Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO VIDEO | „Patria recunoscătoare”, ceremonii de omagiere a participanților la Marea Unire au fost desfășurate simultan în localitățile din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO VIDEO | „Patria recunoscătoare”, ceremonii de omagiere a participanților la Marea Unire au fost desfășurate simultan în localitățile din județul Alba

În localitățile din județul Alba, a avut loc, luni, o acțiune simultană de omagiere a participanților la Marea Unire din 1918.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Clopotele bisericilor au răsunat la aceeași oră în semn de omagiere a reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor patriotice și presei la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, în fiecare localitate au fost depuse jerbe de flori la plăcile comemorative cu numele reprezentanților la Marea Unire.

Un ceremonial solemn a avut loc, luni, la ora 16:00, și la Sala Unirii, unde au fost depuse jerbe de flori în memoria făuritorilor Marii Uniri.

Proiectul „Patria recunoscătoare” a fost inițiat, în anul 2018, de Consiliul Județean Alba în colaborare cu unitățile administrativ teritoriale din județ, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în semn de respect față de participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, respectiv reprezentanții localităților, cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale sau ai presei.

Pentru omagierea acestora au fost realizate pentru fiecare unitate administrativ teritorială plăci din alamă cu numele reprezentanților de pe teritoriul localității, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât Marea Unire.

Aceste plăci, care se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba, constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni. Pe aceste plăci sunt scrise numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Ceremonialul de dezvelire a acestor plăci omagiale a avut loc în 20 noiembrie 2018, data la care s-au împlinit 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză Timar Augusta, de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș și Todoran Diana de la Liceul Teoretic „Sfântul Iosif”, au reușit să obțină mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză. Citește și: Bianca-Maria Grosu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea