FOTO, VIDEO Haos la sediul APIA din Alba Iulia și cozi imense pentru acordarea subvențiilor. Dîrzu: Vina aparține directorului executiv al instituției
Haos, nervi întinși la maxim și cozi imense la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de pe strada Traian din Alba Iulia. Fermierii mai au la dispoziție o singură zi, respectiv 15 iunie, pentru depunerea cererii unice de plată aferente anului în curs fără a fi penalizați. Deputatul Ioan Dîrzu este de părere că ”vina mare” pentru ”modul defectuos în care se desfășoară strângerea documentelor” aparține directorului executiv al instituției, Felicia Hondola, și crede că ar fi oportună schimbarea acesteia din funcție.
Potrivit APIA, din 16 iunie, cererile de plată mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Directorul general al APIA, Mihai Puțintei, declara pe 11 iunie că, până la acea dată, au fost depuse aproape 800.000 de cereri unice de plată, ceea ce reprezintă 80% din numărul de cereri eligibile din anul anterior.
Nemulțumiri și haos, la Alba Iulia:
”Am venit și astăzi pentru că trebuia să ceară parolă de la București. Eu am o cultură înființată de anul acesta. Vreau să iau subvenție dar nu știu dacă se acordă. Din câte am citit, s-ar părea că se dă, dar până nu intru să văd, nu știu. Termenul limită de depunere a documentelor este 15 iunie fără penalități. În perioada 15 iunie – 15 iulie se acordă subvenții dar cu penalități. E coadă pentru că probabil s-a întârziat de la București de la Ministerul Agriculturii că s-au dat foarte târziu normele metodologice. Era foarte bine dacă se făcea o programare”, a spus o doamnă.
”Sunt oameni care stau de azi-noapte. Dacă nu ești la ora 6.00 când face prezența te taie de pe listă”, a relatat un fermier.
”Dați la București la domnul Ponta! Așa trebuie făcut cu oamenii? De ce n-au făcut ca și anii trecuți, era mai bine, mai liniște. Programau mai din timp. Acum vin cu surprize, dom-le. Sunt care stau la cozi de 24 de ore și rabdă foame”, a spus o altă persoană.
Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu a spus, luni, în cadrul unei conferințe de presă că vina aparține conducerii, mai exact directorului executiv, Felicia Hondola.
”Părerea mea că vina mare pentru modul defectuos în care se desfășoară strângerea documentelor pentru subvenția APIA se datorează tocmai unei colege a domnului Simedru. Este vorba de șefa instituției de la APIA, prin slaba implicare și proasta gestionare. Vreau să spun că oamenii, nu doar cei din zona Munților Apuseni, m-au sunat și cei din zona Aiud, Ciumbrud și Blaj și au mari greutăți să-și depună documentele respective. Aș vrea să spun că asociațiile crescătorilor de animale pe specii poate ar trebui să se implice mai mult. Dacă cetățenii constată că instituția este neputincioasă atunci aceste asociații ar trebui să vină în întâmpinarea crescătorilor pentru a-i ajuta în completarea, în depunerea documentelor pentru a beneficia de aceste subvenții extrem de necesare”, a spus Dîrzu.
Întrebat de jurnaliști de ce nu schimbă din funcție directorul executiv al APIA Alba, Felicia Hondola, deputatul PSD a spus: ”Rolul nostru ca parlamentar, ca președinte de partid, nu este de a schimba șefii de instituții. Noi facem sesizări prin intermediul dvs., prin intermediul Ministerului Agriculturii care spune că lucrurile nu merg bine în instituția respectivă. Nu am nicio problemă cu persoana care conduce instituția, problema e că sunt foarte multe nemulțumiri în modul în care se gestionează lucrurile. Eu am sesizat Instituția Prefectului Alba să ia măsurile care se impun pentru a remedia situația”.
Întrebat dacă crede că ar fi oportună schimbarea directorului executiv, Ioan Dîrzu a spus: ”Eu așa cred, când o instituție nu merge. Și poate să fie problema celor de la ghișeu? Nu cred! Cred că e o problemă de atitudine, iar doamna Hondola să solicite suplimentarea de posturi. Nu cred că statul se îmbogățește cu penalizarea de 1 la sută, după data de 15 iunie, hai să fim serioși (…) De ce în alte județe lucrurile merg mai bine?”, a conchis Dîrzu.
Conducerea APIA nu a dorit să facă precizări cu privire la această situație.
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a emis un comunicat în care anunță producătorii agricoli că termenul până la care se poarte depunere cererea unică de plată fără penalizări este luni, 15 iunie. După această dată, documentele și formulare mai pot fi aduse la APIA încă 25 de zile, însă pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, solicitantul va fi penalizat cu 1% din valoarea subvențiilor ce i se cuvin pentru anul 2015.
”Fermierii vor putea depune cererea unică de plată pentru anul 2015 (inclusiv modificări, corecturi, actualizări etc.) până la data de 15 iunie a.c. fără penalizări, după această dată cererea putând fi depusă, timp de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere”, se arată în comunicarea APIA.
Agenția face o serie de precizări cu privire la cererea de plată pentru proprietarii de pășuni sau pajiști. ”Utilizatorii terenurilor din categoria de folosință pășuni/fânețe vor putea depune cererea unică de plată pentru terenurile în cauză fără a fi obligați să dețină și animale pentru pășunarea acelor suprafețe de teren, cu obligația de a dovedi activitatea agricolă minimă de cosit cel puțin o dată pe an, prin valorificarea/depozitarea fânului rezultat”, se specifică.
Legislația completă în ce privește depunerea cererii unice de plată pentru anul 2015 poate fi consultată pe pagina oficială web a Agenției, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/formular-cerere-unica-de-plata-legislatie
(D.S.)
[nggallery id=643]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan