FOTO/ VIDEO: Familia din București care a reconstruit două locuințe tradiționale la Cheia vrea să ridice o moară de apă

*Gabriel și Cristina Suliman locuiesc din 2014 la Cheia – Pentru a sprijini proiectul se pot face donații pe internet și prin SMS

Gabriel şi Cristina Suliman, cei doi tineri din București care locuiesc de 5 ani, împreună cu copiii lor, în satul Cheia din Apuseni, își continuă aventura în acest peisaj mirific al munților. După ce, în ultimii trei ani, au refăcut două case vechi de peste 100 de ani, în 2018 își propun să refacă o moară tradițională.

Satul Cheia este un cătun izolat din Munţii Trascăului aparţinând comunei Râmeţ, unde, începând cu anul 2014, familia Suliman a demarat un proiect de restaurare a două case tradiţionale cu acoperiş de paie și refacerea integrală a unei gospodării autentice, specifică satelor mocăneşti din Apuseni.

”În cei aproape cinci ani de locuit în acest cătun, am încercat să aducem laolaltă obiecte şi unelte tradiţionale, recuperate din casele aflate în ruină, obiecte care decorează cele două case restaurate care în prezent alcătuiesc gospodăria din satul Cheia”, spune Gabriel Suliman.

Una dintre case este folosită ca locuință de familia Suliman, iar cea de-a doua poate fi oferită drept cămin turiștilor care aleg să treacă prin Cheia sau să petreacă câteva zile aici.

”În perioada 1900 – 1950, în satul Cheia funcţionau aproximativ 12 mori pe apă de măcinat grâne care deserveau atât locuitorilor din sat, cât şi celorlalţi săteni din zonele învecinate. În prezent se mai pot întrezări doar canalele de aducţie şi fundaţiile de piatră. Ne propunem în acest an strămutarea unei vechi mori pe apă dintr-un sat vecin, și relocarea acesteia pe albia pârâului din Cheia”, spune Gabriel.

Demersul lor are și un cost financiar, estimat la 23.000 de lei. Pentru că nu dețin acești bani, au inițiat o campanie de donații pe internet la adresa www. sprijina.ro/cauze/ moara-din-muntii-apuseni. Oricine dorește să susțină proiectul poate face donații pe site. O altă modalitate este trimiterea unui SMS cu textul ”sprijină 1012”, în valoare de 10 euro, la nr. 7560 în rețeaua Orange și 7410 în rețeaua Vodafone.

”Moara pe apă reprezenta o construcţie definitorie într-o gospodărie tipică acestei zone montane deoarece motivaţiile economice au avut un rol definitoriu asupra configurării gospodăriilor din Cheia, cu precădere acelora care aveau acces la albia pârâului”, mai afirmă Gabriel Suliman. În prezent, la nivel naţional, mai sunt foarte puţine mori pe apă care să funcţioneze fie chiar și doar în scop demonstrativ, şi cu atât mai puţine pe traseele turistice, ele aflându-se cel mult în gospodării izolate ori aflate într-un proces de degradare accelerată. Vom demara lucrările la începutul acestei veri cu transportul pietrelor de moară şi a mecanismului care angrenează roata pe apă. Din experienţele anterioare cu strămutarea caselor, partea dificilă o reprezintă transportul bârnelor şi a roţilor de moară care pot cântări şi peste 500 de kilograme”, spune tânărul de la Cheia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Așa zisă cealaltă capitală 8 aprilie 2018 at 21:23

Foto/video… unde sunt?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...