Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Cum se sărbătorea ziua de 1 Mai, la Alba Iulia, în ”Epoca de Aur”

Publicat

în

FOTO: Cum se sărbătorea ziua de 1 Mai, la Alba Iulia, în ”Epoca de Aur”

O fotografie care iustrează modul în care era sărbătorită ziua de 1 Mai în anii dinainte de revoluție, a fost postată pe rețeaua de socializare. Cei care au trăit acele vremuri știu deja că pancartele, lozincile, eșarfele fluturate, steagurile, uniformele și cântecele considerate pe atunci patriotice au scris istoria reinterpretată a unei zile puse în slujba comunismului. Imaginea este din perioada ”Epocii de Aur” – numele pe care propaganda oficială a vremii l-a atribuit intervalului istoric în care la conducerea Republicii Socialiste România s-a aflat dictatorul Nicolae Ceaușescu, între anii 1965-1989, când 1 Mai reprezenta în imaginarul comunist românesc ziua celor ce muncesc și mulțumesc etern partidului pentru „marile libertăți“ de care se bucură.

Decorul era intotdeauna acelasi: mii, zeci de mii de oameni ai muncii inundau pietele oraselor cu cantecele si uralele lor. Pionierul ce-si flutura mandru cravata rosie, stahanovistul, eroul muncii socialiste, colhoznicul infratit cu muncitorul in interiorul unei echitati socialiste perfecte – iata personajele principale ale unei zile ce au uitat vreme de cinci decenii ca sursa sa esentiala este contestarea. Revendicarile erau evacuate cu totul dintr-un peisaj croit special sa glorifice partidul si oamenii sai. Extinderea drepturilor devenea nula intr-o tara ce „acordase“ deja toate drepturile.

CITEȘTE ȘI: MESAJE DE 1 MAI muncitoresc. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor

Istoria industriala a secolului al XIX-lea, aceeasi care produsese prin ricoseu o masa proletara hotarata sa-si asigure un minimum de conditii de munca, devenea in mainile partidului povestea triumfului glorificator al ideilor comuniste. Psihoza idealului socialist, a unui teritoriu eliberat de clase propunea mereu acelasi scenariu: mari si mici, oamenii noi demonstrau de 1 Mai pentru regim. Si nu o faceau doar ei, ci erau intotdeauna insotiti intr-o perfecta unitate in gand si fapta de catre proletarii inca „neeliberati“ din „lagarul capitalist“.

Elit - Gustul Desăvârșit

1 Mai era in oricare dintre anii perioadei 1945-1989 nu doar ziua „marilor realizari“, ci si ziua solidaritat ii internationale a celor ce muncesc. Si daca raiul comunist isi avea personajele sale, lumea capitalista nu putea evita logica demonizarii. Miile de oameni care-si cantau partidul si conducatorii la Bucuresti erau insotiti intr-un cor al tacerii paralel de coloane uriase de demonstranti care ocupau, potrivit propagandei socialiste, strazile capitalelor occidentale.

*1 Mai – Sărbătoarea proletarilor din toate țările

Muncitorii din toata lumea se unesc pe 1 Mai in protestul lor la adresa exploatarii, insa o fac diferit, in functie de traditiile specifice miscarilor muncitorești nationale. In Uniunea Sovietica, prima parada de 1 Mai a avut loc in 1917, in Piata Rosie. In acest spatiu public, dupa constructia Mausoleului lui Lenin in 1924, sute de mii de muncitori, tarani si soldati rusi vor comemora, vreme de peste opt decenii, in fiecare an, Marea Revolutie Socialista din Octombrie.

In 1958, in Statele Unite, presedintele Dwight D. Eisenhower a decis ca de 1 Mai sa se sarbatoreasca Ziua Fidelitatii fata de traditia libertatii americane. Gestul presedintelui a avut scopul de a evita suprapunerea festivitatilor muncitorilor americani cu cele din tarile comuniste. In Statele Unite, Ziua Muncitorilor este sarbatorita in prima zi de luni din septembrie. Cu toate acestea, semnificatia primara a evenimentului nu a fost uitata. In 2006, spre exemplu, muncitorii mexicani imigranti au ales 1 Mai pentru a declansa un boicot general cu scopul de a modifica radical legislatia muncii.

In alte state cu o istorie sindicala solida – Germania si Marea Britanie -, 1 Mai este ocazia pentru proteste de mari dimensiuni organizate de muncitori. In ultimii ani, violenta nu a lipsit de la aceste manifestari. Restaurantele tip fast-food si masinile scumpe au devenit victime ale euforiei demonstrantilor.

FOTO: facebook


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare