Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Groapa Ruginoasă din Munții Apuseni: Fenomen natural spectaculos, la „intersecția” județului Bihor și Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Groapa Ruginoasă din Munții Apuseni: Fenomen natural spectaculos, la „intersecția” județului Bihor și Alba

Un fenomen natural spectaculos este Groapa Ruginoasă din Munții Apuseni, o imensă ravinare săpată în creasta unei culmi montane, cu o adâncime de peste 100 de metri și cu un diametru de peste 600 de metri.

Groapa Ruginoasă din Apuseni s-a format din cauza eroziunii solului într-un timp foarte scurt.

Pe hărţi austro-ungare de la începutul anilor 1900, „canionul roşu“, aflat la o altitudine de 1373 de metri, nu era decât o vale strâmtă, cu pereţi abrupţi, neînsemnată. Acum ocupă peste 20 de hectare şi avansează în continuare.

Din aer se vede ca o veritabilă rană a Apusenilor, care încearcă să se vindece, dar nu reuşeşte acest lucru.

Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.

Muchii ascuţite, adevărate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împărţind spaţiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârşia Văii Seci, reprezintă de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza săritorilor mari pe care le prezintă.

Groapa Ruginoasă, iarna

Este arie naturală protejată, aflată în partea sud-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al oraşului Nucet, în imediata apropiere a drumului naţional DN75 care leagă municipiul Turda de Câmpeni, la limita dintre judeţele Bihor şi Alba.

YouTube video

Monumentul natural pe timp de vară

Turiştii care vor să ajungă aici, dinspre Alba Iulia, trebuie să ajungă în comuna Arieşeni, de unde, după aproximativ 9 kilometri spre Vârtop, vor găsi pe marginea şoselei naţionale o pancartă mare pe care scrie Groapa Ruginoasă. O identificare mai exactă a locului în care traseul urcă spre groapă este prima curbă mare după kilometrul 28.

În acest punct şoseaua traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Ţapul. Traseul turistic urcă pe acest vâlcel, marcajele turistice ”bandă roşie” şi ”bandă galbenă” care duc la Groapa Ruginoasă putând fi identificate pe pietrele din apă.

Sursa foto: Marius Turc – Facebook


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea