Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Alba Iulia și alte 9 localități din județ riscă să fie îngropate în gunoaie. Rampa de transfer de la Bărăbanț, fără autorizație de mediu, de vineri, în urma unei reclamații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Municipiul Alba Iulia și alte 9 localități din județ (Sântimbru, Mihalț, Teiuș, Galda, Ciugud, Stremț, Cricău și Valea Lungă) sunt pe cale să intre într-o nouă criză a gunoaielor de proporții, după ce vineri, la ora 15.45, reprezentanții Polaris M Holding au fost înștiințați printr-un fax că le-a fost retrasă autorizația de mediu pentru rampa de transfer de la Bărăbanț.

Operatorul de salubritate Polaris M Holding se află începând de vineri în alertă maximă și a sistat ridicarea deșeurilor de pe raza municipiului Alba Iulia și a altor 9 localități. Reprezentanților firmei le-a fost adus la cunoștință vineri după-masa că rampa de transfer de la Bărăbant a rămas fără autorizație de mediu. Aceasta ar fi fost retrasă în urma unei sesizări înaintată de un vecin.

YouTube video

Sub presiunea timpului și în funcție de resursele pe care le are, firma de salubrizare caută soluții la problemă încă de vineri, încearcând în primul rând să evite crearea unor bombe ecologice în localitățile pe care le administrează și să deblocheze municipiul Alba Iulia.

Haosul s-a instalat treptat încă de vineri, 17 ianuarie, când pe raza municipiului s-a sistat operațiunea de ridicare a gunoiului. Rampa de transfer de la Bărăbanț e în administrarea UAT-ului, autorităților revenindu-le sarcina de a identifica o altă locație care să poată fi autorizată.

”De vineri de când am primit notificarea suntem blocați. Rampa de transfer e problema UAT-ului. Încercăm să ne conformăm și facem tot posibilul să deblocăm orașul. Oricum deja oamenii au sesizat că nu se ridică gunoiul”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Lucia Pera, reprezentantul firmei.

O soluție temporară, până la identificarea de către autorități a unei noi locații, ar fi retragerea plângerii de către reclamant, pentru 60 de zile, lucru care ar permite firmei să își reia activitatea de ridicare a gunoiului.

Reamintim că pe lângă Alba Iulia, alte 9 localități din județ au încheiate contracte cu Polaris: Sântimbru, Mihalț, Teiuș, Galda, Ciugud, Stremț, Cricău și Valea Lungă.

Depozitul ecologic de la Galda, care ar trebui să deservească tot județul Alba nu este nici astăzi la 3 ani de la finalizare operațional. Povestea începe în anul 2015 cand, odată cu închiderea gropii de la Pârâul Iovului noua groapă de gunoi de la Galda trebuia să fie funcțională. De atunci a început plimbarea gunoaielor din județ la distanțe considerabile la Tg. Jiu, Oradea sau Odorhei și majorarea continuă a tarifelor de salubrizare.

YouTube video

”În data de 15 octombrie 2018, în urma controlului efectuat de Garda de Mediu, Comisaratiul Județean Alba, la platforma de stocare temporară a deșeurilor, aflată în operarea firmei Polaris, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile trecute în autorizația de mediu. În principal, operatorul de salubritate nu se conforma timpului în care deșeurile trebuiau să fie depozitate, 24 de ore și nu au găsit bazinul  de colectare a apelor pluviale. În urma acestui control, Garda de Mediu ne-a emis nouă o notificare în  data de 15 octombrie 2019, motiv pentru care, conform legislației de mediu, în data de 24 octombrie, APM a notificat operatorul ca în termen de 60 de zile, neconformalitățile constate de Garda de Mediu să fie îndeplinite.

În data de 13 ianuarie 2020, Garda de Mediu a făcut încă o verificare la platforma de stocare temporară, au constatat că deșeurile staționau mai bine de 24 de ore, nu au găsit acel bazin de colectare, deșeurile nu erau acoperite, motiv pentru care ne-au notificat în data de 14 ianuarie 2020, specificând că nu au fost îndeplinite de către salubrist condițiile impuse în autorizația de mediu.

În urma protocolului care există între APM și Garda de Mediu, suntem obligați conform legii, ca în cel mai scurt timp să emitem decizia de suspendare a autorizației de mediu. Astfel, în data de 16 ianuarie 2020, APM a emis decizia de suspendare a activității pentru operatorul de salubritate Polaris. Din acest moment, activitatea operatorului a fost sistată și pentru că vorbim de deșeurile generate de zeci de mii de oameni, sâmbătă, ne-am întâlnit la Instituția Prefectului cu domnul prefect, cu Paul Voicu, viceprimarul cu atribuții de primar, cu Comisarul șef al Gărzii de Mediu, Dănuț Hălălai, pentru a identifica soluțiile cele mai bune conform legii pentru ca Alba Iulia să nu se umple de deșeuri.

Soluția găsită a fost că UAT-ul va găsi o altă locație unde Polarisul va depozita temporar deșeurile și timp de 60 de zile, firma Polaris va mai putea opera pe platforma de stocare de la Bărăbanț, pentru că comisarii vor merge pe teren să cosntate dacă au fost înlăturate neconformitățile. Am înțeles că la ora actuală nu mai sunt depozitate acolo deșeuri, dânșii ne vor notifica, iar noi în baza notificării de la Gardă vom emite o decizie prin care ridicăm suspendarea autorizației. În cele 60 de zile, operatorul, după ce UAT-ul va identifica o altă locație pentru o altă platformă de stocare temporară, va veni la APM pentru a-și obțien actele de reglementare”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Mărioara Popescu, Directorul executiv APM Alba.

YouTube video

”În urma unor reclamații făcute de către socitățile comerciale de pe platforma Bărăbanț, am dispus un control în data de 13 ianuarie, unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu, Comisaratiul Județean Alba, au fost la fața locului, pentru a vedea situația din teren. Societatea Polaris depozitează temporar în zona Bărăbanț, deșeuri provenite din 10 UAT-uri din județul Alba. la momentul controlului s-a depistat că nu au fost realizate măsurile din autorizația de mediu și în urma acestui control, Garda de Mediu a făcut o notificare către APM Alba prin care a solicitat  ridicare autorizației de mediu pentru platforma de la Bărăbanț. La momentul de față, se găsesc soluții pentru mutarea definitivă a acestei platforme temporare în așa fel încât cetățenii județului Alba să nu mai aibă de suferit.

Situația deșeurilor la nivelul județului este o situație complicată prin faptul că la momentul de față nu există o rampă de deșeuri, fiind de mai multe ori contestată în instanță de mai mulți operatori economici, iar în prezent, aceasta este fără operator. Suntem foarte atenți la aceste probleme de mediu, la nivelul județului existând o gravă problemă în ceea ce privește deșeurile menajere”, a precizat pentru ziarulunirea.ro, Dănuț-Emil Hălălai, Comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba.

[nggallery id=7657]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea