Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Istoria căilor ferate din Transilvania, anii 1867-1914, prezentată într-o expoziţie cu imagini şi documente la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

O locomotivă de epocă în miniatură, expusă la muzeu pentru publicul larg

cai ferate transilvania02O expoziţie impresionantă, cu imagini de epocă ilustrând trenurile şi liniile de cale ferată din Transilvania în anii 1867- 1914 dar şi cu documente istorice care atestă punerea în practică a unor proiecte referitoare la construirea lor, este găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 4 septembrie, însă cei interesaţi o pot vizita timp de două luni, cât va fi deschisă publicului larg.

„Căile ferate din Transilvania în perioada 1867-1914” acesta este titlul expoziţiei vernisate joi la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Câteva pagini din „cartea” istoriei feroviare din Transilvania au fost prezentate celor prezenţi de către directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu. În cadrul expoziţiei, se află şi o proiecţie de film, în cadrul căreia rulează imagini cu gările şi trenurile cai ferate transilvania01din Transilvania, iar la loc de cinste stă o machetă reprezentând o locomotivă cu aburi, ce a funcţionat în perioada respectivă.

„Este un fenomen mai puţin cunoscut de publicul larg, deoarcere cei care vor să studieze această parte a istoriei căilor ferate sau să afle mai multe sunt nevoiţi să se intereseze la Budapesta sau la Viena (…) Am avut plăcerea de a colabora cu Muzeul Căilor Ferate din Budapesta şi ei practic ne-au pus la dispoziţie ceea ce se poate vedea astăzi  la muzeu”,  a spus Gabriel Rustoiu, directorul muzeului.

Potrivit acestuia, prima cale ferată din Transilvania a fost construită începând cu 1867. Înainte de anul 1867, Transilvania a aparţinut uneia dintre cele mai defavorizate regiuni din Imperiul Austriac. După anul 1867 a survenit o schimbare în evoluţia economică a zonei, iar una dintre realizările remarcabile ale acestei evoluţii a fost construirea reţelei feroviare.

Primul tren a ajuns la Alba Iulia de Crăciun, în 1868. Ca miniştrii, care au contribuit la construcţia căilor ferate din Ardeal,  directorul muzeului albaiulian l-a amintit pe Lukacs Bela, „pentru că este din Zlatna şi este legat de istoria Transilvaniei prin ceea ce a construit el neuitând de unde a plecat la Budapesta unde a ajuns ministru. El a construit şi drumul dintre Almaşu Mare şi Zlatna, a supravieţuit masacrului de la 1849 de pe Valea Ampoiului, a construit Liceul de meserii din Zlatna, practic şi-a lăsat amprenta asupra zonei din care a plecat”.

Alte date interesante în cadrul expoziţiei sunt referitoare la o parte cu evoluţia căilor ferate dinspre vest, dinspre Ungaria spre România, şi este cam acelaşi lucru „ca şi cu autostrăzile din ziua de astăzi, totul dinspre est-spre vest”.  „O să vedeţi că în Vechiul Regat reţeaua de căi ferate începe să se dezvolte deabia după 1877”.

Referitor la diferenţa din perioada respectivă şi cea de acum, directorul muzeului spune că „nu avea nimic specific faţă de celelalte regiuni, doar că era o regiune în România care nu a beneficiat de acest mijloc de transport, decât după ce au început să construiască în Transilvania”.

„Pentru noi ar fi interesant că pe lângă contribuţia Statului la construcţia căilor ferate exista şi contribuţia unor societăţi comerciale, chiar şi prima cale ferată dintre Arad şi Alba Iulia a beneficiat de fondurile financiare ale unor societăţi comerciale, la fel şi calea ferată îngustă de pe Valea Arieşului, Câmpeni. O societate comercială a concesionat şi a construit această cale ferată, care după 1918 a trecut în posesia Statului Român.

Evenimentul este organizat de Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Budapesta, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Primăria Oraşului Teiuş, Despărţământul ASTRA „Ioan Neagoe” Stremţ – Teiuş şi CAR Teiuş

Vă prezentăm mai jos imagini din cadrul expoziţiei:

[nggallery id=2271]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea