Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Trafic de COȘMAR pe E81, între Alba Iulia și Turda: Oamenii stau cu ORELE în coloană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Traficul între municipiul Alba Iulia și Turda se desfășoară cu dificultate, vineri, 13 august, din cauza numărului ridicat de autoturisme care circulă pe acesta.

Pe drumul E81 coloane întregi de mașini se deplasează bară la bară, așa cum se poate observa și în imagini, șoferii fiind exasperați de timpul petrecut în trafic pe un drum care este oricum „notoriu” pentru viteza foarte mică, cu care se circulă pe acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit șoferilor care au rămas „blocați” în acel trafic infernal, autoturismele așteaptă cu zecile de minute, chiar și ore, pentru a se putea mișca din loc.

Cei care au nenorocul să circule astăzi pe această porțiune de drum sunt sfătuiți să se înarmeze cu răbdare și cu nervi de oțel, pentru a putea depăși această porțiune cu succes.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Colegiul Militar din Alba, premiul II la etapa națională a Concursului „Cultură şi Civilizaţie în România”. Care a fost proiectul, prezentat într-o manieră originală

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Colegiul Militar din Alba, premiul II la etapa națională a Concursului „Cultură şi Civilizaţie în România”. Care a fost proiectul, prezentat într-o manieră originală

Proiectul „Bisericile de zid – valori ale arhitecturii religioase românești din județul Alba” al elevilor Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” a fost distins cu Premiul II la etapa națională a Concursului „Cultură şi Civilizaţie în România”.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Elit - Gustul Desăvârșit

Lucrarea a fost realizată de elevul caporal Vlad Lință (clasa a XI-a) și elevii fruntaș Alexandra Bacria și Octavian Bogdan (clasa a X-a), sub îndrumarea profesorilor Simina Dura și Dan Anca.

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți

Proiectul introduce cititorul în lumea bisericilor și a mănăstirilor de zid din județul Alba, 15 la număr, iar modul de abordare a temei, conceperea și redactarea lucrării științifice, dar și prezentarea acesteia într-o manieră originală, o scenetă – vizita la bunici, a primit din partea juriului 97,25 puncte.

Felicitări tuturor pentru premiul obținut!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Elevii cu Skepsis reprezintă Alba Iulia la două evenimente internaționale organizate în Bulgaria și Austria destinate promovării trupelor formate din copii și adolescenți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii cu Skepsis reprezintă Alba Iulia la două evenimente internaționale organizate în Bulgaria și Austria destinate promovării trupelor formate din copii și adolescenți!

Încă din 2012, Grupul Skepsis a inițiat programul SKEPSIS STUDIO – un program continuu de inițierere și formare în arta actorului pentru elevii din Alba Iulia și din județul Alba.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Dincolo de educație și dezvoltare personală prin artă, rezultatele acestui program s-au concretizat printr-o serie de profesioniști care îmbrățișează acum cu cinste profesia de actor sau actriță, prin frumoase spectacole create și prin participări răsplătite cu premii și distincții la festivaluri naționale dedicate elevilor.

”Trupa de teatru Skepsis a luat ființă acum 22 de ani ca o tânără trupă studențească. Nu am uitat niciodată de unde am plecat și nici scopul pe care îl urmărim. Am susținut și a promovat mereu arta nu doar ca spectacol dar și ca o formă de educație. Alături de noi se pregătesc în prezent 39 de elevi de la școli generale și licee din Alba Iulia, Sebeș și Zlatna. O parte dintre aceștia își vor reprezenta acum orașul la nivel internațional asumându-și misiunea de a promova teatrul tânăr din Alba Iulia și de a onora potențialul creativ pe care îl avem.”

În perioada 01.06.2023-05.06.2023, Skepsis Studio va reprezenta Alba Iulia și România la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret ”ARLEKIN”, care se va desfășura la Pernik, în Bulgaria. Elevii cu Skepsis vor prezenta în cadrul programului evenimentului ”Un Accident Scenic”, un spectacol original creat de Viorel Cioflică și prezentat în limba engleză.
Festivalul a ajuns la cea de-a IX-a ediție, este organizat de Municipalitatea Pernik și Teatrul Municipal ”Boyan Danovski”Complexul Uniunea Copiilor – Centrul de Suport pentru Dezvoltare Personală, fiind un eveniment care urmărește promovarea organizațiilor de tineret și trupelor de elevi care activează în cadrul acestora pe diverse ramuri artistice: teatru, dans, animație, muzică.

”Skepsis a fost prezentă și la ediția trecută și spectacolul lor a fost foarte bine primit, de aceea am ținut să fie din nou alături de noi și în acest an. Suntem curioși să vedem ce surpriză ne rezervă acum.” – Vanya Mihova – Organizator.

La finalul lunii Iunie, în perioada 27.06.2023- 30.06.2023, Skepsis Studio va participa la Festivalul de Teatru pentru copii și Tineret ”Brucklinn”, organizat la Innsbruck, Austria, un eveniment care urmărește promovarea dezvoltării relațiior dintre culturi și generații.

”Organizăm prima ediție cu participare internațională și așteptăm cu nerăbdare să întâlnim echipa Skepsis, a cărei propunere suntem siguri că va fi bine primită aici.” – echipa de organizare a festivalului.

De această dată spectacolul cu care vor participa elevii cu Skepsis este ”Farmacia” – un spectacol după un text scurt de semnat de Eugen Ionescu, un spectacol care subliniază absurdul vremurilor pe care le-am trăit recent, deasemnea prezentat în limba engleză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Citește și: Calendar crestin: Cand pică Pastele 2024 ortodox și catolic. Sărbători de Paste 2024 și în urmatorii ani. Cand cade în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Ce este strict interzis să facem de Rusalii

Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare