FOTO, VIDEO. Drapelul de Luptă al ISU Alba, primit de la președintele Iohannis, sfințit în Piața Cetății. ÎPS Irineu, pompieri, autorități locale și județene, la eveniment
Noul Drapel de Luptă al ISU Alba, primit de la președintele Iohannis în 13 septembrie cu ocazia Zilei Pompierilor din România, a fost sfințit, vineri, în Piața Cetății din Alba Iulia, în cadrul unei ceremonii la care au participat autorități locale, județene, pompieri, dar și simpli cetățeni.
Slujba de sfințire a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop de Alba Iulia, Irineu Pop.
”Pompierii sunt mâinile lui Iisus Hristos Mântuitorul, întinse pentru a ne ajuta”, a spus ÎPS Irineu, în cuvântul său.
Prezent la eveniment, prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, a dat citire mesajului ministrului de Interne, Carmen Dan, iar șeful ISU Alba, colonelul Cornel Oprișa a citit mesajul secretarului de stat, Raed Arafat și al șefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Tot în cadrul evenimentului de vineri, au fost înaintanți în grad, înainte de termen, un ofițer și 5 subofițeri ISU Alba.
De asemenea, a fost organizată o expoziție de tehnică și exerciții demonstrative.
Drapelul de luptă are un regim cu totul special – pentru că este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare.
Fiecare unitate militară îşi are propriul drapel de luptă. La 1 septembrie 1863 au fost înmânate de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza drapelele de luptă tricolore tuturor unităţilor militare ale armatei romane.
Ca o recunoaştere a eroismului pompierilor militari la data de 13 septembrie 1863 s-a înmânat primul drapel de luptă Companiei de Pompieri din Bucureşti de către acelaşi domnitor. Fiecare drapel de luptă are elemente de identificare proprii, în sensul că în cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit, cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila cruciată şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii.
Drapelul de luptă al unităţilor militare este confecţionat în ateliere speciale şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii. Flamura e confecţionată din ţesătură dublă de mătase, are formă dreptunghiulară şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Pe flamură sunt reproduse, în fâşii, culorile Drapelului României – cu albastru la hampă, galben în mijloc şi roşu la exterior. Pe fâşia galbenă, central, este aplicată Stema României, brodată cu fir metalizat şi mătase în culori.
În fiecare dintre cele patru colţuri ale drapelului de luptă sunt brodate, cu fir auriu, cununi din două ramuri de stejar, în interiorul cărora este reprezentat însemnul categoriei de forţe ale armatei de care aparţine unitatea militară – în cazul pompierilor se află semnul de armă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentat de două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, sub care se află o grenadă explodând, toate din argint. Pe cele trei laturi libere, flamura este brodată cu franjuri de fir auriu răsucit, iar în colţurile fâşiei de culoare roşie sunt prinşi ciucuri din fir auriu. Hampa este confecţionată din lemn, are culoare maro. Acvila este confecţionată din aur, are capul orientat spre dreapta, aripile semideschise şi ţine în cioc o cruce ortodoxă, iar în gheare – fuiorul de fulgere, care reprezintă puterea şi curajul. Pe aversul suportului acvilei este înscrisă deviza <Onoare şi patrie>, iar pe revers este denumirea unităţii militare.
Pe timp de pace, Drapelul se păstrează în condiţii speciale şi este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la aniversarea anumitor evenimente importante ale ţării ori ale unităţii, fiind apărat de garda drapelului”.
De Ziua Pompierilor din România, preşedintele României Klaus Iohannis a înmânat, la Mausoleul ”Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol al Capitalei, drapelele de luptă pentru 11 unităţi din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printre care și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba.
În cadrul unui ceremonial militar, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a înmânat Drapelul de Luptă al Unităţii inspectorului șef, domnul colonel dr. Cornel OPRIȘA. ”Să fie într-un ceas bun!”, i-a urat președintele României șefului ISU Unirea al județului Alba, col. dr. Cornel OPRIȘA.
Alături de pompierii militari albaiulieni a fost prefectul judeţului Alba, Dănuț-Emil HĂLĂLAI. El a luat parte la ceremonia la care au fost invitați premierul Mihai Tudose, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, secretarul de stat Raed Arafat.
Şeful statului a menţionat că drapelul de luptă simbolizează onoarea, vitejia şi gloria militară şi, în acelaşi timp, aminteşte datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.
https://www.facebook.com/isujalba/videos/1650077425063315/
[nggallery id=4551]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]