FOTO, VIDEO Seară memorabilă în Piața Cetății din Alba Iulia: Opera Traviata și un splendid foc de artificii, sâmbătă, la Sărbătoarea Muzicii
Sărbătoarea Muzicii a continuat, sâmbătă, cu o desfășurare impresionantă de forțe muzicale și cu un spectacol grandios montat în aer liber. Traviata, una dintre cele mai des interpretate opere pe marile scene ale lumii și un splendid foc de artificii, dezlănțuit feeric, pe acordurile celebrei ”Brindisi”, au încântat privirile a mii de persoane.
Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.
Creaţia lui Giuseppe Verdi, o veritabilă capodoperă universală, ne introduce într-un Paris burghez unde dragostea, suferinţa şi sacrificiul marchează celebra poveste de iubire a captivantei Violettei Valéry şi a tânărului Alfredo. Opera în trei acte este cunoscută pentru istoricul său palpitant, lansarea sa fiind puternic influenţată de cenzura anilor 1800, care nu i-a permis compozitorului să plaseze în contemporan acţiunea, acesta fiind obligat să o transpună într-o păcătoasă perioadă medievală. În pofida dificultăţilor, însă, spectacolul a avut un succes triumfal.
Traviata nu este doar cea mai celebră creație a lui Verdi, una dintre cele mai des interepretate opere pe marile scene ale lumii, ci și coloana sonoră a unora dintre cele mai spectaculoase producții piromuzicale de înaltă clasă realizate pe mapamond. Fie că vorbim de Sydney, Montreal, Moscova sau Barcelona, mari maeștri ai pirotehniei au dat un plus de grandoare prin efectele lor, celor mai complexe producții ce au spus povestea de iubire dintre Violetta și Alfredo.
Interpretarea operei a fost susținută și pusă în valoare de artiști incontestabili, iar ”dialogul” artistic dintre Opera Națională Română de Stat din Cluj-Napoca și pirotehniștii de la Pyro Events Team – Fireworks Design s-a dovedit un veritabil regal.
Focurile de artificii au fost lansate din trei puncte de tragere suspendate la 18 metri, iar efectele au punctat cu măiestrie fiecare acord.
Duminică, în ultima seară a Sărbătorii Muzicii, Ionel Tudor și Big Band-ul Radiodifuziunii Române, dau măsura exactă a talentului dus dincolo de limita pasiunii, alături de soliști precum Luminița Anghel, Nico sau Vlad Mirița.
BIG BAND-UL RADIO, ansamblul fondat în 1949, are la activ un număr considerabil de concerte, colaborări în emisiuni de televiziune şi participări la festivaluri (Cerbul de aur, Mamaia etc.), fiind dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.
Ritmuri de jazz şi câteva dintre cele mai cunoscute hit-uri ale genului îi vor încânta pe iubitorii de muzică, în interpretarea Big Band-ului Radio şi cu participarea solistică a artiştilor ansamblului. Întregul eveniment se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio: IONEL TUDOR, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).
Duminică, 21 iunie, Piața Cetății
Ora 20.30 Big Band-ul Radio, dirijor Ionel Tudor
Solişti: Luminiţa Anghel, Nico, Vlad Miriţă
Sărbătoarea Muzicii este un reper mondial, organizat în România exclusiv la Alba Iulia, în Cealaltă Capitală. Un eveniment marca Primăria Alba Iulia.
[nggallery id=678]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan