Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Povestea unui deținut din Penitenciarul Aiud: O zi alături de fiica mea e totul, o imagine care rămâne în suflet. Muncesc, citesc, să treacă timpul

Publicat

în

Gabriel Untu, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat și închis la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud pentru contrabandă de țigări și are de ispășit o pedeapsă de cinci ani și trei luni de închisoare. De când este încarcerat, s-a schimbat foarte mult, iar acum o zi alături de fetița sa înseamnă totul pentru el, o imagine care dăinuie mult în sufletul său.

Joi, la Penitenciarul Aiud, a avut loc Ziua Porților Deschise, un eveniment în cadrul căruia s-a prezentat trecutul şi prezentul locului de deţinere, activităţile desfăşurate zilnic de către angajaţi, inclusiv cele care urmăresc facilitarea reintegrării sociale a deţinuţilor.

Una dintre activități s-a numit ”Biblioteca vie”, în cadrul căreia doritorii au putut purta discuții cu angajații, dar și cu deținuții.

Electrica Furnizare Discount

Gabriel Untu, un bărbat la 43 de ani, foarte discret și cu bun simț, care întâmpina vizitatorii cu un zâmbet și o strângere caldă de mână, a dat un interviu pentru ziarulunirea.ro.

El a fost condamnat pentru contrabandă de țigări, în Hunedoara. Își recunoaște faptele, le regretă, dar susține că a primit o pedeapsă mult prea aspră, de cinci ani și trei luni, întrucât nu există un prejudiciu mare.

”Sunt închis din februarie 2016. Timpul a trecut destul de bine. Am ieșit din prima la muncă, la bibliotecă, am un program destul de încărcat. Weekendul e mai plictisitor. Suntem doi pe cameră, nu avem ce povesti”, a spus Gabriel.

El susține că nu prea sunt altercații în închisoare, deoarece nu riscă nimeni să comită astfel de fapte, iar violențele există doar ”dacă le bagi în seamă”.

”Nu mai riscă nimeni să se mai bată, pentru că nu ai pentru ce. Un deținut nu ar mai risca să se certe cu cineva, ar risca majorarea pedepsei, facerea unui raport, tăierea drepturilor, scoaterea de la munca, care acum este cel mai bun lucru pentru trecerea timpului și ai foarte multe zile câștig”, a mai spus Gabriel.

El susține că relația cu colegii este bună, iar cei care nu vor să aibă conflicte trebuie să ocolească oamenii care sunt ”mai duri în vorbe”.

Înainte să fie privat de libertate, Gabriel susține că nu era un ”om cititor”, dar în închisoare citește mult și este ”foarte bine” de când a început să facă acest lucru.

În prezent, el citește cartea ”O conversație neobișnuită cu Dumnezeu”.

Ia în calcul, după ce își ispășește pedeapsa, să meargă în străinătate, gândindu-se că aici nu-și va găsi un loc de muncă, deoarece va avea eticheta de condamnat.

”În afară de persoana la care am muncit și care are încredere în mine nu cred că m-ar mai angaja cineva”, a spus Gabriel.

A mai lucrat în străinătate, iar atunci își permitea să-i cumpere fetiței lui absolut orice.

Discuția despre fiica sa a fost un punct sensibil pentru Gabriel, un bărbat solid, în toată firea și foarte stăpân pe el, ai cărui ochi s-au umezit.

”Încerc să trec de la regimul închis de la semi-deschis. Aș mai avea dreptul la o permisie și atunci ar trece timpul altfel. La două, trei luni să merg o zi acasă ar fi ceva frumos. Ai pentru ce să muncești. Să stai o zi cu fetița e ceva frumos. Am mai fost în perioade și am mai fost în permisie. O zi alături de fiica mea e totul. O imagine care rămâne în suflet, o imagine plăcută”, a spus Gabriel.

Scopul său principal, după ce iese din închisoare, este să meargă ”cu munca în față”, pentru ca fetița sa să aibă un viitor.

În prezent, în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud sunt încarcerați circa 750 de deținuți, iar gradul de ocupare nu depășește 100%, așa cum se întâmplă în foarte multe închisori din țară.

Imagini din penitenciar:

CALVARUL AIUDULUI: Deținuți politici morți în Penitenciarul Aiud în perioada 1941 – 1964

Intrarea în clădirea unde sunt camerele de detenție

Interiorul unei celule

Holul închisorii

Biserica închisorii, construită de deținuți

O parte din curtea închisorii

 

 

Publicitate

Politică Administrație

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Publicat

în

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Parlamentul resimte scumpirea energiei electrice. Cât a costat factura pe timp de vară la Casa Poporului

Un milion de lei, atât este factura pentru curentul consumat pe perioada verii, la Palatul Parlamentului. Adică peste 200 de mii de euro în trei luni, iar asta în condițiile în care deputații și senatorii au fost în vacanță.

Una dintre cele mai mari dar și cele mai scumpe clădiri administrative din lume are o factură la energie pe măsură. Peste 717.000 de lei a plătit Parlamentul pentru curent electric în luna iulie a acestui an. Suma nu este de mirare dacă ne gândim că doar pentru iluminat sunt folosite 2.800 de candelabre.

Electrica Furnizare Discount

Pentru ca lumina să poată fi în permanență aprinsă în Parlament, dar mai ales pentru a asigura buna funcționare a activității deputaților și senatorilor, în subsolul clădirii se află un întreg sistem dedicat instalațiilor electrice.

George Dumitrică – secretar general al Camerei Deputaților: Practic de aici se poate întrerupe sau da drumul la energie electrică, în funcție de anumite zone. Practic dacă ai o avarie poți să întrerupi curentul electric pe zona respectivă. Sunt foarte bine gândite. De aici se controlează toată energia electrică în toată casă. Tot acest sistem a fost înlocuit cu un mouse și o tastatură. Aceste grupuri înlocuiesc practic cu succes vechile grupuri și asigură energia electrică pentru întraga clădire în caz de avarie. Acest grup consumă 60 de litri pe oră și trebuie pornit obligatoriu o dată la 14 zile.

Palatul Parlamentului găzduiește atât Curtea Constituțională, cât și Muzeul de Artă Contemporană, pe lângă Senat și Camera Deputaților. Pentru toate acestea energia electrică este esențială bunei funcționări, iar scumpirile nu ocolesc Casa Poporului.

În această vară prețul energiei electrice pentru Palatul Parlamentului a fost cu 61% mai mare față de iunie 2020 – mai 2021. Mai mult decât atât, din luna septembrie Palatul Parlamentului are un nou contract, cu un nou furnizor – costul va fi cu 58% mai mare față de furnizorul precedent.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bugetar cu Ferrari, fost șef ANAF, jefuit de 500.000 de euro în timp ce era în vacanţă în Thailanda

Publicat

în

Bugetar cu Ferrari, fost șef ANAF, jefuit de 500.000 de euro în timp ce era în vacanţă în Thailanda

Un jaf ca în filme a scos la iveală o poveste mai spectaculoasă decât că hoții au intrat într-o casă de bogat două nopți la rând. Mai întâi au furat bijuterii, apoi au furat cu totul un seif de o tonă cu 370.000 de mii de euro și 60.000 lei, scrie antena3.ro

În total, o pagubă de circa 500.000 de euro. Ce poate fi mai tare decât faptul că păgubitul era șeful fiscului din zona respectivă.

Este vorba despre Petru Ioan Lupașc, fost șef al ANAF Oțelu Roșu din 2007 până în 2011, apoi din nou în 2012. Şi pe lângă faptul că avea în casă 500.000 de euro și a fost jefuit în timp ce se afla într-o vacanță exotică în Thailanda, bugetar de viață, povestea devine chiar și mai spumoasă.

Electrica Furnizare Discount

Cum au ajuns hoții să-l jefuiescă?
Unul dintre hoți era la o sală de jocuri și a pierdut banii la păcănele. A încercat să se împrumute, dar cineva i-a zis să îi ceară șefului fiscului.

Nu i s-a apărută o glumă și l-a contactat pe Facebook pe Lupașc care, surpriză, nu l-a ignorat, nici măcar nu i-a zis: „du-te domne’ de aici că nu mă ocup eu de aşa ceva”, adică să dea bani cu împrumut.

Nu. I-a zis că nu poate în momentul acela pentru că este plecat din țară. Aşa au aflat hoţii că șeful fiscului este în Thailanda și aşa le-a venit ideea să-l jefuiască, umblând vorba că acesta are în casă 500.000 de euro.

Au intrat în noaptea, au luat dintr-un mic seif mobil dintr-un dormitor vreo 4.000 de euro, niște bijuterii şi cheile de la două mașini BMW X6 plus telecomanda de la garaj. Apoi s-au întors în noaptea următoare cu o dubiță și au dat marea lovitură.

Au luat cu totul un seif de o tonă în care șeful fiscului mai avea 370.000 de euro, 60.000 de lei și bijuterii. Potrivit procurorilor, ghinionul hoţilor a fost că s-a rupt mânerul seifului și a căzut, fiind găsit de polițiști la fața locului.

Aşa au fost Identificați hoții care, la începutul lunii august, au primit o primă condamnare nedefinitivă încă. Pedepse de la doi ani și o lună cu suspendare până la 19 ani și 3 luni de închisoare.

În urma scandalului, Lupașc a fost demis și abia apoi s-a sesizat şi ANI care a constatat într-un final că fostul șef de la fisc nu poate justifica vreo 400.000 lei care i-au și fost confiscați.

Oricât de spectaculoasă ar fi această poveste a jafului şi a lui Petru Lupașc cu siguranță nu este una singulară, de bugetari cu mega avere eventuală făcută fix în domeniu pe care ar trebui să le controleze.

sursa: replicaonline.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

O clasă întreagă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” va face școala online, din cauza unui elev depistat POZITIV cu COVID

Publicat

în

O clasă întreagă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” va face școala online, din cauza unui elev depistat POZITIV cu COVID

O nouă clasă din județul Alba va trece în sistemul online de predare,  din cauza unui elev testat pozitiv cu COVID-19.

Este vorba de o clasa de a X-a de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, județul Alba.

La solicitarea ZiarulUnirea.ro directorul instituției de învătământ, Cerbu Valer, ne-a confirmat că începând de mâine elevii clasei vor trece în sistemul de învățământ online.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare