Rămâi conectat

Actualitate

FOTO, VIDEO. Conferință despre independența justiției, cu peste 200 de avocați și magistrați, la Alba Iulia. Președintele ÎCCJ, despre protocoale secrete: Toată lumea poate invoca incidența acestora în actul de justiție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, vineri, că nu cunoaște rațiunea pentru care au fost încheiate protocoalele secrete, însă odată cu desecretizarea lor toată lumea poate invoca în cursul procedurilor judiciare incidența acestora asupra actului de justiție.

Cristina Tarcea a fost întrebată, vineri, la Alba Iulia, ce face ÎCCJ pentru a lămuri problema protocoalelor secrete, președintele instanței supreme precizând că acest aspect s-a discutat în adunarea generală.

”Aceste protocoale au fost desecretizate. Eu nu cunosc care a fost inițial rațiunea pentru care au fost încheiate. Nu cunosc de altfel nici președinții în funcție de la acea vreme ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar ele în prezent fiind desecretizate toată lumea le poate vedea și poate invoca în cursul procedurilor judiciare incidența, sau nu, a acestor protocoale asupra actului de justiție. Lucru care se și întâmplă. Efectele protocoalelor au fost invocate în proceduri disciplinare, în proceduri penale, am înțeles că există și sesizări în ceea ce privește chiar nulitatea acestor protocoale. Noi am discutat acest aspect în adunarea generală care a avut loc săptămâna trecută la Înalta Curte și am apreciat că atâta timp cât sunt deja proceduri judiciare inițiate și care pun în discuție tot felul de chestiuni legate de acest protocol, funcționează obligația de reținere și nu ne putem pronunța asupra unor aspecte asupra cărora va trebui cu certitudine să ne pronunțăm atunci când soluționăm dosarele legate de aceste protocoale”, a spus Cristina Tarcea.

De asemenea, președintele instanței supreme a adăugat că, în cazul în care se va constata că nu a existat o semnătură a unei persoane care să reprezinte Înalta Curte pe acel protocol, se pune problema nulității lui.

”Problemele sunt mult mai complicate pentru că cunoașteți și dvs. că există o sesizare prin care să se clarifice problema semnăturii acestui protocol, dacă știu eu, se va constata că susținerile sunt reale și că nu a existat o semnătură de către o persoană care să reprezinte Înalta Curte pe acel protocol se pune problema nulității. Nulitatea are efecte retroactive. Discuțiile sunt multe și până nu se vor clarifica toate aceste lucruri nu putem adopta o poziție”, a mai spus Tarcea.

Cristina Tarcea a participat, vineri, la lucrările conferinţei internaţionale „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa „Curţii Europene a Drepturilor Omului” organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni, şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, iar în pauze a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

[nggallery id=5866]

YouTube video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea