Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO VIDEO| Parada portului popular de la Gârbova: Zi dedicată prieteniei, unde comunitățile etnice și-au etalat obiceiurile și costumele populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parada portului popular de la Gârbova: Zi dedicată prieteniei, unde comunitățile etnice și-au etalat obiceiurile și costumele populare

A fost sărbătoare astăzi, 4 septembrie, în comuna Gârbova din județul Alba.

Gârbovenii au organizat cunoscuta paradă a portului popular. Este o paradă a costumelor populare săseşti şi româneşti din zonă, în fiecare an fiind invitate şi grupuri folclorice din toată Mărginimea Sibiului, dar nu numai.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Evenimentul a fost organizat prima dată în perioada comunistă, când se încerca protejarea moştenirii culturale săseşti din Gârbova şi din satele învecinate.

După 1990 sărbătoarea a fost uitată, fiind reluată în urmă cu câţiva ani.

Muzica şi dansul sunt condimentate cu mâncare şi băutură tradiţională.

YouTube video

În documentele săseşti, Gârbova de Sebeş este atestat în anul 1291. Populaţia germană a denumit localitatea prin cuvântul Urwegen.

Activităţile au început în acest an la ora 14.00 în piaţa publică de lângă vechea biserică săsească din centrul localităţii. Primarul comunei, Muntean Ioan, a pregătit multe momente de neuitat atât pentru localnici, cât și pentru curioșii strânși pentru a lua parte la această sărbătoare.

Cu ocazia acestui eveniment de-o însemnătate deosebită pentru cetățenii comunei, subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, a scris un mesaj pe pagina sa personală de socializare din mediul online.

,,Parada portului popular” din comuna Gârbova a fost prilejul perfect pentru cetățenii acestei comunități să îşi etaleze portul, mâncarurile şi obiceiurile în fața tuturor celor strânşi astăzi 4 septembrie, în această frumoasă aşezare istorică.

De-o diversitate etnică deosebită, precum şi de o istorie comună foarte bogată, sărbătoarea de astăzi a fost în primul rând dedicat prieteniei şi cooperării de care localnicii acestei comune s-au bucurat de-a lungul timpului şi până în prezent, iar aceste valori sunt reprezentative pentru orice comunitate europeană de astăzi.

Îl felicit pe primarul Muntean Nelutu pentru buna organizare a acestui eveniment, precum si pentru activitățile pregătite de acesta pentru cetățenii comunei sale.

Alături de colegii social-democrați, am interacționat cu localnicii si ne-am bucurat de ospitalitatea lor. Vă doresc o duminică frumoasă în continuare!”, a scris subprefectul Mureșan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea