Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO REPORTAJ| Imagini dramatice din Sânmiclăuș, satul din Alba măturat de viitură: Așa ceva nu am pomenit, oamenii înotau când ieșeau pe stradă. Apă era și de 2 metri în case”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Viitura a lăsat dezastru în urmă la Sânmiclăuș, satul din comuna Șona, unde mai multe gospodării au rămas izolate din cauza apelor care au crescut peste măsură. Zeci de case au fost afectate, în urma inundaţiilor de marți seara, şuvoiul luându-i prin surprindere pe localnici. La câteva ore de la producerea prăpădului, oamenii încercau să-și scoată apa şi nămolul din gospodării.

Sânmiclăuș este printre localitățile din Alba cele mai grav afectate de inundaţiile ce s-au produs, în după-amiaza zilei de 23 iunie. Într-un timp foarte scurt, satul a fost „înecat”.

Localnicii au trecut prin momente tensionate. Vâltoarea a fost atât de puternică încât străzile Sărăturii și Îngusta au fost ”îngropate” la 2 metri sub apă. De asemenea, au fost inundate sala de sport și podul de pe DJ 107V. O conductă de gaz a fost spartă, iar conducta de apa de la Biia, ruptă de tot. Viitura a afectat și postul TRAFO, iar 476 de abonați au rămas nealimentați cu energie electrică.

YouTube video

Intervenția a fost asigurată de ISU, SVSU Sânmiclăuș, Apa CTTA și Electrica cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Puhoiul a lăsat în urmă nenorocire, iar asta s-a putut vedea, cu ochiul liber, ieri, la câteva ore de la inundaţiile devastatoare.

YouTube video

Localnicii povestesc că satul a fost „înghiţit” de viitură în mai puţin de o jumătate de oră: ”Am 70 de ani, dar așa ceva nu am pomenit. A mai ieșit apa, dar nu așa. Porci, cotețe, găini, tot a dus. Când ieșeau pe stradă, oamenii înotau”, povestește o localnică.

Puţin mai departe, o altă familie este într-o situaţie dramatică. Apa a intrat peste tot: ”S-a băgat în pivniță, s-a umflat și a pușcat tot, betonul, parchetul, mobila toată a căzut acolo jos. Nu am putut să deschid ușa, a trebuit să sparg tot să pot intra în cameră. Apa îmi ajungea până la brâu, curtea era toată plină. Animalele am reușit să le salvăm”. După ce s-a retras, apa a lăsat în urmă o grămadă de mâl.

YouTube video

Oamenii din Sânmiclăuș spun că nu s-au mai confruntat cu asemenea inundaţii. O familie de tineri care a muncit ani mulți în Germania să își facă un rost s-a trezit că apa le-a luat tot: ”A crecut, a crescut și a intrat în casă. Și pe la geam era sus apa, a intrat de peste tot. Copiii sunt speriați, suntem în ultimul hal. Când a venit viitura eram în casă speriați, ne era frică să ieșim afară. Nu știam unde să ținem copii, apa în drum era de peste 1 metru. Ne-am dus și am muncit în Germania, tot a stricat într-o clipă”, spun disperați oamenii.

YouTube video

Localnicii sunt resemnați în fața naturii și speră doar ca cineva să le sară în ajutor pentru a se pune cât de cât pe picioare: ”Ce s-a salvat s-a salvat, ce nu, nu. În casă a făcut praf tot. Aici noroiul este aproape până la genunchi”.

YouTube video

Pagubele sunt uriaşe, după cum spune primarul comunei, Florin Mărginean. „Într-un timp scurt au căzut precipitații foarte multe. Râul Târnava Mică era sub observație, iar pârâiașele care de obicei sunt destul de calme și de liniștite au avut niște debite istorice. Pârâul Broaga care vine de la Valea Sasului a avut un debit imens. Drumul județean 107V, care face legătura cu Ocna Mureș, a fost inundat pe două porțiuni. Apa era în jur de un metru față de linia asfaltului. Am mai avut evenimente în urmă cu doi ani tot pe cursul acesta de apă, dar nu de asemenea amploare.

Au fost afectate 27 de case pe străzile Sărăturii și Îngusta, dar mai sunt câteva case și în aval, încă nu am reușit să facem o evaluare completă. Apa a avut și doi metri în casă. O locuință este distrusă complet, practic agoniseala de o viață a unei familii s-a dus pe apă. Au fost distruse curți, coteţe și cocini. Apele au luat găini și cel puțin trei porci”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea