Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: ”Dragoste de RomânIA” – expoziții de artă tradițională, film și spectacol de muzică populară, într-un eveniment organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” și Primăria Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Muzeul Principia a avut loc, joi, evenimentul ”Dragoste de RomânIA” organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” și Primăria Alba Iulia. Organizatorii au dorit ca, în preajma sărbătorii de Dragobete, să facă un arc peste timp și să arate cum iubirea pentru valorile autentice românești este transmisă din generație în generație, cum acestea sunt prețuite, păstrate și aduse în modernitate.

În cadrul evenimentului a fost prezentată pentru, prima dată la Alba Iulia, expoziția „Mostre din Zestre”, colecție ce reprezintă partea practică a lucrării de doctorat a designerului român Olimpia Ludwig, care demonstrează măiestria cu care arta tradiţională românească poate fi îmbinată cu arta contemporană.

”Este o reinterpretare a valorilor tradiţionale care sunt cuprinse în evoluția artei vestimentare. Valorile tradiţionale sunt prezentate într-o nouă lumină, pentru a redescoperi identitatea noastră națională privind arta cusăturilor, a broderiei și croşetatului. Acestea sunt parte a unui tezaur ce constituie o componentă valoroasă, o moștenire care trebuie transmisă”, au explicat organizatorii.

O altă modalitate de transmitere peste generații a modelelor tradiționale românești și de a le oferi o funcție decorativă modernă a fost găsită de albaiulianca Maria Berdea, care prezintă la Muzeul Principia expoziția ”100 izvoade românești”, inspirată de cusăturile tradiționale de pe ie sau de pe mostrare din întreaga țară.

YouTube video

De asemenea, a fost lansat în premieră națională filmul ”Reconstituire nuntă tradițională Geoagiu de Sus”, realizat în județul Alba, de etnologul Vasile Mathe, în colaborare cu Mariana Mereu și Daniel Tiutiu. Filmările au fost făcute la Geoagiu de Sus, fiind prezentate obiceiuri de nuntă din județul Alba. Etnologul Vasile Mathe a realizat zeci de filme etnografice, toate bazate pe propria documentare, făcută atât din literatura de specialitate, cât și la fața locului.

Publicul a avut, totodată, ocazia să vadă ”Cântecul miresei”, obicei de nuntă care va fi prezentat de către Grupul Folcloric ”Vatra” din Geoagiu de Sus chiar în Muzeul Principia, să asculte doine și balade populare interpretate de rapsodul popular Ana Groza și rapsodul popular Maria Tămaș, dar și să retrăiască bucuria copilăriei alături de Corul de Copii ”Flori de Mai” al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, dirijor Cristina Florea. (Z.U.)

[nggallery id=6779]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea