FOTO, VIDEO. Președintele Iohannis a depus o coroană de flori la monumentul ”Gloria” de pe Câmpia Libertății din Blaj

Președintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, o coroană de flori la monumentul ”Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

ELIT

Șeful statului a ajuns, la Blaj, conform programului anunțat, sâmbătă, în jurul orei 16.00.

Ansamblul Câmpiei Libertății, unde în 1848 circa 40.000 de români au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara”, a fost reabilitat. S-au făcut alei carosabile şi pietonale, s-a amplasat mobilier urban, corpuri de iluminat stradal, bănci, cișmele, o fântână arteziană, gardul a fost reamenajat din lemn de stejar, spațiile verzi au fost refăcute, iar cele 26 de busturi aflate aici sunt, acum, iluminate arhitectural.

De asemenea, cu ocazia vizitei, președintele Klaus Iohannis urmează să participe la dezbaterea „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”, organizată la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, în cadrul căreia va avea un dialog cu reprezentanți ai administrației locale și ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalități culturale, elevi și profesori.

În ultima parte a vizitei, șeful statului va participa la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania, inaugurat inițial în 1936, dar mistuit de un incendiu în decembrie 1995.

Manifestările care vor marca inaugurarea oficială a edificiului cultural vor cuprinde un concert extraordinar susținut de ”Camerata Regală”, orchestră aflată sub Înalt Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, dirijor Constantin Grigore, alături de violonistul Gabriel Croitoru, artistul căruia i-a fost încredințată vioara Guarneri del Gesu ”Catedrala”, care a aparținut lui George Enescu, soprana Tina Munteanu, naistul Alexandru Pal și violonista Simina Croitoru, artiști de excepție ai României, cu rezultate profesionale remarcabile, pe plan național și internațional.

Cu această ocazie va avea loc atât ceremonia de inaugurare a Palatului Cultural din Blaj, dar și de acordare a Marelui Premiu câștigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra 2017 – categoria Conservare.

Acest premiu este o recunoaștere acordată anual de Uniunea Europeană, prin intermediul Europa Nostra, cu finanțare prin programul Europa Creativă. În paralel vor fi deschise pentru public și două expoziții: una de artă fotografică denumită ”Palatul Culturii din Blaj, între trecut și viitor” și cea de-a doua de pictură – ”Bolta luminii, între grație și armonie” – semnată de Horea Cucerzan.

Este a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis, la Blaj, de când este președinte. Prima a fost în 2015, la Bosch Innovation Day, eveniment care a fost organizat de concernul german Bosch Rexroth, iar apoi a participat la o slujbă la Catedrala „Sfânta Treime” a Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică de la Blaj.

Foto: ziarulunirea.ro, facebook Moldoveanu Puiu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

marius 12 mai 2018 at 20:47

Așa ceva nu putem să-l numim ca președinte. este un eșec.

TH 13 mai 2018 at 15:30

Mariusica !…..un esec esti tu. Nu stiu de cand, poate de cand te-ai nascut sau poate pe parcurs…..Sincer, imi pare rau……

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...