FOTO/ VIDEO: La sfârșitul lui decembrie, Cascada Pișoaia din comuna Vidra și-a coborât cortina de gheață pentru a-și ascunde apa de cristal de ochii curioșilor
Unul dintre cadourile cele mai impresionante oferite de Crăciun localnicilor și mai ales turiștilor care ajung pe Arieșul Mic, în comuna Vidra, este imaginea Cascadei Pișoaia care parcă a încremenit de câteva zile în urmă, transformându-se într-o coloană impresionantă de aproape 20 de metri de gheață albăstruie, parcă desprinsă dintr-un ghețar de la Polul Nord.
Mai mult, apa încă rămasă vie și neîmpietrită care mai curge printre gheață, abia reușește să ,,șoptească” cum a venit Crăiasa Zăpezii de pe Muntele Găina ce se zărește spre apus și vrea din toate puterile să înghețe de tot, până la primăvară, Cascada Miresei – așa cum mai este denumită această minunăție a naturii din județul Alba.
Imaginea polară a cascadei se datorează faptului că acolo s-a menținut un frig aproape neîntrerupt timp de o lună, temperaturile au coborât până la -22° C și de puține ori au depășit pragul înghețului, iar soarele nu mai ajunge pe aceste locuri în zilele de iarnă.
Cascada Pișoaia se află în satul Nemeș din comuna Vidra, la circa 20 km de orașul Câmpeni și la aproximativ 500 metri de DJ 762 ce duce spre comuna Avram Iancu, fiind observabilă chiar de la șosea. Cascada este declarată rezervație peisagistică, cuprinde o arie protejată de aproximativ 2,5 hectare orientată spre nord și situată pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată spre est și spre vest de pâlcuri de foioase şi rășinoase.
Cei care doresc să vină să o vadă și să se bucure totodată de frumusețea Apusenilor pot rămâne și mai multe zile aici, deoarece pe Arieșul Mic se găsesc mai multe pensiuni turistice, cele mai apropiate de această frumusețe a naturii fiind Pensiunea ,,Cascada” situată la mai puțin de 200 de metri, Pensiunea ,,Dealul cu Melci” ce se găsește la aproximativ 300 de metri metri și foarte aproape de rezervația paleontologică cu același nume, Pensiunea Vidra localizată la circa un kilometru. În timpul vizitei din a doua zi de Crăciun, chiar am întâlnit întâmplător 2 persoane care, fermecate de frumusețea cascadei, au venit până sub ea să o admire de aproape și să-și facă niște fotografii, menționând faptul că sunt turiști sosiți la o pensiune din apropiere.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=3214]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan