Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Sute de produse naturale se vând la magazinul ”Bunătățuri Românești”, primul de acest tip deschis în Alba  

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

17 producători din Alba, nemulțumiți de prețul pe care îl primeau pentru roadele muncii lor, și-au unit forțele și au deschis în Alba Iulia un magazin, unde își comercializează propriile produse, 100% naturale și românești, între care brânzeturi, cărnuri, cozonaci, murături, dulcețuri, uleiuri, sucuri și vinuri.  

magazin cu produse naturale038Magazinul ”Bunătățuri Românești” din Alba Iulia a fost deschis în luna decembrie. Cei 17 patroni fac parte din Cooperativa Agricolă Horticolă Alba (CAHA), iar, potrivit președintelui acesteia, Tudor Man, care este și el unul dintre producători, vânzările au fost peste așteptări.

”În perioada sărbătorilor s-au făcut vânzări de 7.000 de lei pe zi, iar în rest ne-am încadrat între 2.500 – 3.000 de lei pe zi. Prețurile sunt de bun simț, mai mici decât la intermediari. La noi, producătorul este el însuși acționar în magazin. Este patronul magazinului, își aduce marfa și are niște privilegii”, a spus Tudor Man, fiind întrebat ce vânzări au fost de la deschiderea magazinului.

Ideea de la care s-a născut înființarea acestui magazin a fost una cât se poate de simplă. Mai mulți producători și fermieri din județul Alba, care se cunoșteau între ei, erau nemulțumiți de prețurile pe care le primeau pe produse de la lanțurile comerciale, iar altora le era foarte greu să intre pe această piață. Astfel, ei s-au gândit să-și deschidă propriul magazin, unde să-și comercializeze marfa, pe care o produc în gospodărie, de la A, la Z, oferind garanția prospețimii și calității.

Magazinul a fost deschis fără credite, iar acționarii au depus, pe lângă propriile produse, un capital de 1.000 de lei fiecare.

Tudor Man a adăugat că 90% dintre clienții care le-au trecut pragul au fost mulțumiți, iar producătorii nu s-au așteptat la un impact atât de bun într-un timp atât de scurt.

Magazinul oferă spre vânzare produse variate, între care mușchi țigănesc, cârnați de casă, pastramă, sângerete, slănină, caltaboș, maioș, tobă, ceafă afumată, virșli, pește viu, lactate de bivoliță, telemea de oaie, telemea de vacă, cașcaval de vacă, cașcaval cu condimente, brânzeturi, dulceață de ceapă, ardei iuți în oțet, bulion, ciuperci murate, vinete coapte, compot de struguri, compot de gutui, tăiței de casă, pâine tradițională, uleiuri presate la rece, făină, fructe, legume, sucuri naturale, vin, pălincă și bere artizanală.

Alin Bobeanu, alt producător, a declarat că adaosul comercial este de circa 20%, iar prețurile sunt mai mici decât în alte magazine.

”Toți suntem din județul Alba, însă primim produse naturale și din alte județe. Am încercat să avem câte doi producători la un tip de produs, pentru diversificare. Adaosul comercial este de 20% pentru că noi mergem pe rulaj mare. Fără doar și poate avem adaos mai mic decât în alte magazine. La noi veți găsi strict produse românești, de sezon. Este exclus să vedeți, spre exemplu, banane și portocale”, a spus Alin Bobeanu.

El a adăugat că, în viitor, producătorii vor să deschidă și alte astfel de magazine în județ, iar apoi în țară.

Magazinul se află pe Bulevardul Revoluției 1989 din Alba Iulia, vizavi de magazinul Agra`s și Farmacia Vichi.

Unul dintre produsele autentice tradiționale, comercializat în acest magazin este pâinea de Sântimbru, care este făcută din făină, maia, apă caldă şi sare, pe tăvi de fier unse cu puţin ulei. Nu are compuşi chimici, cuptorul este din cărămidă de ţigan, iar vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani. Administratorul brutăriei, Călin Matieş, a declarat că pâinea de Sântimbru are o tradiţie de circa 45 de ani și păstrează o rețetă veche de sute de ani.

Un alt produs apreciat este cașcavalul de la Loman, produs de familia Cîndea, după o rețetă proprie, păstrată cu sfințenie de peste 20 de ani. ”Cașcavalul este un produs natural, la un preț bun, astfel încât să ne putem acoperi cheltuielile. Cașcavalul este de foarte bună calitate, fiind un brand al familiei”, a spus Maria Cîndea, precizând că nu și-ar fi putut vinde produsul în supermarketuri din cauza taxelor.

Cei 17 acționari ai magazinului fac parte din Cooperativa Agricolă Horticola Alba, care este formată din peste 60 de producători locali din județele Alba, Cluj, Mureș, Sibiu și Hunedoara, legumicultori și horticultori.

Aceștia, împreună, administrează peste 500 hectare de pământ cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine și 100 de capre, culturile se dezvoltă atât afară, cât și în solarii.

[nggallery id=3301]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea