FOTO, VIDEO. Terapii și tratamente, cu aparatură ultramodernă, la două centre medicale din Alba Iulia: Bio Terapia și Medliv
Două centre medicale din Alba Iulia cu aparatură de ultimă generație pun la dispoziția oamenilor cu probleme medicale, dar și a celor care doresc să-și mențină sănătatea și pofta de viață, zeci de terapii și tratamente pentru multiple afecțiuni.
Centrele medicale Bio Terapia + (strada Livezii nr. 51 parter. Telefon 0745661307) și Medliv (cartier Cetate, lângă piața agroalimentară, deasupra magazinului Profi. Telefon 0759014071), unde tratamentele pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, au fost deschise cu scopul de a ajuta pacienții să-și redobândească cât mai repede capacitatea de mișcare și să beneficieze de tratamente complete. Pe lângă echipamentele medicale de ultimă generație, oamenii care trec pragul acestor două centre sunt întâmpinați de o echipă profesionistă, într-o ambianță plăcută.
Medici specialiști acordă pacienților consultații, iar centrele pun la dispoziție o gamă variată de servicii între care: kinetoterapie, fizioterapie magnetoterapie, curenti (diadinamici, ionizare, interferentiali, TENS), bai galvanice, ultrasunet, posturare, terapia Vojta, Taping, electroterapie, ultrasonoterapie, hidroterapie, biostimulare laser, kinetoterapie, bai galvanice, ultrasunet, posturare, shockwave, crioterapie, termoterapie și masaje de relaxare și terapeutice.
Centrele medicale mai oferă servicii de îngrijiri medicale la domiciliul pacientului, care sunt, la fel, decontate de CAS. De asemenea, în cadrul centrului se pot face tratamente de întreținere corporală, cu aparate ultramoderne și antrenamente cardio personalizate, cu antrenor personal. Totodată, centrele medicale Bio Terapia și Medliv urmează să implementeze proiectul ”Mișcare pentru Sănătate” în grădinițe și școli pentru depistarea defectelor de posturare – cifoze, scolioze – programe oferite gratuit.
Administratorii centrelor medicale din Alba Iulia mai dețin două astfel de unități și în municipiul Ploiești, iar în viitor se preconizează deschiderea altor centre similare în alte orașe.
Programele de recuperare desfășurate în cele două centre privesc afecțiuni la nivelul gâtului, membrelor superioare, inferioare, spatelui și coloanei vertebrale.
Sunt efectuate tratamente de recuperare medicala pentru patologii, cum sunt: afecţiuni reumatismale(artroze; coxartroze, gonartroze, spondiloză; osteoporoză, tendinite, periartrite, poliartrită reumatoidă, etc.), sechele posttraumatice ale aparatului locomotor (recuperare după imobilizări în aparat gipsat, fracturi, entorse şi luxaţii, ruptură musculară, algoneurodistrofii etc.), kinetoterapie postoperatorie (ortopedie-traumatologie), patologia coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, lordoze, hernie de disc, discopatii etc.).
Fiecare pacient, indiferent de vârstă, de la nou-născuți până la vârstnici, este ajutat să își recâștige sănătatea și mobilitatea în mod individual, în funcție de necesitați.
Una dintre cele mai puțin noi și căutate terapii, Vojta, care este o metodă de fizioterapie folosită pentru tratamentul afecțiunulor sistemului nervos central și aparatului locomotor, este accesibilă acum și în Alba Iulia datorită acestor centre.
Locomoţia reflexă – baza terapiei Vojta
Prin folosirea terapeutică a locomoţiei reflexe, se poate ajunge, la pacienţii cu o afecţiune a sistemului nervos central şi a aparatului locomotor, – cel puţin parţial – la modele de mişcare elementare, aceasta însemnând că ele devin iarăşi accesibile. Locomoţiile reflexe sunt activate „pe cale reflexă“. „Reflex“, în sensul locomoţiei reflexe nu se referă la modalitatea coordonării neuronale, ci la stimuli externi, aplicaţi terapeutic, precum şi la răspunsurile de mişcare definite şi întotdeauna aceleaşi, disponibile imediat, în mod automat.
La terapia Vojta, terapeutul aplică pacientului, aflat în decubit ventral, dorsal sau lateral, o presiune ţintită, pe anumite zone ale corpului. Astfel de stimuli duc, la om, – indiferent de vârstă – în mod automat şi fără iniţiativă proprie, adică fără o conlucrare activă, voluntară, a celui vizat, la două complexe de mişcare: Târârea reflexă din decubit ventral şi Rostogolirea reflexă din decubit dorsal şi lateral. Târârea reflexă duce la un fel de mişcare de târâre, pe când rostogolirea reflexă începe din decubit dorsal, trecând apoi prin decubit lateral în aşa numitul mers patruped.
Spectrul efectelor terapiei Vojta
De spectrul larg al efectelor terapiei Vojta, profită pacienţi de toate vârstele cu boli în întregime diferite, ca spre exemplu: pareze cerebrale, scolioze ale coloanei vertebrale, displazii şi luxaţii ale articulaţiei şoldului
Chiar şi la tulburări cerebrale de mişcare pregnante, sunt influenţate şi modificate clar, în sens pozitiv, mecanisme de verticalizare sau funcţii de sprijin precum şi aptitudini comunicative. Terapia Vojta poate fi aplicată ca bază în fizioterapie la aproape orice tulburare de mişcare, ca şi la o multitudine de boli, ca spre exemplu: Tulburări centrale de coordonare la vârsta sugarului, tulburări de mişcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (Pareze cerebrale, apoplexie, scleroză multiplă ş.a.), paralizii periferice ale braţelor şi picioarelor (de exemplu pareze de plex brahial, spina bifida, leziuni medulare ş.a.), diferite boli musculare, îmbolnăviri şi limitări funcţionale ale coloanei vertebrale, ca spre exemplu diformităţi ale coloanei vertebrale (Scolioze), leziuni ortopedice / traumatologice relevante ale umărului şi braţelor, şoldului şi picioarelor, tratamentul dezvoltării defectuoase a şoldului (displazii / luxaţii de şold), probleme ale funcţiilor respiratorii, deglutiţiei şi masticaţiei
Crioterapia
Crioterapia este o metoda terapeutica frecvent utilizata pentru tratarea a diverse leziuni benigne si maligne. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza care rezulta in urma congelarii si decongelarii celulelor.
Efectele adverse ale crioterapiei sunt de obicei minore si de scurta durata. In ultima perioada foarte multi dermatologi practica crioterapia. Avantajele generale ale crioterapiei sunt faptul ca tehnica este facila, costurile sunt scazute si rezultatele cosmetice sunt destul de bune.
Termoterapia
Termoterapia este o metoda de tratament care utilizează factorul termic ca agent terapeutic, vehiculat de diverși vectori: apa, lumină, aer, nisip, nămol, parafina.
Obiectivele termoterapiei sunt: reechilibrarea mecanismului de termoreglare, creșterea apărării imunitare, combaterea mecanismelor generatoare de boala, „călirea“ organismului.
Pornind de la reacția pielii si a circulației sanguine locale, cat si de la cea generala, asupra organismului, efectele termoterapiei sunt urmatoarele:
– acumularea de ”căldura” la nivelul pielii si a țesutului muscular;
– modificări circulatorii locale, la distanta si in profunzime;
– scăderea inflamației;
– efect analgezic;
– stimularea procesului de termoreglare periferica;
– vasodilatație generalizata in teritoriul periferic.
Ultrasonoterapia
Ultrasonoterapia reprezintă aplicarea terapeutica a câmpului electric de înaltă frecvență asupra organismului uman, iar modul de acțiune este dependent de proprietățile fizice ale acestuia. Terapia cu ultrasunete se bazeaza pe utilizarea aparatelor de fizioterapie.
Ultrasunetele pot fi folosite in camp continuu, producându-se așa numitul efect de micromasaj endotisular (in profunzimea țesuturilor pe care se aplica terapia) sau prin utilizarea ultrasunetului cu impulsuri.
Principalele efectele fiziologice ale ultrasonoterapiei sunt: analgezic, miorelaxant și hiperemiant sau vasculotrofic. Efectelor fiziologice principale ale ultrasunetelor li se asociaza cele derivate, precum cele fibrolitice si cele antiinflamatorii.
Hidroterapia
Hidroterapia este acea ramura a medicinei naturiste care se bazeaza pe utilizarea externa a apei, în scop terapeutic sau profilactic.
Principalele cai prin care apa actioneaza asupra organismului uman sunt: excitația termica, care depinde exclusiv de temperatura apei; excitația mecanica, ce este data de presiunea apei asupra corpului
Pielea, fiind bogat vascularizata si cu o retea abundenta de terminatii nervoase, recepteaza impactele termice si mecanice ale bailor hidroterapeutice, prelungind în organism actiunea lor binefacatoare.
Terapia cu vacuum
Aparatele pentru terapia cu vacuum fac posibilă aplicarea curenţilor de stimulare folosind electrozii de vacuum. Această metodă este aplicabilă în special pentru fixarea electrozilor pe fese, deoarece nu mai este nevoie de elemente de fixare scumpe. Această acţiune de aspiraţie asociată cu stimularea circulaţiei duc la o mai bună conductivitate a curentului prin ţesuturi. Prin posibilitatea de reglare fină a undelor de aspiraţie pulsante, acestea determină o terapie şi mai eficientă.
Băile galvanice
Băile galvanice reprezintă cea mai simplă formă de terapie bazată pe curent electric, dar şi cea mai veche. Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon, care sunt scufundaţi în cuve pline cu apă. Băile galvanice reprezintă o procedura de electroterapie care este folosită în medicina recuperatorie şi fizică, pentru a trata afecţiunile fizice şi durerile persistente. Acest procedeu are ca agent terapeutic curentul electric continuu la o tensiune de 50-60 de volţi, de intensitate nu foarte ridicată. Datorită efectului local activator al circulaţiei sanguine, al stimulării secreţiei cutanate de histamină, cu efect vasodilatator, dar şi datorită efectului antialgic (de micşorare a pragului percepţiei dureroase), băile galvanice îşi găsesc o largă întrebuinţare, în special în tratarea bolilor reumatismale, dar şi a tulburărilor de circulaţie periferică (arterite, maladia Raynaud, etc). Acest tip de tratament fiziopat este folosit cu preponderenţă pentru îndepărtarea durerii de origine musculară sau nervoasă, în cazul insuficienţei venoase cronice, a atrofiilor musculare după perioade prelungite de imobilizare sau pentru tratarea unor afecţiuni reumatice
Electroterapia
Electroterapia este un element important al fizioterapiei. Curentul de stimulare permite tratarea ţesutului cu ajutorul electrozilor (electrozi plaţi, electrozi vacuum, electrozi adezivi) pe zona selectată. În funcţie de tipul de curent şi de modul de selectare a parametrilor (adică forma impulsului, durata impulsului, durata pauzei, frecvenţă, intensitatea) curentul de stimulare poate avea efecte semnificative în următoarele tipuri de tratamente: dminuarea durerii, stimularea circulaţiei şi intensificarea troficităţii, stimularea nervilor, de exemplu prin antrenamentul inervaţiilor şi tratamentul paraliziei, stimulare musculară pentru dezvoltare/menţinere musculară, relaxare muscularăsi iontoforeza.
Elongatii
Efectele terapeutice ale elongației la nivelul coloanei vertebrale și a țesutului înconjurător sunt recunoscute. Reducerea presiunii asupra orificiilor intervertebrale (FIV) ameliorează discurile intervertebrale și calmează nervii iritați. Metodele convenționale se bazează în principal pe forțele de elongație pe planul vertical, care, în combinație cu stresul fizic puternic aplicat pacientului, poate provoca tensiune musculară psihogenă și stază sanguină. Prin contrast, elongația orizontală oferă pacienților o alternativa de tratament plăcută, care permite atât măsurarea exactă și tratamentul cu elongație intermitentă, prin impulsuri sau dinamic.
