FOTO-VIDEO: ”Toma, un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”. Gătește și reinterpretează rețete tradiționale scoase din lada de zestre a țăranului din județul Alba
Bucătarul albaiulian Chef Cosmin Toma a ales să promoveze Cetatea Alba Carolina și tradițiile culinare din județul Alba într-un mod cu totul inedit. După ce a adunat peste 500 de rețete tradiționale din mai multe sate din județ, a realizat un proiect împreună cu doi tineri pasionați de foto-video din Alba Iulia, și a decis să susțină demontrațiile culinare, live, chiar în centrul istoric.
Proiectul se numește ”Toma – un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”, iar cei care au vizitat în această perioadă Cetatea Alba Carolina l-au putut vedea deja ”în acțiune” în diferite zone din Cetate. Tocăniță de cartofi cu cârnați și chimion sălbatic, Uscățele cu dulceață de merișoare, Cotlet de porc cu mere și chelm înturnat, Mămăligă cu ceapa ciorii și sălățică sălbatică sau Cafea din pită arsă, sunt doar câteva dintre preparatele care au fost gătite chiar sub ochii trecătorilor.
Mai multe despre acest proiect ne spune chiar chef Cosmin Toma:
”Pentru a promova tradițiile noastre culinare din județul Alba și, în același timp, Cetatea Alba Carolina, am ales să filmăm prin Cetate și să gătim rețete tradiționale. Aceste rețete nu prea sunt cunoscute de către albaiulieni și atunci am ales să scoatem din lada de zestre a țăranului din județul Alba această minunată moștenire pe care ne-au lăsat-o bătrânii satelor.
Am umblat și am cutreierat mult satele din județ, pentru a descoperi ce mâncau străbunii noștri. Mă mândresc că dețin peste 500 rețete tradiționale. Toma – un bucătar prin Cetatea Alba Iulia, așa se numește proiectul. Din acest proiect facem parte trei persoane. Eu, Cosmin Szekely, cameraman și fotograful Duțulescu Florin. Costurile ni le acoperim noi, împărțim cheltuielile la trei.
Poate cu timpul o să găsim sprijinul sponsorilor, însă până atunci o să continuăm așa cum putem, pentru că ne place foarte mult ceea ce facem. Deja lumea mă oprește pe stradă și mă întreabă ce urmează să gătesc în Cetate. Am observat că lumea este foarte deschisă la nou. Avem și turiști care ne vizitează când filmăm și unii chiar își notează rețeta. Mulți ne întreabă de ce reinterpretăm rețeta ți nu o lăsăm așa cum este. Eu le explic că bucătăria noastră tradițională trebuie să ajungă și în restaurantele de lux din România sau în restaurantele cu specific tradițional. Păcat că unii bucătari și patronii de restaurante din Alba Iulia nu se zbat pentru a introduce în meniul restaurantelor aceste rețete tradiționale. Ar avea de câștigat. Turistul străin este interesat de bucătăria tradițională”, spune Chef Cosmin.
Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală, și nu numai, pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţete clasice.
În toamna anului 2016, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime care conţine reţete inedite precum „trandafiri muraţi” şi „ciorbă de burtă sub formă de piramidă”. Între reţetele sale inedite se mai numără „Desert din vanilie servit în intestin de porc” sau „ghiveci cu flori” comestibil.
Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.
[nggallery id=5617]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii