Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Expoziția de carte transilvăneană din perioada 1647-1800, deschisă la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Approbatae Constitutiones și un calendar din 1670, cele mai valoroase exemplare din colecția muzeului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

expozitie carte transilvaneana alba iulia11Sâmbătă, 31 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost deschisă expoziția “Cartea transilvăneană din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Timp de o lună, albaiulienii, și nu numai, vor avea ocazia să vadă, expuse la muzeu, produse ale tiparului transilvănean din perioada 1647-1800, lucrări tipărite în limbile maghiară, germană și latină.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, cu începere de la ora 13.00, iar expoziția a fost prezentată de Florin Bogdan, expert în carte veche la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

expozitie carte transilvaneana alba iulia25Volumele expuse reprezintă manuale școlare, lucrări teologice, filologice sau de drept care au apărut în centre precum Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Cluj, Aiud, Tîrgu-Mureș sau Șumuleu Ciuc.

Dintre acestea,  se remarcă exemplarul  din Approbatae Constitutiones (Oradea, 1653), o piesă rară sau fragmentul Calendarului pe anul 1670 (Sibiu, 1669) a cărei foaie de titlu este unicat la nivel mondial.

”Din punctul nostru de vedere, cele mai valoroase exemplare de carte transilvăneană deținute de muzeu sunt exemplarul Constituțiilor Aprobate ale Transilvaniei și fragmentul din calendarul pe anul 1670, a cărui foaie de titlu este unicat la nivel mondial. Celelalte cărți, din secolul al XVIII-lea, provin, într-o proporție foarte mare, din tipografia patronată de Academia Iezuită de la Cluj. La fel, din același centru tipografic, mai avem exemplare tipărite atât în tipografia Colegiului Reformat, dar și cea deținută de Martin Hochmeister. Alte centre tipografice sunt cel de la Sibiu, probabil cea mai mare dinastie de tipografi a Transilvaniei, familia Bart, completate cu exemplare care au apărut la Târgu Mureș și Aiud”, a spus Florin Bogdan.

Expoziția poate fi vizitată între 31 octombrie – 29 noiembrie 2015.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Asociația Prietenii Muzeului Unirii.

[nggallery id=1208]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea