Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO, VIDEO. Ducu Bertzi a ridicat sala în picioare la Festivalul de Folk ”Ziua de Mâine” de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nume mari ale muzicii folk, între care Ducu Bertzi, Maria Gheorghiu, Emeric Imre şi Mircea Vintilă, au concertat vineri și sâmbătă la Alba Iulia, unul dintre spectatori declarând că acest gen de muzică este pentru oamenii sensibili și educați.  

festivalul-de-folk-alba-iulia16Festivalul Concurs de Muzică Folk ”Ziua de Mâine”, care a început vineri și se încheie duminică, a transformat Alba Iulia într-o capitală a muzicii folk, la spectacolele din primele două zile participând sute de persoane, iar între artiștii care vor urca în ultima zi pe scenă se numără Mircea Baniciu, Vali Șerban și Vasile Șeicaru.

”Muzica folk este pentru oamenii sensibili și educați. Ceea ce am observat eu este că oamenii își schimbă starea în funcție de tipul de melodie: dor, jale, dragoste, veselie etc. Cu alte cuvinte, trăiesc piesele, savurând fiecare moment”, a spus un tânăr spectator.

Cuvintele acestuia au fost confirmate de doi artiști, Maria Gheorghiu și Ducu Bertzi, care au urcat sâmbătă seara pe scenă.

Fiind întrebată după recital dacă muzica folk este pentru oamenii sensibili, Maria Gheorghiu a declarat: ”Da, e adevărat, pentru oamenii sensibili, dar și pentru oamenii inteligenți. Deci pentru oamenii inteligenți cu sensibilitate”, a spus ea, zâmbind.

Pe de altă parte Ducu Bertzi, care a încheiat recitalurile de sâmbătă, ridicând sala în picioare, a spus, că cei care spun că muzica folk este pentru ”oameni sensibili, educați și inteligenți” au dreptate.

”Au dreptate cei care spun treaba aceasta, dar pe de pe de altă parte eu tot timpul am insistat și am încercat să fac educație, la modul fără să supăr pe cineva, să aducem cât mai mulți în această zonă. Practic, acesta este și scopul nostru, să fie cât mai mulți oameni educați și să înțeleagă lucrurile frumoase și mesajul care se transmite”, a spus Ducu Bertzi, fiind chestionat pe acest subiect.

Spectatorii care au participat sâmbătă la concertele folkiștilor Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu, Poesis, Ducu Bertzi & Friends au demonstrat că sunt educați. În sala Casei de Cultură a Sindicatelor s-au auzit ropote de aplauze după fiecare piesă, ei cântând la unison de fiecare dată când au fost îndemnați de artiști. Starea spectatorilor părea să fie, deseori, asemenea tipului de piesă interpretată.

Ducu Bertzi, care a participat în fiecare an la acest festival, ajuns la a XII-a ediție, a spus că întotdeauna, la începutul recitalului, încearcă să testeze și să interacționeze cu publicul pentru a ști cum să se comporte pe scenă.

”Aici, fiind un public avizat din toate punctele de vedere, nu e deloc complicat să construiești un recital”, a spus  Ducu Bertzi.

Maria Gheorghiu a declarat că publicul de la Alba Iulia ”chiar e special”.

”Aici e un public foarte cald, care știe să asculte folk, un public educat, ceea ce este foarte important. Din ce în ce mai puțini întâlnim în țară oameni educați care știu să asculte cu atenție sufletul unui om care vine cu chitara și cu versuri, care chiar spun câte ceva”, a spus Maria Gheorghiu.

Duminică vor susține recitaluri Grupul Vocal Instrumental „Primavera”, Dan Vană, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu & Band.

Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” conține și un concurs la care participă tineri interpreți dornici de afirmare.

Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia. Festivalul este, la fel ca multe alte evenimente culturale organizate în Alba, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

[nggallery id=2971]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea