FOTO/VIDEO: Cheile Vălișoarei și frumusețea lor sălbatică. O rezervație naturală unică, într-un loc de vis
Cheile Vălișoarei și frumusețea lor sălbatică. O rezervație naturală unică, într-un loc de vis
Cheile Vălișoarei alcătuiesc o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip botanic și geologic, situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Râmetea, în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.
Cheile Vălişoarei sunt considerate unele dintre cele mai interesante din valea Aiudului, principala lor atracţie fiind rezervaţia naturală bogată în plante rare, dar şi peşterile în care trăiesc specii de nevertebrate şi lilieci, pe cale de dispariţie.
Terenul sărac în humus a favorizat dezvoltarea unor plante extrem de apreciate de iubitorii lecţiilor de botanică: garofiţa albă de stâncă, feriguţa sau colilia. Spre dezamăgirea celor care ar dori să se avânte prin cele mai misterioase puncte ale zonei, rezervaţia poate fi vizitată doar pe o potecă special amenajată, marcată cu punct roşu.
Pe lângă faptul că este o rezervaţie naturală botanică, zona cheilor Vălişoarei are şi o importanţă geomorfică.
Astfel, cheile au fost sculptate de-a lungul timpului în calcar jurasic monolitic de râul Aiud şi au o lăţime de la 25 până la 150 de metri şi o înălţime maximă de 150 de metri, iar pereţii lor ascund peşteri, bolţi, arcade şi alte formaţiuni carstice.
Există două variante de a ajunge la rezervaţia din Munţii Trascăului, aflată la sud de Depresiunea Rimetea, în funcţie de zona din care pornim.
Dinspre Aiud, putem merge pe drumul spre Buru până la kilometrul 14, de unde începe drumul între chei, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. Drumul care vine dinspre Turda ajunge exact în partea de nord a cheilor şi este o variantă foarte bună de acces.
Cei care au în dotare un dispozitiv GPS, pot respecta coordonatele 46,2240 N şi 23,3530 E.
Pentru a porni în voie în drumeţii şi trasee montane, prin rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei, trebuie neapărat să găsim cel puţin un loc în care să înnoptăm, iar zona Apusenilor nu duce lipsă de cabane şi pensiuni, cu rezerva că unele dintre ele au o limita minimă de două nopţi de cazare.
În Vălişoara, la 15 kilometri de Aiud, se poate porni către rezervaţie pe jos, dar şi către mănăstirea Râmeţ, Remetea şi Magina, aflate în imediata apropiere.
Amatorii de senzaţii tari vor fi bucuroşi să afle ca în această zonă a Munţilor Trascăului se organizează zboruri cu parapanta şi chiar în Cheile Vălişoarei se poate poate ateriza.
Dacă ajungeţi în zonă, ţineţi minte: Cheile Vălişoarei mai sunt cunoscute de localnici şi drept Cheile Poienii sau Cheile Aiudului.
Sursa: turism-transilvania.ro
[nggallery id=6431]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana