Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Familia din București care a reconstruit două locuințe tradiționale la Cheia vrea să ridice o moară de apă

Publicat

în

*Gabriel și Cristina Suliman locuiesc din 2014 la Cheia – Pentru a sprijini proiectul se pot face donații pe internet și prin SMS

Gabriel şi Cristina Suliman, cei doi tineri din București care locuiesc de 5 ani, împreună cu copiii lor, în satul Cheia din Apuseni, își continuă aventura în acest peisaj mirific al munților. După ce, în ultimii trei ani, au refăcut două case vechi de peste 100 de ani, în 2018 își propun să refacă o moară tradițională.

Satul Cheia este un cătun izolat din Munţii Trascăului aparţinând comunei Râmeţ, unde, începând cu anul 2014, familia Suliman a demarat un proiect de restaurare a două case tradiţionale cu acoperiş de paie și refacerea integrală a unei gospodării autentice, specifică satelor mocăneşti din Apuseni.

Electrica Furnizare Discount

”În cei aproape cinci ani de locuit în acest cătun, am încercat să aducem laolaltă obiecte şi unelte tradiţionale, recuperate din casele aflate în ruină, obiecte care decorează cele două case restaurate care în prezent alcătuiesc gospodăria din satul Cheia”, spune Gabriel Suliman.

Una dintre case este folosită ca locuință de familia Suliman, iar cea de-a doua poate fi oferită drept cămin turiștilor care aleg să treacă prin Cheia sau să petreacă câteva zile aici.

”În perioada 1900 – 1950, în satul Cheia funcţionau aproximativ 12 mori pe apă de măcinat grâne care deserveau atât locuitorilor din sat, cât şi celorlalţi săteni din zonele învecinate. În prezent se mai pot întrezări doar canalele de aducţie şi fundaţiile de piatră. Ne propunem în acest an strămutarea unei vechi mori pe apă dintr-un sat vecin, și relocarea acesteia pe albia pârâului din Cheia”, spune Gabriel.

https://youtu.be/GFsV3X4tul0

Demersul lor are și un cost financiar, estimat la 23.000 de lei. Pentru că nu dețin acești bani, au inițiat o campanie de donații pe internet la adresa www. sprijina.ro/cauze/ moara-din-muntii-apuseni. Oricine dorește să susțină proiectul poate face donații pe site. O altă modalitate este trimiterea unui SMS cu textul ”sprijină 1012”, în valoare de 10 euro, la nr. 7560 în rețeaua Orange și 7410 în rețeaua Vodafone.

”Moara pe apă reprezenta o construcţie definitorie într-o gospodărie tipică acestei zone montane deoarece motivaţiile economice au avut un rol definitoriu asupra configurării gospodăriilor din Cheia, cu precădere acelora care aveau acces la albia pârâului”, mai afirmă Gabriel Suliman. În prezent, la nivel naţional, mai sunt foarte puţine mori pe apă care să funcţioneze fie chiar și doar în scop demonstrativ, şi cu atât mai puţine pe traseele turistice, ele aflându-se cel mult în gospodării izolate ori aflate într-un proces de degradare accelerată. Vom demara lucrările la începutul acestei veri cu transportul pietrelor de moară şi a mecanismului care angrenează roata pe apă. Din experienţele anterioare cu strămutarea caselor, partea dificilă o reprezintă transportul bârnelor şi a roţilor de moară care pot cântări şi peste 500 de kilograme”, spune tânărul de la Cheia.

Publicitate

Curier Județean

Un hunedorean a încercat să fure catalizatorul unei mașini, în Cugir. A vrut să se ASCUNDĂ, la venirea poliției, într-un autoturism

Publicat

în

În noaptea de 23/24 septembrie 2021, un tânăr de 19 ani, din Cugir, a sesizat, prin 112, Poliției Orașului Cugir, faptul că cineva încearcă să-i sustragă catalizatorul de la autoturismul parcat pe stradă, în fața imobilului în care locuiește.

Patrula de siguranță publică s-a deplasat imediat la fața locului și a identificat un tânăr, de 23 de ani, din comuna Romos, județul Hunedoara, care, în încercarea de a-și asigura scăparea, s-a ascuns într-un autoturism parcat în apropierea locului faptei.

Față de tânărul de 23 de ani a fost întocmit dosar penal, pentru tentativă la furt calificat, iar cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Electrica Furnizare Discount

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, cercetat pentru EVADARE: Ar fi părăsit locația unde era arestat la domiciliu

Publicat

în

Un bărbat din Alba Iulia este cercetat pentru evadare. Ar fi părăsit locația unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Ieri, 23 septembrie 2021, polițiștii de supravegheri judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au verificat, în Alba Iulia, o persoană față de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Cu această ocazie, s-a constatat faptul că bărbatul, în vârstă de 24 de ani, a părăsit imobilul la care s-a stabilit executarea măsurii preventive, deși, anterior, i-au fost aduse la cunoștință modificările legislative prin intrarea în vigoare a Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare și au sesizat instanța de judecată, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Citește mai mult

Curier Județean

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Publicat

în

Târgul APULUM AGRARIA 2021: ce PROGRAM ne-au pregătit organizatorii. Locul unde satul se întâlnește cu orașul și sărbătorește recolta

Târgul APULUM AGRARIA din 2021 va avea un PROGRAM special menit să cinstească ediția XXIX a evenimentul îndrăgit de albaiulieni, dar și de români veniți din toate colțurile țării.

Apulum Agraria este locul unde satul se întâlneşte cu oraşul pentru a sărbători recolta reuşită din acest an, astfel, timp de trei zile, începând de vineri până duminică, organizatorii dau întâlnire publicului cu abundenţa toamnei, în perioada 24-26 septembrie, între orele 10.00 – 18.00. Evenimentul va avea loc în Piața Pascu din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

PROGRAM Apulum Agraria ediția XXIA – a

VINERI, 24 septembrie 2021
10:00 : Deschiderea târgului
14:00 : Toamna are gust – fructe de sezon, atelier de alimentație sănătoasă pentru copii
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Imaginea afacerii tale, atelier pentru expozanți
10:00 – 16:00 : Găsește-ți un prieten! – adopții câini

DUMINICĂ, 26 septembrie 2021
11:00 : Magie de toamnă, atelier creativ pentru copii
12:00 : Cel mai frumos stand, concurs pentru expozanți

Evenimentul APULUM AGRARIA are menirea de a promova agricultura, gustul tradiţional autentic şi de a susține producătorii și economia locală.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare