FOTO / VIDEO Cercetători americani, împreună cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia cercetează Munții Apuseni. Epoca Bronzului în zona sitului de la Râmeț

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a găzduit miercuri, în clădirea Museikon, o conferință de presă în care s-a prezentat proiectul MARBAL (Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze Age Landscape), care se derulează în parteneriat cu Colegiul Hamilton din SUA, în perioada 2018-2020.

”Este vorba despre o colaborare a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia cu instituții universitare și de cercetare din Statele  Unite Ale Americii, din anul 2012. Sunt implicate tehnologii de vârf, laboratoare dotate cu tehnică de ultimă oră. Sunt convins că rezultatele cercetărilor va impresiona nu doar lumea științifică,  pentru că la ora actuală există un public larg interesat de analizele de AND, de populațiile străvechi, de modul în care acestea erau în mișcare în anumite spații geografice”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean de la Muzeul Național al Unirii.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Au fost prezentate rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice din anul 2018, inclusiv filmările făcute cu drona în zona sitului de la Râmeţ. Antropologii americani au expuns, de asemenea modul de aplicare a analizelor ADN pe schelete din epoca bronzului descoperite în zona Munților Trascău.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Proiectul MARBAL va integra osteologia umană cu analizele izotopice privind dieta şi mobilitatea, precum şi reconstituiri osteobiografice ale vieții indivizilor preistorici. Scopul proiectului este să investigheze modul în care practicile mortuare au modelat şi au fost modelate de nașterea rețelelor regionale de comerț şi de edificarea identității comunitare în zona Munților Apuseni.