Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Sindicaliștii de la ”Cartel ALFA” au pichetat Prefectura Alba – Nemulțumiri privind transferul taxelor sociale de la angajator la angajat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai mulți membri ai Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”, reprezentând angajații unor societăți de stat sau instituții din județ au pichetat, miercuri, instituția Prefectului Alba. Protestul se înscrie în seria acțiunilor ce se desfășoară la nivel național, având ca revendicări principale blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat și deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 6 confederații sindicale.

Potrivit președintelui Filialei Alba a Confederației ”Cartel Alfa”, Ioan Petruț, revendicările au fost prezentate și prefectului Dănuț Hălălai, în cadrul ședinței de dialog social.

Acesta a explicat că în opinia sindicaliștilor, transferul taxelor sociale de la angajator la angajat va avea consecințe negative asupra lucrătorilor, respectiv scăderea veniturilor nete din muncă și eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor care, în lipsa contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale nu vor mai fi interesați să asigure condiții normale pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor la locul de muncă. Nu în ultimul rând, dacă propunerea Guvernului se va materializa, desființarea contribuției pentru șomaj va duce la dispariția acestui sistem de protecție, iar scăderea valorilor controbuțiilor la pilonul I de pensii va duce la scăderea sustenabilității sistemului public de pensii.

YouTube video

”Considerăm că această soluție originală a Guvernului va da peste cap întreaga piață a muncii, cu consecințe deosebit de grave prin creșterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat, prin scăderea drastică a veniturilor la buget și prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îî degrevează pe angajagtori”, spun sindicaliștii.

Reprezentantul din Alba al ”Cartel Alfa” a mai explicat că efectele negative ale modificării legislației dialogului social din 2011, prin desființarea negocierii colective la nivel superior și restrângerea dreptului la acțiune colectivă au condis la accentuarea inegalităților sociale în România, la cotele cele mai ridicate în Europa. Numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut de la 8% în 2011, la peste 30%, migrația forței de muncă a atins cote alarmante, s-a format un deficit de personal calificat iar fenomenul muncii nedeclarate a luat amploare – toate acestea fiind consecințe ale modificărilor din Legea dialogului social.

”În cei 7 ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea 62/2011 nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați chiar de managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă”, spun sindicaliștii.

Ioan Petruț a mai precizat că în cazul în care Guvernul nu va ține cont de solicitările transmise, se vor constitui premisele pentru declanșarea unui conflict social de amploare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea