FOTO, VIDEO. Povestea unui deținut din Penitenciarul Aiud: O zi alături de fiica mea e totul, o imagine care rămâne în suflet. Muncesc, citesc, să treacă timpul
Gabriel Untu, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat și închis la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud pentru contrabandă de țigări și are de ispășit o pedeapsă de cinci ani și trei luni de închisoare. De când este încarcerat, s-a schimbat foarte mult, iar acum o zi alături de fetița sa înseamnă totul pentru el, o imagine care dăinuie mult în sufletul său.
Joi, la Penitenciarul Aiud, a avut loc Ziua Porților Deschise, un eveniment în cadrul căruia s-a prezentat trecutul şi prezentul locului de deţinere, activităţile desfăşurate zilnic de către angajaţi, inclusiv cele care urmăresc facilitarea reintegrării sociale a deţinuţilor.
Una dintre activități s-a numit ”Biblioteca vie”, în cadrul căreia doritorii au putut purta discuții cu angajații, dar și cu deținuții.
Gabriel Untu, un bărbat la 43 de ani, foarte discret și cu bun simț, care întâmpina vizitatorii cu un zâmbet și o strângere caldă de mână, a dat un interviu pentru ziarulunirea.ro.
El a fost condamnat pentru contrabandă de țigări, în Hunedoara. Își recunoaște faptele, le regretă, dar susține că a primit o pedeapsă mult prea aspră, de cinci ani și trei luni, întrucât nu există un prejudiciu mare.
”Sunt închis din februarie 2016. Timpul a trecut destul de bine. Am ieșit din prima la muncă, la bibliotecă, am un program destul de încărcat. Weekendul e mai plictisitor. Suntem doi pe cameră, nu avem ce povesti”, a spus Gabriel.
El susține că nu prea sunt altercații în închisoare, deoarece nu riscă nimeni să comită astfel de fapte, iar violențele există doar ”dacă le bagi în seamă”.
”Nu mai riscă nimeni să se mai bată, pentru că nu ai pentru ce. Un deținut nu ar mai risca să se certe cu cineva, ar risca majorarea pedepsei, facerea unui raport, tăierea drepturilor, scoaterea de la munca, care acum este cel mai bun lucru pentru trecerea timpului și ai foarte multe zile câștig”, a mai spus Gabriel.
El susține că relația cu colegii este bună, iar cei care nu vor să aibă conflicte trebuie să ocolească oamenii care sunt ”mai duri în vorbe”.
Înainte să fie privat de libertate, Gabriel susține că nu era un ”om cititor”, dar în închisoare citește mult și este ”foarte bine” de când a început să facă acest lucru.
În prezent, el citește cartea ”O conversație neobișnuită cu Dumnezeu”.
Ia în calcul, după ce își ispășește pedeapsa, să meargă în străinătate, gândindu-se că aici nu-și va găsi un loc de muncă, deoarece va avea eticheta de condamnat.
”În afară de persoana la care am muncit și care are încredere în mine nu cred că m-ar mai angaja cineva”, a spus Gabriel.
A mai lucrat în străinătate, iar atunci își permitea să-i cumpere fetiței lui absolut orice.
Discuția despre fiica sa a fost un punct sensibil pentru Gabriel, un bărbat solid, în toată firea și foarte stăpân pe el, ai cărui ochi s-au umezit.
”Încerc să trec de la regimul închis de la semi-deschis. Aș mai avea dreptul la o permisie și atunci ar trece timpul altfel. La două, trei luni să merg o zi acasă ar fi ceva frumos. Ai pentru ce să muncești. Să stai o zi cu fetița e ceva frumos. Am mai fost în perioade și am mai fost în permisie. O zi alături de fiica mea e totul. O imagine care rămâne în suflet, o imagine plăcută”, a spus Gabriel.
Scopul său principal, după ce iese din închisoare, este să meargă ”cu munca în față”, pentru ca fetița sa să aibă un viitor.
În prezent, în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud sunt încarcerați circa 750 de deținuți, iar gradul de ocupare nu depășește 100%, așa cum se întâmplă în foarte multe închisori din țară.
Imagini din penitenciar:
CALVARUL AIUDULUI: Deținuți politici morți în Penitenciarul Aiud în perioada 1941 – 1964
Intrarea în clădirea unde sunt camerele de detenție
Interiorul unei celule
Holul închisorii
Biserica închisorii, construită de deținuți
O parte din curtea închisorii
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan