FOTO, VIDEO: Clopot imens amplasat pe latura de vest a Cetății. Hologramă cu crucea creștină, candela neuitării și frescă cu pozele eroilor în interior
Un clopot imens este amplasat zilele acestea pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, pentru glorificarea soldaților români căzuți pe câmpul de luptă. Ideea a pornit de la 100 de ani, Centenarul, sub forma unei expoziții care sa preamărească și să glorifice pe eroii neamului nostru.
Clopotul se vrea a fi o expoziție, care în afară de 100 de panouri cu fotografii și texte istorice si traduceră, are și un element central, simbolic care să ne reprezinte ca popor.
„După mai multe schițe și încercări, am ajuns la ideea de clopot, care este un simbol foarte vechi, bătăile lui însemnând foarte multe lucruri: chemare la luptă, glorificarea eroilor, sărbătoare, credința noastră strămoșească ortodoxă.
Am ajuns la conscluzia asta și am purces la a face. Cât de mare să îl facem? Am făcut vreo 3 mărimi. Cel de aici e cea mai mică mărime. Am vrut să fie enorm: am făcut 3 intrări care reprezintă Transilvania, Moldova și Țara Românească, fiecare cu stema de epocă de atunci și unite în acest clopot. Intrările sunt în formă de clopot și ele.
În interior o să fie o colonetă, așezată pe un postament, iar în mijlocul ei vom așeza o candelă a neuitării adusă chiar de aici, de la Încoronare. Coloneta are un suport cu 5 laturi în care introducem și celelalte provincii care au intrat în componența României de atunci. Coloneta se termină cu un fel de coroana pe care holografic va ieși o cruce creștină care va pluti.
Interiorul va fi pictat ca o frescă cu toate mausoleele care au fost ridicate în satele, orașele noastre cu poze cu eroii noștri.
Deasupra clopotului este o coloană imensă cu leduri în care vor fi filmate scene de luptă de atunci și pe care se vor derula numele eroilor care sunt inșirate și se tricolorul care e pus de 3 ori pe clopot și care urcă pe acesta într-o spirală optimistă, care înseamnă ADN-ul neamului românesc. Între aceste benzi de tricolor se vor derula eroii, urcă interminabil și se termină într-o coroană, coroana României, inspirată din voievozii noștri până la încoronare.
Coroana este simbolistică, cu toate județele de acum, pentru 100 de ani de glorie.
A fost o lucrare greu de făcut, într-un timp extrem de scurt, iar aprobarea a venit foarte târziu. După câteva zile de stat la Alba Iulia, clopotul va pleca la București,” spune constructorul.
[nggallery id=6477]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT pe DN 7, la Blomiru de Câmp: Trafic îngreunat după coliziunea dintre două mașini. Două persoane au fost rănite
ACCIDENT pe DN 7, la Blomiru de Câmp: Trafic îngreunat după coliziunea dintre două mașini. Două persoane au fost rănite Un ACCIDENT rutier a avut loc vineri, 20 decembrie 2024, în jurul orei 14.00, pe DN 7, la Blomiru de Câmp. Două persoane ar fi fost rănite. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 15 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 8 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor