FOTO-VIDEO: Priveliști de basm la Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Locul din Munții Șureanu unde poposesc turiștii înainte de Poarta Raiului sau Transalpina
Priveliști de basm la Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Locul din Munții Șureanu unde poposesc turiștii înainte de Poarta Raiului sau Transalpina
Lacul se află la o altitudine de 1.255 de metri, are o suprafață de 441 de hectare și o capacitate de 136 milioane de metri cubi de apă (capacitatea de umplere este de 0,93 la sută), fiind cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.
Barajul Oașa, amplasat în Defileul Oașei, a fost construit din anrocamente cu mască de beton armat și funcționează din anul 1979. Are înălțimea la coronament de 91 de metri, lățimea maximă la bază de 250 de metri (în zona taluzului), lățimea la coronament este de 10 metri, iar lungimea maximă ajunge la 300 de metri.
Barajul e o construcţie impresionantă şi cine ştie când se va mai naşte din mâinile constructorilor o astfel de bijuterie… Pentru ridicarea debitului a fost captat şi râul Ciban, iar atunci când s-a decis ridicarea barajului a fost ales acest tip de construcție deoarece balastul din zonă prezenta un procent ridicat de mică, devenind impropriu pentru a fi folosit la prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.
La un an după ce s-a inaugurat Barajul Oașa a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorifică potențialul energetic al apei din Lacul Oașa. Cu ajutorul Stației de pompare Gâlceag, acumularea de la Oașa primește apele râului Cugirul Mare, stăvilite de barajul de la Canciu. Râul Valea Frumoasei aduce în Lacul Oașa afluenții săi – Tărtărău, Curpătu, Sălanele, Smida și Valea Mare.
Barajul de la Oaşa este punctul de plecare a două trasee montane ce urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu acelaşi nume. Peisajul din jurul barajului te lasă fără cuvinte, lacul fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă, care impresionează turiştii prin versanţii acoperiţi cu întinse păduri de brad, care se oglindesc în apele lacului.
Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute atât pe jos, cât şi cu maşina. Pe malul drept – Oaşa Mare – zărim Transalpina, sau Drumul Regelui, iar cel stâng poartă numele de Oaşa Mică; de aici se vede cel mai înalt pisc al Munţilor Şureanu – Vârful lui Pătru, care ajunge la o înălţime de 2.130 de metri. Turiştii sunt atraşi de frumuseţea zonei, de drumeţii, dar şi de pescuit – cei mai căutaţi peşti sunt păstrăvul, cleanul şi crăietele.
Aproape de Barajul Oaşa se află Mănăstirea Oaşa, o oază de linişte şi viaţă duhovnicească. Peisajul din vecinătatea Lacului Oaşa este impresionant în orice anotimp. E fermecător albastrul apei vara, deopotrivă ne încântă albul zăpezii ce-l acoperă iarna şi nu putem să nu remarcăm bogăţia de culori a naturii la venirea toamnei.
Dacă iubiţi natura şi mergeţi pe Valea Frumoasei nu ezitaţi să poposiţi la Barajul Oaşa, unde vă aşteaptă o privelişte de basm. Şi dacă aţi ajuns la munte trebuie să aveţi parte şi de farmecul nopţilor petrecute în natură, la o cabană, aproape de frumuseţea fără asemănare a pădurii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii