Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Sinagoga din Alba Iulia: Povestea simbolului comunității evreilor și cum a rezistat unui atentat cu bomba și stigmatizării regimului comunist

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Povestea simbolului comunității evreilor din Alba Iulia: Cum a rezistat Sinagoga unui atentat cu bombă și regimului comunist

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În fiecare an, la data de 27 ianuarie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, această dată fiind legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

În trecut, comunitatea evreiască din Alba Iulia a fost cea mai numeroasă din Transilvania, orașul nostru fiind singurul oraș în care așezarea acestora era permisă legal.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

La momentul actual, comunitatea este semnificativ mai mică, însă Comunitatea Evreilor din Alba Iulia continuă să lupte pentru semenii lor, astfel în ultimii ani a avut loc reabilitarea Sinagogii, debutul lucrărilor pentru renovarea casei rabinului Paneth, urmând ca în viitor să fie abordate mai multe proiecte.

YouTube video

„Ne aflăm în biroul Comunității Evreilor din Alba Iulia, în încăperea care chiar a servit drept birou ultimului rabin care l-a avut comunitatea noastră, care a plecat în 1947 de aici, alături se află Sinagoga, Sinagoga Veche. Se numește așa pentru a se deosebi de o Sinagogă construită ulterior și care se află vis-a-vis de locul în care ne aflăm acum, acea Sinagogă, deși mai nouă, a fost demolată în 1983.

Ca prin minune, clădirea Sinagogii Vechi a scăpat cu viață, și a scăpat nu doar de sistematizarea care ar fi demolat-o dacă ar fi continuat regimul ceaușist, a scăpat și cu alte două ocazii, când a fost pusă o bombă, a fost pusă în 1938 în exteriorul unuia dintre ziduri. Bomba nu a explodat la momentul la care ar fi trebuit să fie plină cu enoriași, când a explodat totuși bomba au fost doar stricăciuni materiale.

Sinagoga Veche, deci cea aflată încă în picioare în zilele noastre, a trebuit să fie renovată din cauza faptului că nu a fost folosită zeci de ani și umiditatea aflată în solul în care e construită, plus vechimea ei ar fi distrus-o încetul cu încetul.

În ultimii ani foarte mulți turiști au venit din străinătate, nu mă refer la anul trecut, mă refer la anii de dinainte, când foarte mulți turiști au venit, evrei și neevrei, și și-au dorit să vadă Sinagoga și mi-era chiar rușine de felul în care arăta. Și cu înțelegere din partea Federației Comunităților Evreiești din România am primit banii necesari pentru a o renova.

Lucrările au durat șase ani, ne-am luptat mult cu umiditatea din Sinagogă, cu problemele tehnice ridicate de umiditate, dar în noiembrie 2017 a fost reinaugurată.

Acum, pentru că problema Sinagogii s-a rezolvat, ne-am îndreptat atenția spre Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia, în care se află mai mult de 2.000 de morminte, și mai vechi și mai noi. Noi, chiar din ultimii ani și vechi, începând probabil de pe la 1700. Zona istorică a cimitirului se poate observa din drum, acolo se află, după cum spuneam, pietre cam de la 1700, 1800 și prin lucrări de restaurare realizate mai ales cu Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, în fiecare an, pe durata practicii studenților se execută aceste lucrări și în felul acesta putem salva pietrele, scrisul de pe ele, informațiile pe care le conțin.

Acum se lucrează la renovarea căsuței rabinului Paneth, rabinul Paneth a fost ales Rabin de Alba Iulia în 1823, el a fost în același timp și rabin al întregului Ardeal, a murit în anul 1845 și deși au trecut foarte mulți ani de la decesul lui, urmașii lui încă vin să îi viziteze mormântul, să se roage la mormântul lui.

Are foarte mulți urmași în Statele Unite, mai ales, în Israel sau în Belgia.

În același timp, se lucrează și la capela din cimitir, tot cu fonduri de la Federeația Comunităților Evreiești din România, și după aceea, după ce aceste lucrări vor fi finalizate, o să ne gândim de unde să obținem bani pentru a înlocui gardul de la stradă și poate și cele patru cavouri care se află în cimitir”, a declarat Lia Borza, președinta Comunității Evreilor din Alba Iulia.

[nggallery id=8088]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare

Ziarul Unirea

Published

on

Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții.  Ce semnificație are postul […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea