Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| CUTREMUR de 7,8 pe scara Richter, în Turcia, la granița cu Siria. Peste 1.200 de persoane au decedat

BONTEA Alexandru

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

FOTO VIDEO| CUTREMUR de 7,8 pe scara Richter, în Turcia, la granița cu Siria. Peste 1.200 de persoane au decedat

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani din Turcia, cu magnitudinea de 7.8, a lovit provinciile Osmaniye și Sanliurfa. A fost cerut ajutor internațional din partea Ankara. Peste 1.200 de persoane au decedat și mii de persoane au fost rănite în Turcia, dar și în provinciile din nord-vestul Siriei.

UPDATE 12.48 Aeroporturile Diyarbakir și Malatya, paralizate de intemperii

Aeroporturile Diyarbakir și Malatya, cele mai importante din zona producerii cutremurului, sunt afectate de intemperii. În aceste condiții, numeroși supraviețuitori sunt nevoiți să îndure frigul îmbrăcați doar în pijamale.

La Diyarbakir, salvatorii intervin contra-cronometru pentru a salva vieți. „Auzim voci aici și dincolo. Credem că probabil 200 de persoane se află sub ruine”, a declarat un salvator pentru postul de televiziune NTV.

Disperați, mulți locuitori din întreaga zonă a cutremurului s-au mobilizat să ajute autoritățile folosindu-se doar de propriile mâini.

UPDATE 12.35 Un copil mic a fost salvat dintr-o clădire prăbușită în Siria

Un copil mic a fost scos dintre dărâmături în Azaz, Siria, după ce un cutremur devastator a zguduit această țară și Turcia, provocând moartea a mii de persoane.

UPDATE 12.27 Peste 1.200 de morți în Turcia și în Siria

Ultimul bilanț furnizat de autoritățile turce revizuiește în creștere numărul morților, la 912. De asemenea, 5.385 de persoane au fost rănite. Acest bilanț a fost anunțat de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit liderului de la Ankara, 2.818 clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului.

În Siria, ultimul bilanț cunoscut în zonele aflate sub controlul guvernului este de 326 de morți.
UPDATE 12.09 Cutremurul din Turcia provoacă alertă de tsunami în Italia. Traficul feroviar, sistat temporar în regiunile sudice

Autoritățile din Peninsulă au anunțat că au ridicat alerta de tsunami care a vizat coasta din sudul Italiei, alertă emisă după cutremurul puternic din centrul Turciei şi nord-vestul Siriei.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.05 Israelul se oferă să ajute Turcia

„La cererea Guvernului turc, am ordonat tuturor autorităților să se pregătească imediat să furnizeze asistență medicală și ajutoare”, a declarat premierul israelian Benjamin Nteanyahu, citat într-un comunicat.

„Vom decide în cel mai scurt timp asupra trimiterii unei delegații”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a dat de înțeles în presă că plecarea ajutorului așteaptă încă aprobarea autorităților turce.

După mai mulți ani de criză diplomatică, Israelul și Turcia, țară musulmană, au decis în ianuarie să-și restabilească relațiile bilaterale.
UPDATE 11.59 Cel puțin 670 de morți

Ultimul bilanț furnizat de autorități este de 670 de morți, dintre care 284 în Turcia și 386 în Siria, o țară fără un guvern pe deplin funcțional din cauza războiului. De asemenea, mii de persoane au fost rănite, dintre care 988 în Siria.

UPDATE 11.42 Studenții români care au cerut ajutorul statului român vor fi repatriați astăzi

Guvernul României a anunțat că, din dispoziția premierul Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi.

„Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, se arată într-o informare a Biroului de presă al Guvernului.

UPDATE 11.28 Mărturii cutremurătoare, după seismul din Turcia. „Sub ochii noștri, ferestrele unei clădiri au explodat”

Mărturii de-a dreptul tulburătoare, ale supraviețuitorilor cutremurului din Turcia, după ce au crezut că își văd moartea cu ochii. Una dintre ele este a unul bărbat din Adana, în sudul Turciei. El și familia sa locuiesc la etajul cinci al unui bloc și a fost convins că le-a venit sfârșitul în timpul cutremurului. Ultima sa dorință a fost că, dacă vor muri, să moară cu toții împreună.

„Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut. [Le-am spus] Este cutremur, măcar să murim împreună în același loc… A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte.”, își amintește, cu stupoare Nilüfer Aslan, citat de BBC. Abia după ce cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară și a văzut în jurul său patru clădiri prăbușite.

„Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci.”, a mai spus el.

UPDATE 11.17 Salvatori din România şi Olanda se deplasează deja către zona afectată

Comisarul european pentru Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată.

UPDATE 11.16 Zelenski: Ucraina, pregătită să ofere ajutor

Preşedintele Ucrainei a declarat luni că ţara sa, aflată în plin război din cauza invaziei ruse, este gata să ofere asistenţă poporului turc „prieten”.

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia,. Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a scris Zelenski pe Twitter, într-un mesaj adresat Ankarei.

UPDATE 10.45 Castelul Gaziantep, obiectiv din patrimoniul UNESCO, a devenit o ruină după cutremurul din Turcia

Castelul Gaziantep, un sit din patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat după ce un cutremur puternic și replici au zguduit luni dimineață sudul țării.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea”, a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu, scrie edition.cnn.com.

„Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea,. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari”.

UPDATE 10.25: CNN: Bilanțul victimelor poate ajunge la 10.000

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat United States Geological Survey (USGS).

Potrivit estimărilor sale, USGS a precizat că există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000, scrie edition.cnn.com.

Estimările USGS provin din modelarea bazată pe cutremurele istorice din regiune, populația expusă la cele mai puternice zguduiri și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

UPDATE 10:05 Siria: Sute de răniţi şi zeci de morţi în zone aflate sub controlul opoziţiei

Salvatorii au anunţat că un seism produs la primele ore ale zilei de luni a lăsat în urmă zeci de morţi şi sute de răniţi în zone din Siria aflate sub controlul opoziţiei, deja afectate de aproape 12 ani de conflicte armate, transmite Reuters.

Organizaţia Căştile Albe a declarat să seismul „a avut drept rezultat sute de răniţi, zeci de morţi şi oameni rămaşi pe drumuri în frigul iernii”.

Media de stat au relatat că peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului, un bilanţ care ar include doar persoane care locuiesc în zonele aflate sub controlul guvernului.

UPDATE 09.50 Numărul morților a crescut la peste 500

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni sud-estul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, în cel mai recent bilanț, potrivit agenției AFP.

Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite în urma unuia dintre cele mai mari cutremure din Turcia din cel puțin un secol, adăugând că activitățile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe mari.

Oficialul a precizat că 70 de persoane au murit în provincia Kahramanmaras, unde s-a aflat epicentrul seismului. De asemenea, 20 de persoane au decedat în Osmaniye, 18 în Sanliurfa, 14 în Diyarbakir şi 13 în Adiyaman.

Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria, unde au murit cel puțin 237 persoane, și în Liban, conform specialiștilor.

UPDATE 09.45 Statele Unite, „profund îngrijorate”

Statele Unite au anunțat că sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur din Turcia, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.

UPDATE 09.40: România trimite ajutor Turciei

„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, a reacionat Guvernului României.

UPDATE 09.30 Un grup de studenți români beneficiari ai unui program Erasmus a solicitat ajutor consular

Un grup de studenți români beneficiari ai unui program Erasmus a solicitat ajutor consular în Turcia. Nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din Kahraman Maraş, un oraș la circa 50 de kilometri de epicentrul cutremurului.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”.

UPDATE 09.00 Cel puțin 200 de morți în Siria

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat luni un reprezentant oficial la televiziunea de stat. „Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi”, a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Ministerul Sănătăţii anunţase anterior că în zonele aflate sub controlul regimului sirian, bilanţul se ridică la cel puţin 111 morţi şi 516 răniţi.

Căştile Albe, o echipă alcătuită din aproximativ 3.000 de voluntari care oferă ajutor în zonele controlate de rebeli din Siria, au indicat că numeroase clădiri s-au prăbuşit şi zeci de persoane au fost prinse sub dărâmături.

„Echipele Căştilor Albe declară stare de urgenţă; echipele noastre sunt la cel mai înalt nivel de alertă pentru a interveni şi a-i salva pe cei rămaşi blocaţi”, a declarat pe Twitter directorul organizaţiei, Raed Al Saleh.

Noile cifre ridică bilanțul total temporar al sesimului la cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

UPDATE 08.05 Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter: „Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”.

UPDATE 08.00 Bilanț provizoriu

Cel puțin 195 de persoane au fost ucise, sute au fost rănite și se așteaptă ca bilanțul să crească, potrivit apnews.com. Dintre acestea, cel puțij 110 morți sunt în Siria, în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus.

UPDATE 07.40 „Nivel 4 de alarmă”

Agenția turcă pentru dezastre a anunțat că 76 de persoane au murit și 440 au fost rănite, în timp ce autoritățile au trimis echipe de salvare și avioane de aprovizionare în zona din jurul orașului Kahramanmaras, declarând în același timp un „nivel 4 de alarmă”, care solicită asistență internațională, potrivit Reuters.

Zeci de persoane au murit în provincia Urfa, a declarat guvernatorul acesteia Salih Ayhan pentru televiziunea turcă NTV, după ce agenţia de stat Anadolu a raportat un bilanţ iniţial de cinci morţi în provincia Osmaniye.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la ora 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Cutremurul de luni dimineața este cel mai grav din Turcia de la cel din 17 august 1999, soldat cu aproximativ 17.000 de morți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie 

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea