Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății, poate fi vizitat

Dragoş Suciu

Publicat

în

Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina, a fost restaurat cu fonduri europene și este accesibil pentru publicul larg.

Festivitatea în care Turnul Sudic a fost inaugurat după modernizare a avut loc joi în prezența arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a primarului Mircea Hava și a peste 100 de persoane.

Potrivit reprezentanților bisericii Romano-Catolice, restaurarea turnului, care permite o imagine panoramă de ansamblu asupra Cetății și a monumentelor istorice din incinta acesteia, va contribui inclusiv la creșterea atractivității turistice a municipiului Alba Iulia.

În discursul său, arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a mulțumit celor care au sprijinit Arhiepiscopia în realizarea acestui proiect spunând că turnul este foarte important deoarece adăpostește clopotele, care cheamă oamenii la biserică și îi anunță că a venit timpul pentru rugăciune.

Spre finalul festivității a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, iar apoi, cei prezenți, au urcat, în grupuri de 20 de persoane, în turnul care găzduiește și un spațiu expozițional. Potrivit oficialilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în turn pot urca maxim 20 de persoane odată, iar ultimul nivel al turnului se află la o înălțime de 27,63 de metri înălțime, oferind un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina.

În vederea creșterii atractivității obiectivului de patrimoniu, în cadrul proiectului, s-au amenajat și dotat spații pentru organizarea de expoziții de prezentare a procesului și rezultatelor restaurării Catedralei și al palatului Arhiepiscopal, respectiv de expunere a valorilor semnificative a patrimoniului Catedralei și Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Tot în cadrul acestui proiect s-a montat un lift special pentru persoane cu dizabilități care va asigura accesul acestora în Biserica Romano-Catolică.

Valoarea totală a proiectului este de 377.065 de lei, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 373.875 de lei. Valoarea finanțării nerambursabile acordată în cadrul proiectului este de 336.488 de lei, reprezentând 90% din cheltuielile eligibile.

[nggallery id=1931]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea