FOTO, VIDEO: Clopot imens amplasat pe latura de vest a Cetății. Hologramă cu crucea creștină, candela neuitării și frescă cu pozele eroilor în interior

Un clopot imens este amplasat zilele acestea pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, pentru glorificarea soldaților români căzuți pe câmpul de luptă. Ideea a pornit de la 100 de ani, Centenarul, sub forma unei expoziții care sa preamărească și să glorifice pe eroii neamului nostru.

Clopotul se vrea a fi o expoziție, care în afară de 100 de panouri cu fotografii și texte istorice si traduceră, are și un element central, simbolic care să ne reprezinte ca popor.

„După mai multe schițe și încercări, am ajuns la ideea de clopot, care este un simbol foarte vechi, bătăile lui însemnând foarte multe lucruri: chemare la luptă, glorificarea eroilor, sărbătoare, credința noastră strămoșească ortodoxă.

Am ajuns la conscluzia asta și am purces la a face. Cât de mare să îl facem? Am făcut vreo 3 mărimi. Cel de aici e cea mai mică mărime. Am vrut să fie enorm: am făcut 3 intrări care reprezintă Transilvania, Moldova și Țara Românească, fiecare cu stema de epocă de atunci și unite în acest clopot. Intrările sunt în formă de clopot și ele.

În interior o să fie o colonetă, așezată pe un postament, iar în mijlocul ei vom așeza o candelă a neuitării adusă chiar de aici, de la Încoronare. Coloneta are un suport cu 5 laturi în care introducem și celelalte provincii care au intrat în componența României de atunci. Coloneta se termină cu un fel de coroana pe care holografic va ieși o cruce creștină care va pluti.

Interiorul va fi pictat ca o frescă cu toate mausoleele care au fost ridicate în satele, orașele noastre cu poze cu eroii noștri.

Deasupra clopotului este o coloană imensă cu leduri în care vor fi filmate scene de luptă de atunci și pe care se vor derula numele eroilor care sunt inșirate și se tricolorul care e pus de 3 ori pe clopot și care urcă pe acesta într-o spirală optimistă, care înseamnă ADN-ul neamului românesc. Între aceste benzi de tricolor se vor derula eroii, urcă interminabil și se termină într-o coroană, coroana României, inspirată din voievozii noștri până la încoronare.

Coroana este simbolistică, cu toate județele de acum, pentru 100 de ani de glorie.

A fost o lucrare greu de făcut, într-un timp extrem de scurt, iar aprobarea a venit foarte târziu. După câteva zile de stat la Alba Iulia, clopotul va pleca la București,” spune constructorul.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

cetatean 26 noiembrie 2018 at 21:38

Seamana cu legendarul „Die Glocke”.

Stefan B. 27 noiembrie 2018 at 9:21

si de ce nu ramane la Alba ?

Ion 27 noiembrie 2018 at 9:50

unii asa-zisi artisti/sculptori ar trebui testati psihiatric inainte sa fie lasati sa profeseze…La fel si unii cu idei dintr-astea crete!
Oameni tineri, copii chiar au murit in mizerie si frig, intoxicati cu iperita si alte bazaconii, sfartecati de srapnele urland dupa mamele lor si voi faceti clopote cu leduri ma?
Ce credinta ortodoxa ma? imbuibatii in rochii negre au stat la caldurica in timp ce prostimea murea pe front…
auzi ca clopot cu leduri ma… Electromotoru’, Monumentu Feisbuc si acuma Clopotu’ cu leduri….

Costel 27 noiembrie 2018 at 18:58

Un alt kitch marca Hava…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...