Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO VIDEO | „Patria recunoscătoare”, ceremonii de omagiere a participanților la Marea Unire au fost desfășurate simultan în localitățile din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO | „Patria recunoscătoare”, ceremonii de omagiere a participanților la Marea Unire au fost desfășurate simultan în localitățile din județul Alba

În localitățile din județul Alba, a avut loc, luni, o acțiune simultană de omagiere a participanților la Marea Unire din 1918.

Clopotele bisericilor au răsunat la aceeași oră în semn de omagiere a reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor patriotice și presei la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, în fiecare localitate au fost depuse jerbe de flori la plăcile comemorative cu numele reprezentanților la Marea Unire.

Un ceremonial solemn a avut loc, luni, la ora 16:00, și la Sala Unirii, unde au fost depuse jerbe de flori în memoria făuritorilor Marii Uniri.

Proiectul „Patria recunoscătoare” a fost inițiat, în anul 2018, de Consiliul Județean Alba în colaborare cu unitățile administrativ teritoriale din județ, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în semn de respect față de participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, respectiv reprezentanții localităților, cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale sau ai presei.

Pentru omagierea acestora au fost realizate pentru fiecare unitate administrativ teritorială plăci din alamă cu numele reprezentanților de pe teritoriul localității, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât Marea Unire.

Aceste plăci, care se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba, constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni. Pe aceste plăci sunt scrise numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Ceremonialul de dezvelire a acestor plăci omagiale a avut loc în 20 noiembrie 2018, data la care s-au împlinit 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ordin de protecție și dosar penal pentru un bărbat de 37 de ani din Sebeș: Și-a agresat iubita în propria ei locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ordin de protecție și dosar penal pentru un bărbat de 37 de ani din Sebeș: Și-a agresat iubita în locuința proprie La data de 4 decembrie 2023, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către o femeie de 41 de ani, din municipiul Sebeș, cu privire la faptul că a fost agresată de concubinul său. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare