Curier Județean
Foto/Video: Final grandios al Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!” de la Câmpeni: concurs de interpretare vocală și instrumentală, muzică și dansuri populare, festivitate de premiere, recital cu artiști ai Operei de Stat din Viena
În prezența câtorva mii de persoane care nu s-au speriat de ziua presărată cu reprize de ploaie de Sfântul Ilie, aseară s-a încheiat la Câmpeni cea de-a XXII-a ediție a Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”, un eveniment special organizat în anul Centenarului Marii Uniri de către Primăria și Consiliul Local Câmpeni în colaborare cu Consiliul Județean Alba, desfășurat prin tradiție înaintea Târgului de Fete de pe Muntele Găina.
Ultima seară a festivalului a debutat cu concursul de interpretare a soliștilor vocali și instrumentali de folclor, prezentat de Daniela Floroian, la această ediție aniversară urcând pe scenă 17 tineri concurenți acceptați la cele două secțiuni în urma preselecțiilor, care au fost atent urmăriți de juriul prezidat de prof. dr. Mircea Cîmpean, folclorist şi etnomuzicolog de la Cluj Napoca.
Până la festivitatea de premiere, pe scenă a prezentat un înflăcărat recital de poezie pe tema protejării valorilor noastre naţionale și în spiritul aniversării Marii Uniri actorul Sandu Aristin Cupcea din Republica Moldova, urmat fiind de un program de muzică și dansuri populare, susținut de ansamblurile „Teiușana” și „Doina Moțului” al Casei de Cultură „Avram Iancu” Câmpeni cu soliștii Ioana Elena Ciorea, Dana Junc, Gabriel Mateiu și Alexandru Dem Silvanu.
La festivitatea de premiere, pe scenă au urcat numeroase oficialități locale – primarul Ioan Călin Andreș, viceprimarul Vera Dorina Cristescu, primarii mai multor localități din județ, cărora li s-au alăturat în calitate de invitați subprefectul Monica Popescu, deputatul Ioan Dîrzu, senatorul Daniel Breaz, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba – care au premiat mai întâi pe câștigătorii Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!”: Florin Hulea – premiul I la secțiunea soliști instrumentiști; Cătălin Rus – premiul I la secțiunea soliști vocali, iar Marele Premiu a fost câștigat de Nadia Elena Dobra de 18 ani, din comuna Bistra.
Totodată, la această festivitate au fost premiați arbitrii, câțiva jucători și câștigătorii primelor 3 locuri ale campionatului de fotbal pe teren sintetic și celui de fotbal-tenis organizate în oraș cu ocazia acestui festival; interpreta de muzică populară Mirela Mănescu – cea care a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului Câmpeni; elevii voluntari implicați în organizare și instructoarea Anada Balea. Cu această ocazie au fost premiați de către CAR Credit Teiuș – reprezentată de directorul sucursalei din Câmpeni, economistul Mihaela Gabriela Mihon – 12 elevi meritoși de la școlile din Câmpeni, care au obținut rezultate deosebite la Evaluarea Națională și Olimpiada de Matematică din acest an.
După premiere, pe scenă au dansat elevi din Câmpeni, au susținut recitaluri de muzică etno Diana Cârlig și Ionuț Bledea, iar tinerii au umplut piața și s-au înghesuit peste tot pentru a-l vedea și asculta formația cântărețului de muzică pop Alex Velea.
Seara s-a încheiat grandios cu multe aplauze și cuvinte de admirație pentru concertul artistului Operei de Stat din Viena, Liviu Burz, originar din Câmpeni, care a prezentat mai întâi piesa cu care a participat alături de tulnicăresele din Câmpeni la emisiunea „Românii au talent” de pe Pro Tv, iar apoi o „călătorie muzicală” până la Viena și înapoi, împreună cu grupul din care face parte, Rundreise der Traditionen, format din soprana Irena Krsteska, mezzosoprana Eliza Marian Zurmann, Daniel Lokos – tenor și violoncel, Ruben Doran – pian și acordeon.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=5938]

Curier Județean
AVARIE la conducta de apă potabilă din Aiud: Locuitorii mai multor străzi din municipiu au rămas fără apă
AVARIE la conducta de apă potabilă din Aiud: Locuitorii mai multor străzi din municipiu au rămas fără apă
O avarie s-a produs joi, 29 septembrie, la conducta de apă potabilă din Aiud. Locuitorii de pe opt străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Aiud informează consumatorii că în data de 29.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în municipiul Aiud pe str. Moților, str. Livezii, str. Fântânele, str. Păltiniș, str. Abrudului, str. Dorului, str. Codrului și str. Pășunii din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.
La reluarea furnizării cu apă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.
Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258861932, 0258864018, în vederea intervenției.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA.
Curier Județean
30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă
30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă
În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023 Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) și Consiliul Județean Alba organizează la Poarta a 3-a a Cetății Alba Carolina – Alba Iulia a 11-a ediție a Târgului Alba Green Energy”, eveniment dedicat dezvoltării pieței locale legată de eficiența energetică și producerea energiei regenerabile la nivel regional și local.
Târgul este adresat atât publicului larg cât și autorităților publice locale precum și potențialilor investitori și el vizează conștientizarea de către aceștia a necesității utilizării atât a tehnologiilor, soluțiilor și echipamentelor eficiente energetic cât și a celor de producere a energiei „verzi”, condiție importantă pentru o dezvoltare durabilă.
Intenționăm ca în acest an o atenție deosebită să fie acordată domeniului sistemelor eficiente de transport mai ales autovehiculelor electrice. De asemenea, vor fi expuse biciclete electrice, panouri solare, pompe de căldură, centrale termice, sisteme termodinamice pentru încălzire și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile.
Vizitatorii au ocazia să viziteze și în acest an „Salonul Eco Inventica” unde vor fi prezenți inventatori români care au adus contribuție importantă dezvoltării domeniului energiei prin inovații în eficiența energetică și producerea energiei din surse regenerabile.
În cadrul Târgului vor avea loc și alte evenimente, unele deja consacrate și anume:
– Eco spectacolul grădinițelor – eveniment la care copii de grădiniță vor prezenta momente artistice cu teme legate de protecția mediului (sâmbătă 30 septembrie – ora 11.00)
– „Ora de inventică” care va prilejui elevilor pasionați de tehnică un foarte interesant schimb de idei cu inventatorii români prezenți în cadrul Salonului Eco Inventica (sâmbătă 30 septembrie – ora 14.00)
– ”Marșul bicicletelor”, destinat copiilor de gimnaziu, care se va desfășura în Șanțurile Cetății Alba Carolina (duminica 1 octombrie – ora 11.00)
– Tombola târgului la care pot participa toți vizitatorii. Extragerea va avea loc duminică 1 octombrie la ora 14.00; în cadrul tombolei vor fi oferite premii importante din partea firmelor expozante – sponsorii Târgului.
Târgul are ca parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia, Agenția de Dezvoltare Regională ”Centru”, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia Inspectoratul Școlar Județean Alba. Sponsorii evenimentului sunt: Delphi Electric Alba Iulia, Tobimar, Ratioterm, Mecatronics Alba Iulia, Flash Lighting Services, Sistema.
Invităm la Târg pe toți cei interesați să afle informații complete în legătură cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile și sisteme de eficientizare a consumului de energie.
Curier Județean
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
49 de contracte, în valoare totală de 628.923.186,32 de lei, au fost semnate la sediul MDLPA, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor. Acestea urmăresc reabilitarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare, modernizarea stațiilor de epurare și construirea de poduri.
Printre acestea se numără și proiectul „Reţea de canalizare în Laz, Sebeşel, Săsciori, Răchita, Colonie, comuna Săsciori, judeţul Alba”, în valoare de 25.327.237.87 lei.
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.
În comuna Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate circa 60 la sută dintre gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.
Din motive obiective, nu au fost branșate, însă, la rețeaua de canalizare locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare; locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare; locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori, respectiv locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.
Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale comunei Săsciori și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 21 de ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Sportacum 23 de ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 17 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților