu 14 aprilie 2016 at 19:21

Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra poluarii din Sebes.

Sica 14 aprilie 2016 at 20:01

@pilu Biserica ortodoxa din fata catedralei a fost construita de voievodul Gyula asa ca mucles cu patriotismele ortodoxoide ieftine. Ortodoxia de secol X de la Alba Iulia nu are nici o treaba cu romanii.

Cata 14 aprilie 2016 at 21:14

Pt. pilu – te rog dezvolta putin subiectul.

Comentariile sunt oprite