Împachetările cu parafina
Împachetările cu parafina constau în aplicarea parafinei pe o anumita regiune a corpului. Este o procedura des intalnita si cu vechime in ceea ce priveste procesul de recuperare medicala. Combinata cu alte proceduri (masaj, kinetoterapie), grăbește procesul de recuperare.
Printre efectele împachetărilor cu parafina amintim:
– producerea vasodilatatiei capilare, asigurand o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata, activand metabolismul local si grabind procesul de recuperare medicala;
– cresterea elasticitatii: la o temperature intre 40 și 45’ C, extensibilitatea colagenului din tendoane, ligamente, capsule articulare creste, permitand exercitiile de intindere necesare reducerii anumitor retractii. In acelasi timp, redoarea articulara este diminuata datorita scaderii vascozitatii lichidului sinovial;
– efect decontracturant: contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni neuro-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular;
– efect antialgic: durerea este diminuata datorita reducerii contracturilor, datorita ameliorarii circulatiei sanguine, dar si prin actiunea directa asupra mecanismelor de control ale durerii, prin cresterea pragului de perceptie a ei, prin inhibarea transmisiei si prin stimularea secretiei de endorfine.
Avand in vedere toate efectele aplicarilor impachetarilor cu parafina, acestea sunt indicate in: afectiuni reumatismale degenerative si inflamatorii si cele posttraumatice ale aparatului musculo-artro-kinetic; suferințe ale sistemului nervos periferic; circulație periferica deficitara (sindromul mainilor si picioarelor reci); redarea mobilității; decontracturarea musculara.
Deep Oscillation este o metodă de tratament unică şi brevetată.
Structura sa specială vă permite să creaţi oscilaţii eficiente din punct de vedere biologic în ţesuturile supuse tratamentului prin folosirea forţei de atracţie electrostatică şi a frecării. Spre deosebire de alte tratamente, aceste oscilaţii plăcute au efecte de intensitate agreabilă, dar care acţionează în profunzime asupra tuturor tipurilor de ţesuturi (cutanat, conjunctiv, adipos subcutanat, muşchi, vase de sânge şi vase limfatice).
În timpul tratamentului pacientul ţine lejer între degete (fără să strângă) un element neutru din titan. Efectul terapeutic plăcut al DEEP OSCILLATION este creat sub aplicatorul manual, care este deplasat cu mişcări circulare deasupra ţesutului.
Kinetoterapia
Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului. Mișcarea este utilizata pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.
Kinetoterapia are printre obiective: redobȃndirea forței musculare și a capacitǎții de a face efort, redobȃndirea controlului și a echilibrului muscular, îmbunǎtǎțirea legǎturii dintre creier și mușchi, corectarea traumatismelor.
Scopul kinetoterapiei este de a restaura funcțiile normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a mișcǎrii, a funcțiilor endocrine, a imunitǎții sau chiar a funcțiilor unor organe.
Kinetoterapia de recuperare – prin intermediul mișcǎrii se urmǎrește refacerea funcțiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli.
Kinetoterapia profilactica – se urmǎrește menținerea stǎrii de sǎnǎtate sau oprirea cronicizǎrii unei boli atȃt prin intermediul exercițiilor fizice, dar și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Kinetoterapia trateazǎ o serie de afecțiuni precum:
Stresul
Tulburările musculare
Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson)
Tulburǎrile respiratorii
Tulburǎrile ortopedico-traumatice
Tulburǎrile reumatologice (poliartrita reumatoidǎ, coxartroza, gonartroza)
Maladiile congenitale
Tulburǎrile cardiovasculare (cardiopatie ischemicǎ, sindromul de ischemie perifericǎ progresivǎ cronicǎ, boala varicoasǎ)
Alergiile
Deficiențele nutriționale
Problemele emoționale sau de ȋnvǎțare
Laserterapia
Laserterapia oferă o alternativă de tratament pentru pacienții care nu au răspuns la alte terapii convenționale. Spre deosebire de multe alte tratamente farmacologice, care maschează durerea sau se adresează doar simptomelor bolii, terapia laser tratează condiția, cauza care stă la baza apariției bolii si bineînțeles promovează vindecarea. Acest lucru înseamnă că tratamentul prin laserterapie este eficient iar beneficiile oferite de aceasta terapie sunt pe lunga durata.
Afectiuni medicale:
– afectiunile musculo-scheletice,
– afectiunile reumatismale (artrite, artoze, nevralgii),
– afectiunile posttraumatice (edeme posttraumatice, hematoame, rupturi musculare, entorse, luxatii, fracturi),
– afectiunile neurologice (pareze, paralizii, migrene),
– afectiunile digestive,
– afectiunile ORL si cele stomatologice (rinite, sinuzite, otite, paradontite, reactii postextractii dentare, gingivite),
-afectiuni dermatologice (abcese, furunculoze, eczeme, ulcer varicos, cicatrici cheloide),
-afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, arterita, flebita, varice),
– afectiuni urogenitale (induratie plastica de corpi cavernosi, cistita, afectiuni ale prostatei) precum are si alte indicatii (insomnie, distonie neurovegetativa, etc.).
Terapia cu laser restabilește și intervalul normal de mișcare si funcția fizica. Îmbunătățește circulatia sanguina si cea limfatica si totodata imbunatateste raspunsul imun. Prin drenaj limfatic, stimuleaza secretia hormonilor de crestere si sporeste procesul natural de vindecare al organismului. Astfel, s-a observat ca prin folosirea acestei terapii, leziunile de orice tip, se vindeca mult mai repede.
Magnetoterapia
Magnetoterapia este cea mai simpla, ieftina si nedureroasa terapie cunoscuta. Efectul magneților asupra organismului uman este benefic, aceștia având rolul de a alunga durerile și, uneori, de a pătrunde până la nivelul tesuturilor ameliorând si chiar vindecând diferite afecțiuni.
Magnetoterapia este un tratament natural si usor de suportat de organism. Aceasta terapie se bazeaza pe actionarea directa asupra tesuturilor a unui camp magnetic pulsatil (CMP).
Acest CMP lucreaza la nivelul celulelor, activand producerea enzimelor, transferul metabolic si avand un rol important in functionarea membranei celulare.
Terapia cu magneti are numeroase indicatii printre care:
– angina pectorala, aritmie, ischemie miocardica;
– flebite, hemoroizi, ulcere varicoase;
– colite ulceroase, colon iritat, colon spastic, gastrita, constipatie cronica;
– amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual;
– herpes genital;
– cefaleea, zona Zoster, nevrita, paralizia facial;
– glaucomul, conjunctivita si cataracta;
– coxartroza, gonartroza, contuziile, intinderile musculare, hematoamele, hernia de disc, osteomielita, osteoporoza, calcifieri.
Terapia cu Ultrasunete
Terapia cu ultrasunete, alături de electroterapie, este una dintre cele mai populare forme ale fizioterapiei. Utrasunetele cu scop terapeutic sunt folosite la frecvenţa de 1 MHz sau 3 MHz, sub formă de emisie continuă sau în impulsuri cu diferite cicluri de funcţionare. Terapia cu ultrasunete, datorită efectelor sale complexe, este considerată o terapie mecano-termică.
În funcţie de parametrii de terapie (frecvenţă de terapie, tipul emisiei, doză, durata şi modul de terapie), accentul se pune pe efectele termice care rezultă în urma sonoterapiei (creşterea temperaturii şi reflectarea undelor de către barierele în ţesuturi, cum ar fi oasele şi articulaţiile) sau pe micromasajul zonelor de ţesut tratate.
[nggallery id=2914]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Pastorala de Crăciun 2024 a Părintelui Arhiepiscop Irineu: ”Venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ este o taină minunată, pe care Atotputernicul Dumnezeu a pregătit-o timp de secole”
Pastorala de Crăciun 2024 a Părintelui Arhiepiscop Irineu: ”Venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ este o taină minunată, pe care Atotputernicul Dumnezeu a pregătit-o timp de secole” Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor, creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare! Citește și: MESAJE de CRACIUN […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana