Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, comemorat la Alba Iulia prin depuneri de coroane și ceremonial religios

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, a fost comemorat, marți, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul de acum 232 de ani.

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără „lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri. Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roți imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloșca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

La 232 de ani de la acest supliciu au fost depuse coroane și jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloșca și Crișan”, iar la locul execuției, pe Dealul Furcilor, s-a ținut un ceremonial religios.

Coroane au depus Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, instituții deconcentrate, partide politice și instituții de învățământ și culturale.

”Astăzi comemorăm martiriul eroilor Ardealului, Horea, Cloșca și Crișan. Răscoala lor a izbucnit în contextul realităților politice, sociale și religioase ale Transilvaniei de la sfârșitul secolului XVIII. Românii erau văzuți cu statutul lor de tolerați, atât național cât și religios. La viața lor deosebit de grea se impunea un regim social deosebit de dur prin numeroasele obligații”, a spus, pentru ziarulunirea.ro, istoricul Dan Mircea Mazîlu, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Alba, după ceremonialul depunerii de coroane.

După răscoală, moților li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

Obeliscul lui ”Horea Cloșca și Crișan” ridicat în 1937, prin contribuția populației, a fost în mai multe rânduri profanat de necunoscuți, partea din față a acestuia fiind, și astăzi, plină de inscripții și desene. Acesta nu a fost curățat, iar unele desene persistă de mai bine de doi ani.

[nggallery id=3500]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea