Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: ”Toma, un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”. Gătește și reinterpretează rețete tradiționale scoase din lada de zestre a țăranului din județul Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bucătarul albaiulian Chef Cosmin Toma a ales să promoveze Cetatea Alba Carolina și tradițiile culinare din județul Alba într-un mod cu totul inedit. După ce a adunat peste 500 de rețete tradiționale din mai multe sate din județ, a realizat un proiect împreună cu doi tineri pasionați de foto-video din Alba Iulia, și a decis să susțină demontrațiile culinare, live, chiar în centrul istoric.

Proiectul se numește ”Toma – un bucătar prin Cetatea Alba Iulia”, iar cei care au vizitat în această perioadă Cetatea Alba Carolina l-au putut vedea deja ”în acțiune” în diferite zone din Cetate. Tocăniță de cartofi cu cârnați și chimion sălbatic, Uscățele cu dulceață de merișoare, Cotlet de porc cu mere și chelm înturnat, Mămăligă cu ceapa ciorii și sălățică sălbatică sau Cafea din pită arsă, sunt doar câteva dintre preparatele care au fost gătite chiar sub ochii trecătorilor.

Mai multe despre acest proiect ne spune chiar chef Cosmin Toma:

Pentru a promova tradițiile noastre culinare din județul Alba și, în același timp, Cetatea Alba Carolina, am ales să filmăm prin Cetate și să gătim rețete tradiționale. Aceste rețete nu prea sunt cunoscute de către albaiulieni și atunci am ales să scoatem din lada de zestre a țăranului din județul Alba această minunată moștenire pe care ne-au lăsat-o bătrânii satelor.

Am umblat și am cutreierat mult satele din județ, pentru a descoperi ce mâncau străbunii noștri. Mă mândresc că dețin peste 500 rețete tradiționale. Toma –  un bucătar prin Cetatea Alba Iulia, așa se numește proiectul. Din acest proiect facem parte trei persoane. Eu, Cosmin Szekely, cameraman și fotograful Duțulescu Florin. Costurile ni le acoperim noi, împărțim cheltuielile la trei.

Poate cu timpul o să găsim sprijinul sponsorilor, însă până atunci o să continuăm așa cum putem, pentru că ne place foarte mult ceea ce facem. Deja lumea mă oprește pe stradă și mă întreabă ce urmează să gătesc în Cetate. Am observat că lumea este foarte deschisă la nou. Avem și turiști care ne vizitează când filmăm și unii chiar își notează rețeta. Mulți ne întreabă de ce reinterpretăm rețeta ți nu o lăsăm așa cum este. Eu le explic că bucătăria noastră tradițională trebuie să ajungă și în restaurantele de lux din România sau în restaurantele cu specific tradițional. Păcat că unii bucătari și patronii de restaurante din Alba Iulia nu se zbat pentru a introduce în meniul restaurantelor aceste rețete tradiționale. Ar avea de câștigat. Turistul străin este interesat de bucătăria tradițională”, spune Chef Cosmin.

Cosmin Ioan Toma are 40 de ani şi lucrează de 18 ani ca bucătar, fiind cunoscut în comunitatea locală, și nu numai, pentru inventivitatea şi modul în care reinterpretează reţete clasice.

În toamna anului 2016, bucătarul din Alba Iulia a lansat o carte de bucate de trei metri înălţime şi patru lăţime care conţine reţete inedite precum „trandafiri muraţi” şi „ciorbă de burtă sub formă de piramidă”. Între reţetele sale inedite se mai numără „Desert din vanilie servit în intestin de porc” sau „ghiveci cu flori” comestibil.

Toma este consultat la mai multe restaurante din Transilvania, a participat la mai multe competiţii şi expoziţii cu specific culinar, iar în timpul liber predă lecţii de gastronomie bucătarilor amatori.

[nggallery id=5617]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea