Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Demonstrații de îndemânare ale lemnarilor, muzică populară și distracție la ,,Târgul Lemnarilor” 2017 de la Horea – Mătișești

Publicat

în

Duminică, la Mătișești, a continuat întâlnirea horenilor de acasă și de pretutindeni, care alături de numeroși turiști și moți au sosit în cea de-a doua zi a ,,Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni” să asiste la demonstrațiile de îndemânare ale lemnarilor, să viziteze numeroasele expoziții ale meșterilor populari și ale silvicultorilor, să petreacă și să asculte muzică populară susținută de artiștii invitați pe scena căminului cultural din sat.

Evenimentul a început de dimineață, puțin după ora 10.00, cu o slujbă religioasă la care au participat și câțiva parlamentari din județul nostru – senatorul Alexandru Pereș, deputații Corneliu Olar, Sorin Bumb, Florin Roman – membri ai Societății Cultural – Patriotice ,,Avram Iancu” și alte oficialități, iar apoi participanții s-au putut delecta cu balmoș moțesc și plăcinte cu brânză servite de organizatori.

La miezul zilei s-a desfășurat concursul ,,Cel mai bun lemnar” – ediția a XXIII-a, desfășurat într-un spațiu delimitat din apropierea scenei, unde participanții și-au îndreptat cu toții privirile pentru a urmări pe concurenții care s-au întrecut la cioplit cu securea, aruncarea la țintă cu securea și cu țapinul, tăiatul cu firezul și cu securea, cățărarea pe buștean sau ridicarea bușteanului de la pământ – care s-a dovedit a fi cea mai grea probă, pe care doar câțiva concurenți au reușit să o treacă.

Electrica Furnizare Discount

În partea a doua a zilei, după ce primarul Marin Nicola a invitat pe scenă oficialitățile prezente la eveniment – primari, viceprimari din zonă și toată țara, membri ai societății ,,Avram Iancu” și alții – iar deputatul Corneliu Olar a adresat tuturor câteva cuvinte de bun-venit și mulțumire, a urmat un îndelung spectacol folcloric care a ținut până spre seară și la care au asistat numeroși spectatori.

Programul folcloric a fost deschis de soliștii Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț din  Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena” al județului Alba, au urmat tinerii instrumentiști ai tarafului ,,Arieșul” din Câmpeni, dirijați de maestrul Gheorghe Bădău, dansatorii din Ansamblul ,,Păstrătorii tradițiilor românești” din Covăsânț – Arad, solistul Dorel Banci, formațiile de fluierași din Șugag și Jina, soții Ciprian și Mihaela Istrate însoțiți de grupul instrumental ,,Ceteraș de pe câmpie”, Ancuța Olar – nora deputatului Corneliu Olar, Ansamblul ,,Măgura” Călățele și Adriana Irimieș, moața Alexandra Vădan, Iustina Elena Șpan, Alin Neag și Simona Mateș – prezentatoarea programului artistic, ultimii doi fiind fii ai localității.

,,Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni” a ajuns în acest an la cea de-a XXII-a ediție, fiind inițiat de către actualul deputat Corneliu Olar în scopul promovării turismului în Apuseni, iar evenimentul din acest an a avut ca organizatori pe Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba, Societatea Cultural – Patriotică ,,Avram Iancu” și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Ovidiu CULDA

Publicitate

Ştirea zilei

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil Ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

Publicat

în

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil Ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

În cursul serii de joi, 21.10.2021, Antena 3 a publicat o schiță cu posibile nume de miniștrii ce vor face partea din Guvernul lui Nicolae Ciucă, general în retragere și ministru interimar al Apărării, desemnat de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier.

Lista guvernului Nicolae Ciucă, schițată de Antena 3 și propusă ca ipoteză de lucru, este următoarea:

Premier: Nicolae Ciucă

Electrica Furnizare Discount

Vicepremier: Kelemen Hunor

Sănătate: Nelu Tătaru

Finanțe: Dan Vîlceanu

Educație: Sorin Cîmpeanu

Transporturi: Robert Sighiartău

Justiție: Cătălin Predoiu

Interne: Lucian Bode

Externe: Bogdan Aurescu

Apărare: Rareș Bogdan

Energie: Virgil Popescu

Muncă: Raluca Turca

Mediu: Tanczos Barna

Economie: Florin Roman

Sport: Eduard Novak

Cultură: Bogdan Gheorghiu

Dezvoltare: Cseke Attila

Citește mai mult

Ştirea zilei

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Publicat

în

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va în vigoare începând cu 24 octombrie.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat: Belgia, Austria, Grecia, Belarus și Jersey;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Israel, Palestina, Insulele Feroe, Guyana, Bermuda, Saint Lucia și Saint Maarten;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Islanda și Azerbaidjan;

Electrica Furnizare Discount

-în zona verde au intrat: Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine și Leshoto”, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Statele din zona roșie:

Anguilla 19,3 (rată de infectare)
Barbados 13,8
Serbia 12,7
Letonia 12,6
Lituania 11,6
Georgia 11,6
Insula Man 11,2
Saint Kitts și Nevis 10,9
Estonia 10,9
România 10,0
Guam 9,1
Belize 8,4
Dominica 8,3
Muntenegru 8,2
Marea Britanie** 8,1
Saint Vincent și Grenadine 7,6
Singapore 7,6
Suriname 7,3
Bonaire, Saint Eustatius și Saba 7,0
Noua Caledonie 6,8
Slovenia 6,2
Armenia 6,0
Mongolia 6,0
Gibraltar 5,5
Brunei Darussalam 5,2
Turcia 5,0
Bulgaria 5,0
Grenada 4,9
Croația 4,8
Republica Moldova 4,8
Slovacia 4,8
Irlanda 4,3
Antigua și Barbuda 4,2
Ucraina 4,2
Statele Unite ale Americii 4,0
Seychelles 4,0
Cuba 3,6
Jersey 3,6
Malaysia 3,5
Belgia 3,3
Belarus 3,2
Austria 3,1
Grecia 3,0
Costa Rica 3,0
Brazilia** 0,8
Nepal** 0,3
Africa de Sud** 0,2
India** 0,2

Statele din zona galbenă:

Saint Lucia 2,9
Insulele Cayman 2,9
Israel 2,9
Bermuda 2,8
Insulele Feroe 2,7
Guernsey 2,6
Federația Rusă 2,6
Guyana 2,5
Bosnia și Herțegovina 2,5
Sint Maarten 2,5
Insulele Virgine ale Statelor Unite 2,3
Olanda 2,3
Palestina 2,2
Macedonia de Nord 2,2
Luxemburg 2,2
Albania 2,2
Maldive 2,1
Thailanda 2,1
Cipru 2,1
Insulele Turks și Caicos 2,1
Curaçao 1,9
Iran 1,9
Trinidad și Tobago 1,9
Bahamas 1,9
Aruba 1,8
Islanda 1,8
Montserrat 1,6
Insulele Virgine Britanice 1,6
Azerbaidjan 1,6

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Mașinile parcate din Alba Iulia vor fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. A început procedura pentru achiziția unei autoutilitare

Publicat

în

VIDEO| Mașinile parcate din Alba Iulia vor fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. A început procedura pentru achiziția unei autoutilitare

Mașinile parcate necorespunzător, pe domeniul public din Alba Iulia, vor putea fi, din nou, ridicate de către Poliția Locală. Primăria a pornit procedura pentru achiziția unei autoutilitare pentru ridicat mașini, în valoare de aproape 160.000 de euro.

„Vreau să îi anunț pe albaiulieni că suntem în plină procedură de achiziție a unei mașini de ridicat mașini parcate necorespunzător sau ilegal, pe domeniul public.

Electrica Furnizare Discount

De data aceasta vom internaliza serviciul, mașina o va prelua Serviciul Poliției Locale, în cadrul căreia vom crea un departament care va lucra 24 din 24 pentru astfel de mașini parcate necorespunzător pe domeniul public.

Va trebui acest lucru pentru că, două luni de zile de când fostul operator nu mai prestează acest serviciu, avem foarte, foarte multă indisciplină în ce privesc parcările ilegale pe domeniul public”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare