FOTO, VIDEO. Grevă de avertisment în spitalele și unitățile de asistență socială din județul Alba/ Angajații nemulțumiți au ieșit în curtea Spitalului Județean de Urgență
Angajaţii din domeniul sanitar din județul Alba participă luni la o grevă de avertisment de două ore, între 9:00 şi 11:00, în data de 11 mai fiind anunţată declanşarea grevei generale, dat fiind că sindicaliştii au strâns semnăturile necesare. Ei protestează astfel faţă de reducerea considerabilă a veniturilor.
UPDATE: Circa 100 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au ieșit, luni, în fața instituției, majoritatea îmbrăcați în halate albe, în semn de protest față de reducerea veniturilor.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a spus, cadrelor medicale care protestează, că este foarte grav că angajații din spital sunt dezbinați, transmițându-le să aibă grijă de pacienți.
”Ceea ce e cât se poate de grav e faptul că la ora asta suntem toți dezbinați, că nu mai funcționăm ca o echipă și echipa înseamnă să pui suflet acolo unde ești, că ne uităm urât doctori la șeful de resurse umane, doctor la asistent, asistent la infirmier, infirmier la îngrijitoare, să nu mai vorbim de registratorii medicali. Toată lumea aceasta a noastră contribuie la un act medical eficient. Până la urmă, în modul în care arătăm astăzi, suntem în situația de a nu mai putea avea grijă de pacient, ceea ce e foarte grav. Rugămintea mea este totuși, cei care ați rămas în spital, vă rog din suflet, aveți grijă de pacient. Și mesajul meu este acesta, <haideți să avem grijă de pacienți> pentru că ei contează și pentru ei v-ați ales meseria asta. În rest, sunt convinsă, toate lucrurile le vom rezolva fiind uniți”, a spus ec. Nicoleta Coșarcă.
Nemulțumirile sunt legate de scăderea veniturilor în deosebi prin reducerea sporurilor.
Reprezentanții SANITAS Alba au declarat, luni, pentru ziarulunirea.ro, că greva de avertisment are loc în toate unitățile de sănătate și asistență socială din Alba, precum Centrul de reabilitare Galda de Jos, Baia de Arieș, Abrud, între orele 9.00 și 11.00.
Angajații vor ieși pe holurile instituțiilor în care lucrează, sau chiar în curte, însă activitatea nu se va perturba, asigurându-se o treime din efectiv. ”Din trei colegi, unul va lucra, prin rotație”, potrivit SANITAS.
„Avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor – avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!”, spun sindicaliştii Sanitas.
Ei reclamă scăderea considerabilă a veniturilor şi cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, o posibilă soluţie avansată fiind excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi.
Federaţia SANITAS a cerut acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste.
În 8 mai, conform anunţului făcut de premierul Viorica Dăncilă, reprezentanţi ai sindicatelor din sănătate ar urma să discute cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu cel al Muncii şi cu cel de Finanţe pentur a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.
Federaţia SANITAS a organizat în 26 aprilie un miting în Piaţa Victoriei din Capitală la care au participat aproape 10.000 de protestatari.
[nggallery id=5564]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979
FOTO | Un bărbat din Alba, o viață închinată făuriri primului muzeu privat din România. Povestea moțului care a pus temeliile ”comorii din Apuseni”, în 1979 Emilian Achim din Almașu Mare a pus de curând în cununa experienței sale de viață cea de-a 84-a poveste. Moțul harnic este deţinătorul primului muzeu privat din România, ale […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată