FOTO, VIDEO. Principesa Maria, impresionată de o expoziție de fotografii cu construcția Catedralei din Alba Iulia, ridicată pentru Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria
Principesa Maria a României, fiică a Regelui Mihai, a fost impresionată, duminică, de o expoziție cu fotografii care surprind principalele etape ale construcției Catedralei din Alba Iulia, ridicată special pentru Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.
ASR Principesa Maria a fost prezentă, duminică, la Alba Iulia, unde s-au sărbătorit 95 de ani de la Încoronarea primilor regi ai României Mari: Regele Ferdinand şi Regina Maria.
ASR Principesa Maria a participat la slujba de Te Deum, la Catedrala Reîntregirii Neamului, care mai poartă numele Catedrala Încoronării sau Catedrala Arhiepiscopală, iar apoi a admirat expoziția de fotografii ”Catedrala Încoronării – istorie și har”, la Sala Unirii din Alba Iulia.
Istoricii care au vorbit Principesei despre fiecare fotografie au spus, pentru ziarulunirea.ro, că ea a rămas impresionată de această expoziție și s-a bucurat foarte mult când a auzit că fotografiile vor fi expuse și pe holurile Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
Deocamdată, expoziția se află în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri.
La ieșirea din spațiul expozițional, Principesa Maria a fost întâmpinată de un grup de regaliști, care i-au urat bun-venit, iar directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, i-a dăruit din partea întregii echipe, monografia județului Alba și cartea Regii României Mari, la Alba Iulia. Cartea conține toate pozele aflate în colecția muzeului referitoare la vizitele Regilor României Mari, în perioada interbelică, la Alba Iulia, de la prima vizită din 1919, până la cea din 1937 când s-a inaugurat Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan.
De asemenea, ASR Principesa Maria a mai primit, de la doi copii, o insignă pe care scrie ”95 de ani de la Încoronare”.
La prânz, fiica Regelui Mihai a participat la conferința „95 de ani de la Încoronare. Provocările de azi la adresa statului național”.
Programul Zilei Încoronării de la Alba Iulia continuă cu un concert susținut de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba, dar și cu proiecția filmului ”Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”, la Muzeul Principia.
Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost sfințită în 8 octombrie 1922, iar câteva zile mai târziu, în 15 octombrie, aici au fost Încoronați Regii Maria și Ferdinand.
[nggallery id=4708]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor