FOTO-VIDEO: Doamnele vor avea ACADEMIE la Alba Iulia. Lansare de proiect, cu poveşti de viaţă şi succes, la Sala Unirii
Sala Unirii din Alba Iulia a fost, marţi, gazda unui eveniment dedicat în special femeilor. Este vorba despre lansarea proiectului „Centru de Resurse – Academia Doamnelor”, un proiect în sprijinul femeilor, care are ca obiectiv general promovarea reconcilierii de gen prin creşterea oportunităţilor de angajare a femeilor şi asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale în vederea dezvoltării unor comunităţi inclusive, coezive, competitive şi sustenabile, bazate pe tradiţie şi inovare. 350 de femei, din 11 localităţi ale judeţului Alba, vor beneficia de cursuri de calificare, crescându-le astfel oportunităţile de angajare, iar 230 de persoane, manageri sau personal ai autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor societăţii civile, vor avea asigurat accesul egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale, prin participarea la cursuri de specializare sau perfecţionare. Tot în cadrul proiectului va fi amenajat un Centru de resurse – Academia Doamenlor, prin reabilitarea unei clădiri existente, a unei foste centrale termice.
Cele peste 100 de doamne prezente la lansarea proiectului au avut ocazia să asculte şi să înveţe din poveştile de succes a şapte femei reprezentative pentru comunitatea noastră, doamne care au reuşit să depăşească obstacolele şi greutăţile vieţii şi care astăzi se bucură de aprecierea celor din jur, dar şi despre ceea ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre. De asemenea, un moment artistic, cu actriţa Eva Crişan, a dat culoare acestui eveniment.
În deschiderea evenimentului, Florina Oneţiu – life coach, psiholog şi fondatoare a “Academiei Femeilor”, o femeie cu experienţă vastă în spate, le-a răspuns celor prezenţi la întrebarea “Ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre?”. Exerciţii la faţa locului, sau poveşti despre cum erau femeile în urmă cu sute de ani, care nu aveau drepturi de care beneficiem în zilele de astăzi şi care în ciuda acestor aspecte au luptat şi au pus o piatră la temelia libertăţii noastre, despre prejudecăţile femeilor, dar şi cum pot femeile să ridice munţii, sunt doar câteva dintre aspectele pe care le-a atins Florina Oneţiu. De asemenea, a dat exemplu câteva dintre femeile care au scris istorie, amintind de Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa şi prima femeie care şi-a luat doctoratul în Drept, Aurora Gruescu – prima româncă intrată în Guinnes Book şi prima femeie inginer silvicultor din lume, Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg.
A încercat de asemenea să explice că, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în sine, sau descoperindu-şi valorile personale, femeile pot muta munţii. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, este un citat din M. Gandhi, pe care Florina l-a adresat femeilor prezente.
“Să te respecţi nu înseamnă să mergi la coafor de patru ori pe săptămână şi să-ţi faci unghiile, sau nu numai asta. Să te respecţi înseamnă să-ţi cunoşti toate calităţile, să încerci să te cunoşti mai bine. Faceţi-vă o listă de fiecare dată când observaţi o calitate nouă la voi şi bucuraţi-vă de ea, fiţi recunoscători, după aceea trăiţi cu aceste calităţi, şi daţi-le mai departe şi celorlalţi(…)Aş vrea să fiţi conştiente că suntem susţinătoare şi creatoare de medii”, a spus Florina Oneţiu, încheind cu un alt citat de care să se ţină cont “Dacă educi un bărbat, educi un bărbat, dacă educi o femeie, educi o întreagă generaţie”.
Iar dacă psihologul Florina Oneţiu a explicat ce înseamnă o doamnă a zilelor noastre, şapte femei reprezentative pentru comunitatea noastră au ieşit în faţă şi, prin poveştile lor de viaţă, au încercat să dea exemplu despre cum să devii o doamnă a zilelor noastre. Este vorba despre Monica Dumitrescu, Claudia Bijboacă, Ioana Morar, Eva Crişan, Andreea Groza, Ana Cosma şi Adriana Duma, femei care au avut cumpene în viaţă, atât legate de sănătate, cât şi de partea financiară, sau alte greutăţi, femei curajoase, care în ciuda impedimentelor au ajuns astăzi să se bucure de succes, descoperindu-şi talente sau păşind cu încredere într-o nouă etapă a vieţii (câteva dintre poveştile lor le puteţi asculta pe video, mai jos).
Despre proiect, obiectivele şi activităţile acestuia a vorbit Lia Dogaru, managerul proiectului, o doamnă căruia în cadrul evenimentului i s-au adus mulţumiri din toate părţile. A ţinut să precizeze că acest proiect este o continuare de fapt a unui alt proiect al primăriei, în cadrul căruia dânsa a întâlnit şi a ascultat poveştile de viaţă a peste 200 de femei, care au venit fiecare cu câte o idee.
Prezent la eveniment, primarul Mircea Hava a avut şi el un sfat pentru femei. „Fiţi mai vesele, în primul rând. V-am văzut triste atunci când aceste 7 doamne şi-au spus poveştile lor de viaţă, care de fapt erau poveşti de succes. Voi ar trebui să învăţaţi să fiţi mai vesele. Fiţi pe picioarele voastre, aveţi încredere în voi (…) De când m-am format, m-am format împreună cu foarte multe doamne şi a fost bine pentru mine (…) Am învăţat ce înseamnă Enigma Otiliei, de fapt enigma femeilor”, a spus printre altele, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De asemenea, a ţinut să menţioneze că evenimentul de astăzi a fost pentru el inspirativ, şi că pe parcurs a reuşit să scrie o scrisoare pe care femeile o vor primi în poştă.
Detalii despre PROIECT
Proiectul pentru care astăzi a fost organizat evenimentul are ca obiectivele specifice, operaţionale creşterea oportunităţilor de angajare prin participarea la programe de calificare şi recalificare a unui număr de 350 de femei, în termen de 18 luni; Creşterea conştientizării asupra principiului egalităţii de şanse şi gen prin susţinerea de 11 caravane media, în termen de 18 luni şi asigurarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere profesionale pentru un număr de 23 de persoane, în termen de 18 luni.
Grupul ţintă – 350 de femei cu domiciliul sau reşedinţă în cele 11 localităţi care compun arealul AIDA sunt atât din mediul urban cât şi din cel rural, respectiv Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Sântimbru, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Cricău, Meteş şi Berghin.
– 230 de persoane, personal al autorităţilor publice locale şi centrale precum şi personal al organizaţiilor societăţii civile.
Printre activităţile proiectului se numără: Amenajare Centru de Resurse Academia Doamnelor; pachete de formare profesională a femeilor concretizat prin informarea, consilierea, orientarea şi organizarea a 8 cursuri de calificare pentru 350 de femei din arealul AIDA; promovarea culturii antreprenoriale prin consilierea femeilor din grupul ţintă în vederea iniţierii unei afaceri; realizarea unor ghiduri de bune practici, organizarea unei caravane de promovare; crearea unei structuri cadru de schimbare a percepţiei femeii în societate sau realizarea unor pachete de formare profesională a personalului autorităţilor publice locale, centrale şi ale organizaţiilor societăţii civile, concretizat, prin organizarea a 5 cursuri de specializare, perfecţionare pentru aceştia.
Prin implementarea proiectului se doreşte obţinerea unei clădiri reabilitate, acreditarea a 2 cursuri de formare profesională şi participarea a 350 de femei la 8 cursuri de calificare, 4 afaceri noi demarate, elaborarea unui ghid de bune practici în construirea şi dezvoltarea reţele de femei la nivel local şi ghid de accesare la fonduri structurale/programe europene pentru ONG-uri la nivel local. De asemenea, se doreşte realizarea a 11 caravane de promovare, acreditarea unui curs de specializare şi participare a 230 de persoane, manageri ai autorităţilor publice centrale şi locale, personal al autorităţilor publice locale şi centrale precum şi personal al organizaţiilor societăţii civile la 5 cursuri de specializare /perfecţionare.
Proiectul este implementat pe o durată de 18 luni, începând cu data de 18.04.2014, de către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în parteneriat cu Asociaţia AGORA Alba Iulia, Sc Dad Expertise SRL Alba Iulia şi Instituto De Formacion Integral S.L.U. Madrid, fiind finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 6 Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.3. Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii.
Valoarea eligibilă a proiectului este de 2.171.390 de lei, din care Asistenţă financiară nerambursabilă 2.127.962,20 lei reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, iar contribuţia solicitantului este de 43.427,80 lei, reprezentând 2% din valoare eligibilă a proiectului.
Au fost prezenţi la eveniment primarul municipiului AlbaIulia şi totodată preşedintele Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia AIDA – Mircea Hava, managerul de proiect Lia Dogaru, Florina Oneţiu – life coach, psiholog, expert transnaţional Marius Florea, Alin Dumitru – SC Dad Epertise SRL, city managerul municipiului Alba Iulia şi coordonator proiecte AIDA – Nicolaie Moldovan, Anamaria Tan – asistent manager proiect şi zeci de doamne şi domnişoare.
[nggallery id=2445]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Bărbat din Alba, ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul controlului judiciar
Bărbat din Alba, ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul controlului judiciar Un bărbat din Alba a fost ARESTAT după ce a amenințat cu moartea o persoană și i-a înfipt un cuțit în scuter. Și-a bătut și concubina în timpul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. FELICITĂRI și URĂRI de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Politică Administrațieacum 22 de ore
Proiect investițional nou la Blaj: Pasaj denivelat pe DN14B și calea ferata, care va lega varianta ocolitoare cu zona industrială. Investiție de peste 9 milioane de euro