FOTO, VIDEO Slujba de Înviere de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, oficiată de ÎPS Jakubinyi György

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Slujba de Înviere de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” a fost oficiată, sâmbătă, cu începere de la ora 21.00, de ÎPS Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia.

Slujba de Inviere romano-catolici28La miezul nopţii, romano-catolicii participă la Vigilia Pascală, slujba specială care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, după 3 zile de la Răstignirea pe cruce.

USR - Alegeri parlamentare 2020

La slujba de Înviere, credincioșii romano-catolici au luat lumina sfântă și vor primi pască. Potrivit tradiției, pe masa de Paște a fiecărui creștin trebuie să fie cozonaci proaspeți, ouă roșii și preparate din carne de miel.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Creştinii romano-catolici şi protestanţi serbează duminică Paştele, cu 5 săptămâni înainte faţă de ortodocşi şi greco catolici. În acest an, Biserica Romano-Catolică celebrează marea sărbătoare a Paștelui în data de 27 martie.

Aproximativ un milion de cetățeni români sărbătoresc Învierea Domnului în acest sfârșit de săptămână, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.

Luni, 28 martie, angajaţii catolici au zi liberă, iar elevii catolici nu merg la școală.

Potrivit ortodox-catolic.ro, din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creştine, Paştile se sărbătoresc, cu unele excepţii, întotdeauna la date diferite la catolici şi ortodocşi.

Începând din anul 1582, biserica catolică şi cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica catolica se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.

Catolicii calculează dată Paştilor bazându-se pe luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de biserica şi se bazează pe o dată fixă pentru echinocţiul de primăvară.

În opoziţie, credincioşii de confesiune ortodoxă sunt ghidaţi de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice şi dată reală – tot din punct de vedere astronomic, a echinocţiului de primăvară.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419