FOTO, VIDEO Slujba de Înviere de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, oficiată de ÎPS Jakubinyi György
Slujba de Înviere de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” a fost oficiată, sâmbătă, cu începere de la ora 21.00, de ÎPS Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia.
La miezul nopţii, romano-catolicii participă la Vigilia Pascală, slujba specială care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, după 3 zile de la Răstignirea pe cruce.
La slujba de Înviere, credincioșii romano-catolici au luat lumina sfântă și vor primi pască. Potrivit tradiției, pe masa de Paște a fiecărui creștin trebuie să fie cozonaci proaspeți, ouă roșii și preparate din carne de miel.
Creştinii romano-catolici şi protestanţi serbează duminică Paştele, cu 5 săptămâni înainte faţă de ortodocşi şi greco catolici. În acest an, Biserica Romano-Catolică celebrează marea sărbătoare a Paștelui în data de 27 martie.
Aproximativ un milion de cetățeni români sărbătoresc Învierea Domnului în acest sfârșit de săptămână, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.
Luni, 28 martie, angajaţii catolici au zi liberă, iar elevii catolici nu merg la școală.
[nggallery id=1840]
Potrivit ortodox-catolic.ro, din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creştine, Paştile se sărbătoresc, cu unele excepţii, întotdeauna la date diferite la catolici şi ortodocşi.
Începând din anul 1582, biserica catolică şi cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica catolica se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.
Catolicii calculează dată Paştilor bazându-se pe luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de biserica şi se bazează pe o dată fixă pentru echinocţiul de primăvară.
În opoziţie, credincioşii de confesiune ortodoxă sunt ghidaţi de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice şi dată reală – tot din punct de vedere astronomic, a echinocţiului de primăvară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune
FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune Fundația Pădurea de Mâine și-a continuat acțiunile de împădurire și reîmpădurire și în toamna anului 2024. În noiembrie și decembrie, peste 250 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana