Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Doamnele vor avea ACADEMIE la Alba Iulia. Lansare de proiect, cu poveşti de viaţă şi succes, la Sala Unirii

Alexandra Mates

Publicat

în

academia doamnelor23Sala Unirii din Alba Iulia a fost, marţi, gazda unui eveniment dedicat în special femeilor. Este vorba despre lansarea proiectului „Centru de Resurse – Academia Doamnelor”, un proiect în sprijinul femeilor, care are ca obiectiv general promovarea reconcilierii de gen prin creşterea oportunităţilor de angajare a femeilor şi asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale în vederea dezvoltării unor comunităţi inclusive, coezive, competitive şi sustenabile, bazate pe tradiţie şi inovare. 350 de femei, din 11 localităţi ale judeţului Alba, vor beneficia de cursuri de calificare, crescându-le astfel oportunităţile de angajare, iar 230 de persoane, manageri sau personal ai autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor societăţii civile,  vor avea asigurat accesul egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale, prin participarea la cursuri de specializare sau perfecţionare. Tot în cadrul proiectului va fi amenajat un Centru de resurse – Academia Doamenlor, prin reabilitarea unei clădiri existente, a unei foste centrale termice.

academia doamnelor37 Cele peste 100 de doamne prezente la lansarea proiectului au avut ocazia să asculte şi să înveţe din poveştile de succes a şapte femei reprezentative pentru comunitatea noastră, doamne care au reuşit să depăşească obstacolele şi greutăţile vieţii şi care astăzi se bucură de aprecierea celor din jur, dar şi despre ceea ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre. De asemenea, un moment artistic, cu actriţa Eva Crişan, a dat culoare acestui eveniment.

În deschiderea evenimentului, Florina Oneţiu – life coach, psiholog şi fondatoare a “Academiei Femeilor”, o femeie cu experienţă vastă în spate, le-a răspuns celor prezenţi la întrebarea “Ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre?”. academia doamnelor35 Exerciţii la faţa locului, sau poveşti despre cum erau femeile în urmă cu sute de ani, care nu aveau drepturi de care beneficiem în zilele de astăzi şi care în ciuda acestor aspecte au luptat şi au pus o piatră la temelia libertăţii noastre, despre prejudecăţile femeilor, dar şi cum pot femeile să ridice munţii, sunt doar câteva dintre aspectele pe care le-a atins Florina Oneţiu. De asemenea, a dat exemplu câteva dintre femeile care au scris istorie, amintind de Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa şi prima femeie care şi-a luat doctoratul în Drept, Aurora Gruescu – prima româncă intrată în Guinnes Book şi prima femeie inginer silvicultor din lume, Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg.

Elit - Gustul Desăvârșit

A încercat de asemenea să explice că, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în sine, sau descoperindu-şi valorile personale, femeile pot muta munţii. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, este un citat din M. Gandhi, pe care Florina l-a adresat femeilor prezente.

 “Să te respecţi nu înseamnă să mergi la coafor de patru ori pe săptămână şi  să-ţi faci unghiile, sau nu numai asta. Să te respecţi înseamnă să-ţi cunoşti toate calităţile, să încerci să te cunoşti mai bine. Faceţi-vă o listă de fiecare dată când observaţi o calitate nouă la voi şi bucuraţi-vă de ea, fiţi recunoscători, după aceea trăiţi cu aceste calităţi, şi daţi-le mai departe şi celorlalţi(…)Aş vrea să fiţi conştiente că suntem susţinătoare şi creatoare de medii”, a spus Florina Oneţiu, încheind cu un alt citat de care să se ţină cont “Dacă educi un bărbat, educi un bărbat, dacă educi o femeie, educi o întreagă generaţie”.

 Iar dacă psihologul Florina Oneţiu a explicat ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre, şapte femei reprezentative pentru comunitatea noastră au ieşit în faţă şi, prin poveştile lor de viaţă, au încercat să dea exemplu despre cum să devii o doamnă a zilelor noastre. Este vorba despre Monica Dumitrescu, Claudia Bijboacă, Ioana Morar, Eva Crişan, Andreea Groza, Ana Cosma şi Adriana Duma, femei care au avut cumpene în viaţă, atât legate de sănătate, cât şi de partea financiară, sau alte greutăţi,  femei curajoase, care  în ciuda impedimentelor au ajuns astăzi să se bucure de succes, descoperindu-şi talente sau păşind cu încredere într-o nouă etapă a vieţii (câteva dintre poveştile lor le puteţi asculta pe video, mai jos).

academia doamnelor28 Despre proiect, obiectivele şi activităţile acestuia a vorbit Lia Dogaru, managerul proiectului, o doamnă căruia în cadrul evenimentului i s-au adus mulţumiri din toate părţile. A ţinut să precizeze că acest proiect este o continuare de fapt a unui alt proiect al primăriei, în cadrul căruia dânsa a întâlnit şi a ascultat poveştile de viaţă a peste 200 de femei, care au venit fiecare cu câte o idee.

 Prezent la eveniment, primarul Mircea Hava a avut şi el un sfat pentru femei. „Fiţi mai vesele, în primul rând. V-am văzut triste atunci când aceste 7 doamne şi-au spus poveştile lor de viaţă, care de fapt erau poveşti de succes. Voi ar trebui să învăţaţi să fiţi mai vesele. Fiţi pe picioarele voastre, aveţi încredere în voi (…) De când m-am format, m-am format împreună cu foarte multe doamne şi a fost bine pentru mine (…) Am învăţat ce înseamnă Enigma Otiliei, de fapt enigma femeilor”, a spus printre altele, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De asemenea, a ţinut să menţioneze că evenimentul de astăzi a fost pentru el inspirativ, şi că pe parcurs a reuşit să scrie o scrisoare pe care femeile o vor primi în poştă.

Detalii despre PROIECT

Proiectul pentru care astăzi a fost organizat evenimentul are ca obiectivele specifice, operaţionale creşterea oportunităţilor de angajare prin participarea la programe de calificare şi recalificare a unui număr de 350 de femei, în termen de 18 luni; Creşterea conştientizării asupra principiului egalităţii de şanse şi gen prin susţinerea de 11 caravane media, în termen de 18 luni şi asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale pentru un număr de 23 de persoane, în termen de 18 luni.

 Grupul ţintă – 350 de femei cu domiciliul sau reşedinţă în cele 11 localităţi care compun arealul AIDA sunt atât din mediul urban cât şi din cel rural, respectiv Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Sântimbru, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Cricău, Meteş şi Berghin.

 – 230 de persoane, personal al autorităţilor publice locale şi centrale precum şi personal al organizaţiilor societăţii civile.

 Printre activităţile proiectului se numără: Amenajare Centru de Resurse Academia Doamnelor; pachete de formare profesională a femeilor concretizat prin informarea, consilierea, orientarea şi organizarea a 8 cursuri de calificare pentru 350 de femei din arealul AIDA; promovarea culturii antreprenoriale prin consilierea femeilor din grupul ţintă în vederea iniţierii unei afaceri; realizarea unor ghiduri de bune practici, organizarea unei caravane de promovare; crearea unei structuri cadru de schimbare a percepţiei femeii în societate sau realizarea unor pachete de formare profesională a personalului autorităţilor publice locale, centrale şi ale organizaţiilor societăţii civile, concretizat, prin organizarea a 5 cursuri de specializare, perfecţionare pentru aceştia.

 Prin implementarea proiectului se doreşte obţinerea unei clădiri reabilitate, acreditarea a 2 cursuri de formare profesională şi participarea a 350 de femei la 8 cursuri de calificare, 4 afaceri noi demarate, elaborarea unui ghid de bune practici în construirea şi dezvoltarea reţele de femei la nivel local şi ghid de accesare la fonduri structurale/programe europene pentru ONG-uri la nivel local. De asemenea, se doreşte realizarea a 11 caravane de promovare, acreditarea unui curs de specializare şi participare a 230 de persoane, manageri ai autorităţilor publice centrale şi locale, personal al autorităţilor publice locale şi centrale precum şi personal al organizaţiilor societăţii civile la 5 cursuri de specializare /perfecţionare.

 Proiectul este implementat pe o durată de 18 luni, începând cu data de 18.04.2014, de către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în parteneriat cu Asociaţia AGORA Alba Iulia, Sc Dad Expertise SRL Alba Iulia şi Instituto De Formacion Integral S.L.U. Madrid, fiind finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 6 Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.3. Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii.

 Valoarea eligibilă a proiectului este de 2.171.390 de lei, din care Asistenţă financiară nerambursabilă 2.127.962,20 lei reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, iar contribuţia solicitantului este de 43.427,80 lei, reprezentând 2% din valoare eligibilă a proiectului.

 Au fost prezenţi la eveniment primarul municipiului AlbaIulia şi totodată preşedintele Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia AIDA – Mircea Hava, managerul de proiect Lia Dogaru, Florina Oneţiu – life coach, psiholog, expert transnaţional Marius Florea, Alin Dumitru – SC Dad Epertise SRL, city managerul municipiului Alba Iulia şi coordonator proiecte AIDA – Nicolaie Moldovan, Anamaria Tan – asistent manager proiect şi zeci de doamne şi domnişoare.

[nggallery id=2445]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

INVESTIȚIE de milioane de lei în Alba Iulia: Rețeaua de apă potabilă și canalizare menajeră pe mai multe străzi va fi extinsă

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

INVESTIȚIE de câteva milioane de lei în Alba Iulia: Rețeaua de apă potabilă și canalizare menajeră pe mai multe străzi va fi extinsă

Municipiul Alba Iulia va beneficia de o investiție sub forma extinderii rețelei de apă potabila si canalizare menajera pe mai multe străzi din localitate.

Proiectul, în valoare de câteva milioane de lei, propune îmbunatatirea condițiilor de viață și sănătate ale locuitorilor de pe străzile: Bistra, Sugag, Jidvei, Romanita, Septimiu Albini, Oasa – Valea Argintului, Gilau – Pădurii, Gilau – Tamita din Municipiul Alba lulia și cuprinde extinderea rețelei de apă potabilă și branșamente și extinderea rețelei de canalizare menajeră cu racorduri, conform necesarului fiecărei străzi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și sănătate ale locuitorilor de pe străzile Bistra, Sugag, Jidvei, Romanita, Septimiu Albini, Oasa – Valea Argintului, Gilau – Pădurii, Gilau – Tamita din Municipiul Alba lulia este necesară extinderea rețelei de apă potabilă și realizarea branșamentelor, precum și realizarea rețelei de canalizare menajeră cu racorduri, pe aceste străzi.

CAPACITĂȚI FIZICE

-la rețeaua de apă potabilă
-515 m -conducta PEHD De 110 mm,PN16 bar, SDR11, PE 100
-340m -conducta PEHD De 110 mm, PN 10 bar, SDR17, PE 100
– 375m – conducta PEHD De 110 mm, PN 6 bar, SDR 17.6, PE 80
– 6 buc-hidranți de incendiu, Dn 80,Pn 10 bar, amplasați subteran
-10 buc – hidranti de incendiu, Dn 80 mm, Pn 10 bar, amplasați subteran
– 4 buc cămine vane
– 23 buc branșamente
-la rețeaua de canalizare
– 222 ml conducta KGEM De 250mm, SN 8
– 2277 ml conducta KGEM De 250 mm, SN 4
– 122 buc cămine canalalizare stradale
-branșamente de apă potabilă
– 20ml – conducta PEHD De 25mm, PN 6 bar, PE 80, SDR 21
– Îmi – conducta PEHD De 25mm, PN 16 bar, PE 100, SDR 11
-14 ml – conducta PEHD De 25mm, PN 10 bar, PE 100, SDR 17
– 23 buc cămine de branșament apa, carosabile.
-racorduri de canalizare menajeră
-445 m-conductă PVC KGEM, De 160 mm, SN 4
-89 buc-cămine de racord canalizare, carosabile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Mașini tunate, bași și adrenalină în șanțurile Cetății Alba Carolina: Lamborghini Aventador SV, vedeta din acesta an

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO VIDEO| Mașini tunate, bași și adrenalină în șanțurile Cetății Alba Carolina: Lamborghini Aventador SV, vedeta din acesta an

Astăzi, 27 septembrie, pe latura vestică a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia are loc Cars and Coffee, ediția a doua, unde pasionații de automobile pot să admire cele mai spectaculoase mașini modificate.

La show sunt prezente mașini dintre cele mai diferite, de la Golf la Nissan R35 GTR, cu peste 1.000 de cai putere. Cu siguranță atracția zilei este un Lamborghini Aventador SV, o mașină cu un preț care pornește de la peste 400.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cars and Coffee la Alba Iulia: Mașini puternice, dedicare și perseverență. PROGRAM

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem 150 de participanți, iar mașinile au fost selectate pe baza unor criterii destul de ridicate. Avem de la Golf, BMW, Nissan R35 GTR, cu peste 1.000 de cai și probabil cea mai scumpă un Lamborghini Aventador SV. Toate mașinile sunt spectaculoase pentru că au fost alese cu mare grijă de noi, cei din organizare”, ne-a spus unul dintre organizatori.

Participanții multiplelor cluburi auto din România vor concura unii împotriva celorlalți pentru diverse distincții, „Lowest car”, „Loudest car”, „Strongest car guy” și altele, la finalul evenimentului urmând să fie recompensați de către organizatori. Câștigătorii probelor vor fi aleși de către participanții evenimentului în urma rezultatelor măsurate cu strictețe și corectitudine, participanții având dreptul să își aleagă cele mai bune 10 mașini ale evenimentului în baza unui buletin de vot.

Accesul este liber, încurajând cât mai mulți spectatori să se alăture acestui eveniment deosebit destinat nu numai pasionaților auto, ci oricărei persoane care poate să admire cele mai unice modele de mașini, alături de prieteni și de o cană de cafea fierbinte în decorul Cetății Alba Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a blocat o contabilă primăria unei comune din Alba: Facturile stau neplătite pentru că nu pune viza CFP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a blocat o contabilă primăria unei comune din Alba: Facturile stau neplătite pentru că nu pune viza CFP

Din cauza faptului că o salariată, contabila instituției, refuză să pună viza CFP (control financiar preventiv), pe documente, primăria comunei Roșia Montană nu și-a mai plătit facturile de aproape trei luni.

Primăria a început să primească somații din partea furnizorilor, dar și a unor firme de construcții care nu au fost plătite, deși au efectuat diverse lucrări. Problema a fost semnalată de viceprimarul localității, Vasile Morariu. Acesta a explicat că actuala contabilă invocă probleme de sănătate, dar și probleme personale și refuză să pună viza pe facturi.

„Sunt facturi neplătite la energie electrică, la furnizori, la benzină, la telefoane, dar și la mai multe firme care au construit ba poduri, ba drumuri sau chiar terenul sintetic din Cărpiniș. S-au adunat zeci de facturi”, a precizat viceprimarul Morariu.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, viceprimarul mai spune că unul dintre motivele pentru care facturile sunt neplătite este acela că serviciul de achiziții publice a fost externalizat către o firmă din Bistra.

Primarul Eugen Furdui admite că din luna iunie nu a mai fost plătită nicio factură și că motivul ar fi că actuala contabilă nu vrea să pună viza pe documente și că invocă probleme de sănătate, dar și alte probleme personale. De asemenea, a precizat că speră ca în viitor să se rezolve problema.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul din Roșia Montană a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Un termen de judecată va fi în 27 septembrie 2022.

Potrivit procurorilor, „la data de 31 august 2020, cu intenţie, în calitate de primar al comunei Roşia Montană, şi-a indeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu sub aspectul numirii de personal în cadrul aparatului propriu de specialitate, atribuţii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

Acesta a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional asistent la compartimentul achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, contrar prevederilor Codului administratativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.

„S-a apreciat în actul de sesizare a instanţei că, prin eludarea dispoziţiilor legale, inculpatul a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale UAT comuna Roşia Montană, constând în imposibilitatea ocupării postului respectiv de alte persoane, totodată obţinând, pentru persoana numită nelegal, un folos necuvenit reprezentat de angajarea propriu-zisă a acesteia în funcţia publică”, se susţine într-un comunicat al procurorilor.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea