Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: SĂRBĂTOARE la Crăciunelu de Jos. Tradiţie, credinţă, cântec, joc şi voie bună, la 690 de ani de la prima atestare documentară a localităţii

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Craciunelu de Jos86Zi de mare sărbătoare, duminică, la Crăciunelu de Jos, la împlinirea a 690 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Vreme de toamnă superbă, cu soare, tradiţie, credinţă, cântec, joc şi voie bună, cam aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte sărbătoarea ce a adunat în centrul comunei circa 200 de fii ai satului, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, dar şi oficialităţi locale şi judeţene, politicieni de seamă ai judeţului. Un monument al eroilor a fost inaugurat de ziua comunei printr-o slujbă de sfinţire şi depuneri de coroane. De asemenea, tot aici, a fost deschis oficial un parc de joacă, cu balansoare, tobogane şi bănci, pe alei pietonale, spre bucuria celor mici. Iar pentru ca atmosfera să fie una cu adevărat de sărbătoare,  interpreţi de renume ai Ardealului au oferit localnicilor un minunat spectacol folcloric.

Craciunelu de Jos09Ziua comunei Crăciunelu de Jos a adunat în centru sute de localnici, veniţi cu mic cu mare să-şi sărbătorească aşezarea rurală unde-şi duc traiul de zi cu zi. Sărbătoarea a debutat cu inaugurarea unui monument al eroilor amplasat în centrul comunei, acolo unde a  avut loc şi o slujbă de sfinţire oficiată de preoţii localităţii şi depuneri de coroane. Oficialităţi locale, asociaţii, dar şi  reprezentanţii principalelor partide politice, ACL şi PSD, au depus coroane de flori. Întâmpinaţi cu tradiţionala pâine şi sare de către fiica satului, cunoscuta interpretă de muzică populară, Ina Todoran, preşedintele Consiliului Judeţean Craciunelu de Jos47Alba, Ion Dumitrel şi primarul localităţii, Lenuţa Bubur au tăiat panglica inaugurală a monumentului eroilor, ridicat aici în cinstea celor care s-au jertfit pe altarul patriei în cele două războaie mondiale.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Primarul comunei, Lenuţa Bubur, le-a făcut celor prezenţi o prezentare succintă a comunei Crăciunelu de Jos.

„Aşezare rurală şi prosperă din Transilvania, Crăciunelu de Jos  are o vechime multiseculară fiind menţionată pentru prima dată în documentele oficiale în anul 1324. Conform tradiţiei populare locale, denumirea satului derivă de la numele unui localnic, Crăciun, în casa căruia a poposit în anul 1394 regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Situată pe malul râului Târnava, comuna a fost încă de la început un loc binecuvântat de Dumnezeu cu forme numeroase de relief prielnice ramurilor agriculturii, precum cultivarea viţei de vie, a cerealelor, creşterea animalelor. Puternic angrenat în universul românesc ardelenesc, satul nostru are o viaţă culturală şi spirituală bogată datorită oamenilor harnici şi iubitori de frumos, care s-au îngrijit de bunăstarea acestei aşezări de-a lungul vremilor”, a spus Lenuţa Bucur, în cuvântul său.

De asemenea i-a amintit pe cei  81 de eroi din comună, care nu au dat înapoi şi nu au fost feriţi de greutăţile şi urmările războaielor asupra naţiunii, cei care au căzut la datorie în primul şi al doilea Război Mondial: „Printre eroii care au contribuit la făurirea idealurilor de uniune şi libertate naţională a poporului român se numără şi cei 81 de eroi din Crăciunel căzuţi la datorie în primul şi al doilea Război mondial. Pentru a le păstra vie amintirea, noi, primăria şi consiliul local, am înălţat un monument al eroilor în centrul satului”.

Iar  pentru a fi cu sufletul mai aproape de eroi, edilul comunei a recitat şi o poezie populară – „Eroii satului”,  scrisă de Alisia Nichimiş.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a adus felicitări pentru ceea ce au făcut în localitate şi pentru activitatea pe care o desfăşoară în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor pe aceste meleaguri, şi totodată le-a urat „Bine aţi venit”, celor care „au venit din afara ţării”, cei plecaţi acolo unde Dumnezeu le-a îndreptat paşii . „Să ştiţi că cei care muncesc şi trudesc aici, cei care au rămas acasă, vor duce mai departe pentru nepoţi şi strănepoţi,  tradiţia şi credinţa strămoşească”, a spus Ion Dumitrel.

Craciunelu de Jos159Privirile s-au îndreptat apoi la scena amenajată în centrul comunei, unde a început un frumos spectacol folcloric susţinut de artişti de valoare din Ardeal. Au urcat pe scenă şi au încântat sufletele celor prezenţi cu cântece populare Cătălin Haşa, Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, interpreţi de renume ai Ardealului şi invitatele speciale  Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi fiica satului, Ina Todoran.

Printre cei care s-au bucurat de sărbătoare alături de localnici s-au aflat deputatul Ioan Dîrzu (PSD), Sorin Bumb  – administratorul judeţului, Alin Cucui – vicepreşedinte al CJ Alba, Ioan Florea – prim-vicepreşedinte al PSD Alba, Dorin Sandea – inspectorul general al IŞJ Alba şi alţi consilieri judeţeni şi locali precum şi reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate de la nivel judeţean.

Întregul evenimant  a fost prezentat de Angela Chelaru şi va fi difuzat pe Hora TV.

[nggallery id=2374]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor

Bera Larisa

Publicat

în

1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele.  Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea