Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO / VIDEO Cercetători americani, împreună cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia cercetează Munții Apuseni. Epoca Bronzului în zona sitului de la Râmeț

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a găzduit miercuri, în clădirea Museikon, o conferință de presă în care s-a prezentat proiectul MARBAL (Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze Age Landscape), care se derulează în parteneriat cu Colegiul Hamilton din SUA, în perioada 2018-2020.

”Este vorba despre o colaborare a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia cu instituții universitare și de cercetare din Statele  Unite Ale Americii, din anul 2012. Sunt implicate tehnologii de vârf, laboratoare dotate cu tehnică de ultimă oră. Sunt convins că rezultatele cercetărilor va impresiona nu doar lumea științifică,  pentru că la ora actuală există un public larg interesat de analizele de AND, de populațiile străvechi, de modul în care acestea erau în mișcare în anumite spații geografice”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean de la Muzeul Național al Unirii.

Au fost prezentate rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice din anul 2018, inclusiv filmările făcute cu drona în zona sitului de la Râmeţ. Antropologii americani au expuns, de asemenea modul de aplicare a analizelor ADN pe schelete din epoca bronzului descoperite în zona Munților Trascău.

Proiectul MARBAL va integra osteologia umană cu analizele izotopice privind dieta şi mobilitatea, precum şi reconstituiri osteobiografice ale vieții indivizilor preistorici. Scopul proiectului este să investigheze modul în care practicile mortuare au modelat şi au fost modelate de nașterea rețelelor regionale de comerț şi de edificarea identității comunitare în zona Munților Apuseni.

[nggallery id=5912]

YouTube video

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea