FOTO VIDEO| Povestea ,,gardistului” Florian Medrea, născut la Țelna, cel care s-a ocupat cu protecția celor 100 000 de participanți veniți la Marea Unire de la Alba Iulia. Iuliu Maniu: ,,Serviciul vostru fii de fii va fi pomenit!”
Comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, Florian Medrea, a fost unul dintre marii remarcați ai zilei de 1 decembrie 1918, elaborând planul de apărare a orașului și protejarea celor 100.000 de participanți, veniți din întreaga Transilvanie la Alba Iulia, într-un timp foarte scurt, “Chemarea” la Alba Iulia fiind lansată abia în 20 noiembrie.
Florian Medrea, venit în permisie, la Țelna, unde a fost surprins de ritmul alert al evenimentelor de la finalul toamnei din 1918, astfel nu s-a mai întors la Viena, la sediul unității sale. În luna noiembrie, acesta s-a ocupat de organizarea și dotarea gărzilor atât din Alba Iulia cât și din comitat.
CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE
Totul a decurs conform planului, fără incidente, Iuliu Maniu remarcând „ordinea frumoasă și exemplară care a domnit în decursul adunării”. Florian Medrea, altruist precum orice comandant, nu a lăsat munca gardiștilor neremarcată, astfel în presa vremii a transmis „Gardist român! Serviciul vostru prestat întreg neamului în această zi în veci memorabilă, fii de fii va fi pomenit!”.
Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a transmis pentru ziarulunirea.ro informații prețioase despre viața, cariera și faptele comandantului Florian Medrea.
Florian Medrea a rămas cunoscut în istorie, în primul rând prin funcția sa de șef comandant al Gărzii Naționale din Alba Iulia, gardă care la 1 decembrie 1918 a asigurat paza orașului. El a avut însă mai multe episoade biografice foarte importante. După unire, el a fost cel mai important dintre organizatorii corpului de voluntari „Horea”, un prim corp de armată, i-am putea spune, armată transilvăneană cu voluntari moți, care au participat la campania din Ungaria în vara anului 1919.
Florian Medrea era născut la Țelna, în 1884, a făcut școala de cadeți, a făcut dreptul la Cluj, a făcut și Primul Război Mondial, în întregime, sfârșitul acestuia l-a prins în permisie, acasă la Țelna, în postura aceasta a devenit în scurtă vreme comandantul Gărzii Naționale. Și în perioada interbelică a avut tot funcții importante, a fost și prefect, a colaborat sau a lucrat în serviciul de contrainformații al armatei, s-a ocupat cu aflarea de informații, găsirea unor agenți, comuniști în special, poate asta i-a adus și sfârșitul în 1947, s-a sinucis, aceasta a fost varianta oficială sau împușcat, după cum spun alții, în biroul său de avocatură de la Sebeș.”
Uniforma militară românească a fost astfel purtată cu mândrie de către Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale, a cărui carieră strălucită și iscusință au ajutat la crearea unui viitor mai frumos și unit al românilor din toate colțurile țării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată