Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Filmul „USTUROI”, ce a rulat la Alba Iulia, o coincidenţă cu o poveste din zona Sebeş. DETALII inedite de la producător

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

filmul usturoi13Filmul „Usturoi” a rulat miercuri, în prima seară a Festivalului Internaţional” de Teatru „Poveşti”, la sala Teatrului de Păpuşi din Alba Iulia cu un public select, ce a savurat din plin pelicula până la final. Pe lângă faptul că au avut ocazia să vizioneze filmul, albaiulienii prezenţi au aflat şi câteva secrete din spatele ecranului, ce au legătură cu meleagurile noastre. Radu Băzăvan, cel care a scris şi a produs filmul le-a povestit cinefililor prezenţi despre cum a făcut castingul, dar şi despre o coincidenţă cu o poveste din Sebeş, ce are legătură cu scenariul filmului.

filmul usturoi01Cu căpăţâni de usturoi aşa au fost întâmpinaţi la intrare albaiulienii, la film. Înainate ca pelicula să înceapă să ruleze, producătorul filmului a ţinut să le povestească celor prezenţi de ce este important oraşul Alba Iulia pentru ei şi ce coincidenţe, cu o poveste din Sebeş, au întâmpinat în timpul filmărilor.

Acesta a explicat că „oraşul Alba Iulia este foarte important pentru film” pentru că pe toată durata filmărilor au avut „foarte multe şanse, coincidenţe şi lucruri, care la început păreau obstacole insurmontabile, dar mai apoi s-au transformat în oportunităţi extraordinare”.

filmul usturoi16Este vorba despre un personaj din Sălaj, care filma pentru peliculă şi care îl întreabă la un moment dat de unde ideea cu Usturoi, că are o fiică ce a fugit cu altul, fiindcă el a auzit povestea asta de la o doamnă din Sebeş , ce zice că la ea, într-un sat de pe lângă Sebeş, ar fi fost unul care a păţit exact la fel, şi culmea, tot Usturoi îl chema.

Deşi la început Radu, cel care a scris filmul nu l-a băgat în seamă pe personaj, în timp ce filmau la cel din urmă acasă, întâmplarea face ca doamna să treacă pe acolo. Au oprit-o şi  Nicu,personajul din Sălaj, i-a spus doamnei să-i spună „cum stă treaba”. Radu a scos telefonul, a filmat-o şi nu i-a venit să creadă ce a a auzit, în legătură cu povestea despre Usturoi.

filmul usturoi02Aşa şi începe filmul, cu scena filmată cu telefonul de „creierul” peliculei, Radu.” Exact ceea ce veţi vedea dumneavoastră, scena de început, filmată cu telefonul, este o transpunere în viaţa reală a întregii poveşti, a întregii intrigi, pe care am gândit-o eu complet, independent de orice altceva. Deci nu are nicio legătură cu absolut nimeni. Dar se pare că într-adevăr, într-un sat de lângă Sebeş, a existat un clan pe nume Usturoi a cărui fată a plecat cu alt ţigan mai sărac”, a explicat acesta.

Filmul prezintă o poveste în care două clanuri de romi, Usturoi (bogătan) şi Ceapă (mai sărac) sunt în mare sfadă pentru că feciorul lui Ceapă umblă după fata lui Usturoi, iar acesta din urmă nici nu vrea să audă de aşa ceva.  Eremia vrea să-şi ajute fratele însurăţel şi se plânge prietenului său cel mai bun, Nicuşor, de sărăcia familiei sale. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi vor să se facă actori şi să-şi asigure o viaţă mai bună pentru ei şi pentru familiile lor. Cei doi fug la oraş cu gândul că Hollywood-ul nu e departe şi, în naivitatea minţii de copil, vor deveni actori bogaţi. Pe drum, trec prin tot felul de încercări, unele dramatice, altele cu iz comic, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Copii săraci, fugiţi dintr-un sat din Sălaj uitat de Cel de Sus, dar şi de lume, se minunează de măreţia clădirilor, de mulţimile de trecători, de fântânile arteziene şi, în sfârşit, ajung la un supermarket cu manechine în vitrine. Îşi închipuie că acele manechine sunt actori. Din păcate, planul lor de a deveni actori sunt spulberate şi, ca toţi copii fugari, sunt trimişi acasă cu maşina poliţiei. Pe drum, însă, află un secret de la unul dintre poliţiştii care-i însoţea. Şi asta îi va ajuta să salveze, teoretic, situaţia familiei Ceapă.

Un alt motiv pentru care producătorul a spus că Alba Iulia este foarte important pentru ei ar fi momentele filmate în tren, în apropiere de acest oraş. Printr-o păţanie, au luat un tren din Cluj până în Vinţu de Jos, unde au filmat cam 4 minute din film, într-un tren super aglomerat. Deşi trebuiau să ajungă în Cluj,  în film ei sunt în gara din Vinţu de Jos.

Radu a mai spus că speră ca filmul să schimbe puţin percepţia, vis-a-vis de romi. Cei doi copii din film, Darius Stoica (Eremia) şi Sebastian (Nicuşor) personajele principale sunt din Sălaj. Sebastian  a ajuns acum să studieze la Liceul de Artă dramatică “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca.

Filmul „Usturoi” scris şi produs de Radu Băzăvan a fost  regizat de Luciano Alexandru. Din distribuţia filmului fac parte Sebastian Topan, Darius Stoica, Andreea Ioana Zaharia, Ionuţ Turda, Tibi Covaci Senior, Nicu Varga, Jon Selesi, Elena Ivanca, Daniela Stoica, Mircea Groza, Aurelia Pavel, Ileana Negru, Ghiţă Tamba, Istvan Robert Kanalas, Stoica Anton, Gabriel Oană, Răzvan Dragoş, Adrian Hădean, Alina Crâncău, Mişu Călian, Vlad Cucu.

[nggallery id=2390]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea