FOTO, VIDEO Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății, poate fi vizitat
Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina, a fost restaurat cu fonduri europene și este accesibil pentru publicul larg.
Festivitatea în care Turnul Sudic a fost inaugurat după modernizare a avut loc joi în prezența arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a primarului Mircea Hava și a peste 100 de persoane.
Potrivit reprezentanților bisericii Romano-Catolice, restaurarea turnului, care permite o imagine panoramă de ansamblu asupra Cetății și a monumentelor istorice din incinta acesteia, va contribui inclusiv la creșterea atractivității turistice a municipiului Alba Iulia.
În discursul său, arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a mulțumit celor care au sprijinit Arhiepiscopia în realizarea acestui proiect spunând că turnul este foarte important deoarece adăpostește clopotele, care cheamă oamenii la biserică și îi anunță că a venit timpul pentru rugăciune.
Spre finalul festivității a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, iar apoi, cei prezenți, au urcat, în grupuri de 20 de persoane, în turnul care găzduiește și un spațiu expozițional. Potrivit oficialilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în turn pot urca maxim 20 de persoane odată, iar ultimul nivel al turnului se află la o înălțime de 27,63 de metri înălțime, oferind un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina.
În vederea creșterii atractivității obiectivului de patrimoniu, în cadrul proiectului, s-au amenajat și dotat spații pentru organizarea de expoziții de prezentare a procesului și rezultatelor restaurării Catedralei și al palatului Arhiepiscopal, respectiv de expunere a valorilor semnificative a patrimoniului Catedralei și Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Tot în cadrul acestui proiect s-a montat un lift special pentru persoane cu dizabilități care va asigura accesul acestora în Biserica Romano-Catolică.
Valoarea totală a proiectului este de 377.065 de lei, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 373.875 de lei. Valoarea finanțării nerambursabile acordată în cadrul proiectului este de 336.488 de lei, reprezentând 90% din cheltuielile eligibile.
[nggallery id=1931]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan