FOTO, VIDEO. Președintele Iohannis a depus o coroană de flori la monumentul ”Gloria” de pe Câmpia Libertății din Blaj
Președintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, o coroană de flori la monumentul ”Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848.
Șeful statului a ajuns, la Blaj, conform programului anunțat, sâmbătă, în jurul orei 16.00.
Ansamblul Câmpiei Libertății, unde în 1848 circa 40.000 de români au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara”, a fost reabilitat. S-au făcut alei carosabile şi pietonale, s-a amplasat mobilier urban, corpuri de iluminat stradal, bănci, cișmele, o fântână arteziană, gardul a fost reamenajat din lemn de stejar, spațiile verzi au fost refăcute, iar cele 26 de busturi aflate aici sunt, acum, iluminate arhitectural.
De asemenea, cu ocazia vizitei, președintele Klaus Iohannis urmează să participe la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”, organizată la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, în cadrul căreia va avea un dialog cu reprezentanți ai administrației locale și ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalități culturale, elevi și profesori.
În ultima parte a vizitei, șeful statului va participa la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania, inaugurat inițial în 1936, dar mistuit de un incendiu în decembrie 1995.
Manifestările care vor marca inaugurarea oficială a edificiului cultural vor cuprinde un concert extraordinar susținut de ”Camerata Regală”, orchestră aflată sub Înalt Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, dirijor Constantin Grigore, alături de violonistul Gabriel Croitoru, artistul căruia i-a fost încredințată vioara Guarneri del Gesu ”Catedrala”, care a aparținut lui George Enescu, soprana Tina Munteanu, naistul Alexandru Pal și violonista Simina Croitoru, artiști de excepție ai României, cu rezultate profesionale remarcabile, pe plan național și internațional.
Cu această ocazie va avea loc atât ceremonia de inaugurare a Palatului Cultural din Blaj, dar și de acordare a Marelui Premiu câștigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra 2017 – categoria Conservare.
Acest premiu este o recunoaștere acordată anual de Uniunea Europeană, prin intermediul Europa Nostra, cu finanțare prin programul Europa Creativă. În paralel vor fi deschise pentru public și două expoziții: una de artă fotografică denumită ”Palatul Culturii din Blaj, între trecut și viitor” și cea de-a doua de pictură – ”Bolta luminii, între grație și armonie” – semnată de Horea Cucerzan.
Este a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis, la Blaj, de când este președinte. Prima a fost în 2015, la Bosch Innovation Day, eveniment care a fost organizat de concernul german Bosch Rexroth, iar apoi a participat la o slujbă la Catedrala „Sfânta Treime” a Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică de la Blaj.
Foto: ziarulunirea.ro, facebook Moldoveanu Puiu
[nggallery id=5603]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor