Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Omul care a mutat clădiri pentru a le salva din calea buldozerelor se destăinuie. Cum s-a născut ideea translatării?

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

translatare blocuri si biserici18Mutarea Bisericii Schitul Maicilor din Bucureşti • Translatarea blocului A2 din Alba Iulia • Cum i-a venit inginerului Eugen Iordăchescu ideea translatării clădirilor.

Anii repezi s-au scurs, dar poate nu multă lume ştie, sau nu îşi aminteşte vremea „sistematizărilor” lui Nicolae Ceauşescu, şi cum au fost mutate biserici şi blocuri pentru a fi salvate din calea buldozerelor. Dar cel mai important este cine a avut această idee genială, în premieră în România. Omul care s-a dedicat şi se dedică încă meseriei sale, maestrul Eugen Iordăchescu, ne-a vorbit despre cum s-a născut ideea translatării construcţiilor şi cum a început  primul proiect, cu mutarea Bisericii Schitul Maicilor din Bucureşti, dar şi despre călătoria Blocului A2 pe Platoul Romanilor la Alba Iulia, o spectaculoasă premieră.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

 • Cum s-a născut ideea translării construcţiilor. Clipe de frământare şi zbucium

translatare blocuri si biserici07Maestrul Eugen Iordăchescu îşi aminteşte că pe vremea când Bucureştiul era cuprins de febra sistematizării, Nicolae Ceauşescu dorea să radă toate clădirile dintr-o anumită zonă pentru ridicarea Casei poporului. Printre construcţiile care ar fi trebuit demolate se afla şi Mănăstirea Schitul Maicilor. A fost prima clădire pe care a translatat-o, iar aşa cum ne-a povestit, după ce i-a trecut pragul, ing. Iordăchescu a avut parte de clipe de frământare şi zbucium, pentru că îşi dorea să o salveze din calea buldozerelor, trebuie să găsească o soluţie… „Am fost surprins de frumuseţea lăcaşului de cult, de liniştea ce sălăşluia acolo. Aşa a început frământarea mea. Mă întrebam cum aş putea să o salvez”, ne-a spus ing. Iordăchescu.

• ”Cum un chelner poate duce o tavă cu pahare cu apă fără să le verse şi construcţiile pot fi mutate la fel

S-a gândit la chelnerul ce duce pe o tavă câteva pahare cu apă, în care lichidul rămâne mereu la orizontală şi şi-a spus că trebuie să facă ceva asemănător cu o construcţie. Noaptea nu avea somn şi căuta soluţii pentru a-şi pune în practică ideea. Era director tehnic la Institutul Proiect Bucureşti şi până la urmă visul său a prins viaţă, Dumnezeu îndrumându-i paşii. Mănăstirea era înconjurată de chilii în care locuiau măicuţele, unde pictau cu măiestrie şi delicateţe icoane şi realizau obiecte din aur şi argint.

Primul proiect – translatarea Bisericii Schitul Maicilor

translatare blocuri si biserici20Românul care a salvat de la demolare 12 biserici şi-a început primul proiect de suflet în anul 1982, cu Mănăstirea Schitul Maicilor, monument din secolul al XVII-lea. După ce conducerea Bisericii Ortodoxe şi-a dat acordul au început lucrările, zi şi noapte, toţi cei implicaţi în acest proiect fiind conduşi de dorinţa de a salva acest lăcaş din calea buldozerelor. După 8 luni s-a întâmplat minunea – biserica a fost translată, a fost mutată din calea sistematizării lui Ceauşescu. „Am ridicat biserica cu 1,67 metri şi am rotit-o cu 37 de grade pentru a o aşeza pe direcţia stabilită. Într-o zi, când lucram la mutarea bisericii, au venit pe-acolo soţii Ceauşescu. Ea a spus: „Ai văzut, mă, că a reuşit! În SUA se făceau astfel de lucrări, dar acolo este vorba despre construcţii uşoare, din lemn, care se pot încărca pe un trailer. A fost o premieră pentru ţara noastră, dar şi în lume. În Iugoslavia a mai fost translată o mănăstire, dar acolo mutarea s-a făcut prin decuparea unor cuburi din construcţie, nu era translată întreaga construcţie odată. Cuburile se mutau pe rând, până când se forma construcţia. Acesta a fost doar începutul. Apoi, pentru fiecare biserică ce trebuia mutată era nevoie de un decret al Consiliului de stat. În Bucureşti au fost translate 11 biserici, iar cea de-a 12 e la Reşiţa”, ne-a mărturisit ing. Eugen Iordăchescu. În total, aproape 30 de construcţii au fost salvate de la demolare graţie ideii geniale a ing. Iordăchescu.

Cea mai complexă lucrare a fost Biserica Mihai Vodă din Bucureşti, ridicată în anul 1589 de Mihai Viteazul, cu o greutate de 3.700 de tone; ea fost ţinută din faţă de cricuri hidraulice, iar din spate de trolii electrice, pentru că terenul era înclinat. Toate proiectele de translare ce poartă semnătura ing. Eugen Iodăchescu au necesitat timp de studiu, calcule, încercări, pentru ca apoi totul să decurgă fără probleme.

• Călătoria Blocului A2 pe Platoul Romanilor, o spectaculoasă premieră

translatare blocuri si biserici04Alba Iulia, miercuri, 27 mai 1987, o zi memorabilă pentru municipiul nostru. Era forfotă mare în jurul Blocului A2, de pe Platoul Romanilor, care era pregătit pentru o impresionantă călătorie, o călătorie necesară, impusă de dorinţa de remodelare a spaţiului urban. Maestrul lucrării de artă, pentru că nu cred că greşim dacă o numim aşa, a fost ing. Eugen Iordăchescu, împreună cu care am rememorat clipele de-atunci. „S-au scurs mai bine de 27 de ani de când ÎPS Emilian, Episcopul de Alba Iulia m-a invitat la el. L-am găsit acolo pe prim-secretarul judeţului, Ioan Savu. Împreună am discutat despre necesitatea ca blocul A2 să fie mutat pentru a se deschide bulevardul, pentru a se pune în valoare atât frumuseţea zonei Mamutului, cât şi Catedrala Reîntregirii. Desigur că am acceptat să mă ocup de acest proiect. Vă mărturisesc că am mai venit la Alba Iulia, dar n-am trecut niciodată prin Cetate, aşa că nu cunoşteam zona. Eu ori de câte ori treceam prin Alba Iulia îmi petreceam mai mult timp la Mănăstirea Râmeţ. Nu trebuie să uităm că iniţiatorul acestui demers a fost Episcopul Emilian”, îşi aminteşte ing. Eugen Iordăchescu.

Mutarea blocului A2 cu 80 de apartamente fără evacuarea locatarilor

„Câte lucruri sunt făcute de oameni despre care nu se vorbeşte nimic!”, ne spune cu modestie ing. Eugen Iordăchescu. Dar mutarea blocului A2, de pe Platoul Romanilor, a fost şi trebuie să rămână un eveniment important din viaţa municipiului nostru. Am fost martor ocular al aceste spectaculoase premiere, alături de tatăl meu, Sebastian Truţa, care în ziarul Unirea din data de 27 mai scria: „…ora 8 şi 35 de minute. Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe Bulevardul 6 Martie, s-a desprins de fratele lui geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga călătorie a durat 8 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată cu 33 de grade, 50 de minute şi 40 de secunde. La un semn imperceptibil este pus în mişcare un complex mecanism de translare a blocului. Din clipa comenzii şi până când transonul sudic însumând 80 de apartamente s-a despărţit nu s-au scurs decât câteva secunde şi totuşi celor prezenţi li s-a părut o veşnicie”. Inimile celor prezenţi au bătut la unison, a fost o revărsare de bucurie. „Problema care se punea era dacă locatarii rămân în apartamente sau nu. Eu am zis că nu evacuăm pe nimeni!”, îşi aminteşte ing. Iordăchescu.

translatare blocuri si biserici03Cum a început proiectul de translare pentru blocul A2

După ce s-a luat decizia de translare a blocului A2, cei mai buni constructori, proiectanţi şi instalatori şi-au unit eforturile pentru reuşita acestui demers. Specialiştii IACM (Întreprinderea de Antrepriză Construcţii Montaj ) Alba au format o echipă din care au făcut parte inginerii Ioan Bolog, Mircea Abrudean, Vasile Gheberta, Iustin Furdui, Călin Costea, Radu Iulian, Ilarie Păcurar, Daniel Baciu, Viorel Lazăr, Liviu Furdui, Ionel Jurjuţ, Mihai Ciorobâtcă, Domnica Maier, ec. Ştefan Dumitrescu, alături de inginerii Vasile Rusu, Radu Cormoş, Nicolae Bolog, Gheorghe Voinea, Constantin Tanasciuc şi mulţi alţii, cu toţii fiind coordonaţi de dr. ing. Eugen Iordăchescu, autorul proiectului şi de ing. Ioan Filimon.

Blocul A2, construit în anul 1964, a fost subiectul multor discuţii în care se ofereau două variante pentru deschiderea aliniamentului pe axa Catedrala Reîntregirii – Dealul Mamut: demolarea blocului sau translarea lui. La final, s-a ales soluţia cea mai avatantajoasă – translarea blocului cu o greutate de 7.200 de tone, bloc care a fost despărţit în două grupuri. Costul lucrărilor necesare pentru mutarea blocului A2 a reprezentat 39 la sută din valoarea de demolare şi refacere a blocului.

Primul tronson a fost translat în data de 27 mai 1987, iar cel de-al doilea la 29 iulie 1987. În timpul călătoriei s-au parcurs 34,38 de metri, cu o viteză de 4,23 de metri pe oră. Cu excepţia familiilor de la parterul blocului, unde a fost necesară efectuarea unor lucrări de pregătire a mutării blocului, ceilalţi locatari ai blocului cu o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri au rămas în casele lor. Fiecare  segment al construcţiei a fost susţinut de un cadru purtător, o platformă din beton care a făcut posibilă ridicarea separată a celor două tronsoane cu ajutorul unor prese hidraulice. O mică nesincronizare, o abatere de la proiectul întocmit cu rigurozitate de ing. Eugen Iordăchescu, cea mai mică abatere de la planul de orizontalitate ar fi năruit speranţele de reuşită ale constructorilor.

Platforma purtătoare a fost aşezată pe cărucioare, care au rulat pe şine de cale ferată, fiind împinse cu ajutorul unor dispozitive hidraulice complexe. Translarea s-a derulat fără probleme, locatarii de la etajele 1-3 au rămas în apartamente, au avut apă, canalizare, gaz, telefonie şi energie electrică. Gospodinele şi-au văzut de treburile casei, ici, colo, mai zăreai câte un curios în balcon, care dorea să urmărească pas cu pas mişcarea blocului. Au fost momente unice, de bucurie şi satisfacţie, a fost o dulce alunecare. La final, distanţa dintre cele două tronsoane gemene a fost de 55,15 metri şi astfel s-a creat spaţiul ce încântă privirea albaiulienilor şi deopotrivă a turiştilor care poposesc în zonă.

În ziarul „Unirea” din data de 27 mai 1987 se consemna: „La ora când aceste rânduri sunt încredinţate tiparului, locatarii din blocul A2, a cărui translare a durat 8 ora şi 40 de minute, şi-au schimbat adresa cu bloc cu tot: de pe Bulevardul 6 Martie pe Bulevardul Transilvaniei. Le dorim viaţă fericită la noua adresă!”.

Am readus în atenţie un moment memorabil petrecut în urmă cu mai bine de 27 de ani, pentru ca acest un eveniment să fie cunoscut şi de tinerii zilelor noastre. Ei trebuie să ştie că, în urmă cu 27 de ani, Alba Iulia a intrat în istorie printr-o remarcabilă reuşită a ing. Eugen Iordăchescu, alături de care s-au aflat mai mulţi specialişti albaiulieni. Tinerii pot fi ajutaţi să cunoască mai multe amănunte despre premiera de-atunci şi prin amplasarea unor plăci pe cele două tronsoane ale blocului A2, plăci care să aducă în atenţia trecătorilor un eveniment ce merită să fie păstrat cu sfinţenie în sufletul fiecărui albaiulian. Felicitări tuturor celor ce au trudit pentru reuşita proiectului!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor

Bera Larisa

Publicat

în

1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele.  Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea